Je naprostou samozřejmostí, že zelenina by měla mít v našem jídelníčku hlavní roli. To už všichni víme. Ale věděli jste také to, že se zeleninou musíte zacházet tak, abyste jí neublížili ještě před konzumací? Je velmi důležité, aby neztrácela na své hodnotě. Ale jak tedy máme zacházet se zeleninou?
Je velmi důležité, aby zelenina byla vždy připravována těsně před jídlem. Vitamínům totiž vadí oxidace. A k oxidaci dochází, je-li zelenina vystavena před konzumací zbytečně vzduchu a materiálům, které ji oxidují. Proto je důležité, abychom zeleninu krájeli, strouhali a čistili vždy na nerezových nebo plastových materiálech. Chcete-li vařit zeleninu, je vhodné vkládat zeleninu až do vroucí vody. S vodou to také nepřehánějte. Použijte jen takové množství, jaké je skutečně potřebné. Abyste ze zeleniny získaly co nejvíce látek, je důležité zeleninu konzumovat okamžitě po uvaření. Čím déle se zelenina udržuje v teple, tím více ztrácí vitaminů. Pro vaření zeleniny je velmi vhodné využít parní hrnce, které nám umožní zachovat v zelenině většinu hodnotného obsahu vitaminů, minerálů a jiného užitečného obsahu. Zeleninu vždy skladujte ve tmě a chladu.