Éčka v potravinách začínají děsit čím dál více lidí, kterým není lhostejné, jaké potraviny nabízí nejen sobě, ale také manželům, partnerům a dětem. V tomto článku si povíme pár informací o éčkách. Dozvíme se k čemu éčka slouží, a které éčka jsou nejhorší.
Obsah článku
Opravdu jsou éčka škodlivá?
Už pár let se o éčkách diskutuje a opravdu se potvrdilo, že některá éčka lidskému organismu škodí. U některých éček se však jedná o naprosto přirozené látky, kterým byl pouze přiřazen E-kód. Zbytečně se tak staly pro lidi strašáky. Meti tyto lákty – dobré éčka – patří například vytaminy nebo různé řasy. Například E 100 je přírodní žluté barvivo kurkumin. Své éčko v potravinách mají třeba také vitamin C nebo E, kyselina citronová nebo přírodní barvivo beta-karoten. Nesmíme však zapomenout také na ty škodlivé éčka. Například oxid siřičitý, který se přidává do sušeného ovoce nebo vína, může opravdu zdravotní komplikace způsobovat. Všichni víme, že vypijeme-li nekvalitní siřené víno, bolí nás druhý den pěkne hlava. Je třeba však dodat, že tyto přídatné látky nejsou škodlivé v množství obsažené v jedné potravině.
Význam éček
Éčka mají potraviny chránit. Slouží jako ochrana před plísněmi a před zkažením. Dodávají výrobkům barevnost, prodlužují trvanlivost a zamezují růstu různých organismů, které nemají pozitivní vliv na lidský organismus. Často jsou také používána náhradní sladidla, která dodávají potravinám sladkou chuť. Často se také přidávají do potravin látky, které zvýrazňují chuť a vůni (glutamany). Stabilizátory zase pomáhají udržovat fyzikální vlastnosti potraviny. Éčka však najdete také v balících plynech. Ty se zavádějí do obalu před nebo během plnění potravin do obalu. U takto balených potravin najdete vždy na obalu větičku: “Baleno v ochranné atmosféře”
Způsobují éčka zdravotní komplikace?
Některé éčka mohou skutečně lidskému organismu škodit. Evropská komise některé barviva a aromata striktně zakázala, protože se negativní působení prokázalo. Potravinářská aditiva, která jsou v ČR povolena, se mohou do potravin přídávat pouze na základě jejich zdravotní nezávadnosti a za podmínek stanovených příslušnou vyhláškou. Kontrolu nad dodržováním těchto předpisů provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státni veterinární správa. Z toho tedy vyplývá, že bychom se něměli éček vůbec obávat. Problém ale může být v množství. Éčka totiž nejsou škodlivá, pokud dodržujete denní dávku. Překročíte-li ji, pak se můžou éčka projevit na vašem zdraví. Problém vzniká právě při měření množství éček, které za jeden den zkonzumujeme. Opravdu je otázkou, jestli lidé, které si dají na snídani light jogurt, pak si dají ještě nějaký light sýr, nápoje si osladí sladidlem a pijí pouze light nápoje nepřekračují právě tuto doporučenou denní dávku éček.
Kdo se má držet na pozoru?
Především alergici by si měli skutečně dávat pozor na éčka. U alergiků můžou potraviny, které mají ve složení také éčka, vyvolat různé ekzémy, astma, migrény, kopřivky nebo zažívací potíže. Také děti by měly konzumaci éček omezit. Především limonády, které dětem tolik chutnají, obsahují barviva, sladidla a konzervační látky, které by děti neměly dostávat ve velkém množství. Některé studie dokonce potvrdili, že některé přidavné látky, které se přidávají do dětských potravin, mohou posilovat hyperaktivitu dětí.
Jak můžeme éčka omezit?
Při dodržování zásad zdravé výživy se dá příjem éček výrazně omezit. Například bio potraviny, potraviny z čistě přírodních látek, které byly zpracovány přírodní cestou a neobsahují další chemikálie. I v nich však můžete najít éčka, ale pouze ta neškodná. Další možností, jak omezit příjem éček je opravdu důkladný výběr potravin.
Přehled éček, kterým je dobré se vyhnout: E110,E131,E132,E133,E155,E210,E249,E250,E312,E320,E321
Zde najdete přehled všech éček: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek
Narazila jsem na poradnu Terezy Vrbové, autorky knihy “Víme, co jíme”. Určitě doporučuji přečíst, jsou tam docela zajímavé informace.