Květiny v jídle? Skvělá volba

Květiny, V

Představte si, že se procházíte voňavou loukou nebo rozkvetlou zahradou a obdivujete krásu květin. Napadne vás při tom, že byste si některé z nich natrhali a použili je jako přísadu například do dnešního oběda? Nejspíš ne a je to velká škoda.

Kdysi bylo používání květin v kuchyni naprosto běžné. Nejen bylinky, ale právě i květy rostlin byly přidávány skoro do každého jídla. Bohužel se na to časem tak trochu pozapomnělo. Jaro je nejlepším časem, kdy si můžeme i my poprvé vyzkoušet tyto v dnešní době už netradiční přísady. Právě nyní začíná kvést většina z těch nejlepších jedlých květin.

A jaké květiny bychom měli ochutnat a jak s nimi vlastně naložit? Pojďme si jich teď pár představit.

Sedmikráska chudobka

Tato malá krásná kytička je známá léčivka. Používá se její květ a to vnitřně i zevně. V kuchyni ho využijete například do jarního salátu. Stačí pár květů a jídlo hned získá na originalitě i chuti. I když ta pro někoho nemusí být úplně příjemná, sedmikráska chutná nahořkle až kysele. Kromě salátů se dá přihodit hrst květů i třeba do polévky. Nebo si jednoduše pár čerstvých kvítků položte na ranní chleba s máslem.

Velmi často se sedmikráska používá jako ozdoba dortů a sladkého pečiva. Stačí ji namočit do cukrové vody a nechat zaschnout. Tím květina ztvrdne a také získá příjemnou sladkou chuť.

Výborný nápad je také zamrazit ji v podobě ledových kostek a použít v létě do nápojů, ať už nealkoholických nebo alkoholických. Jistě sklidíte obdiv, protože výsledný efekt vypadá opravdu krásně.

V případě sedmikrásky si ale dejte pozor na množství, nedoporučuje se konzumovat jí příliš mnoho. Mohlo by vám z ní být až nevolno. Za ideální množství se většinou uvádí maximálně do deseti květů za den.

Mohlo by vás zajímat:  Hořčík - důležitý prvek pro naše srdce a nejen pro něj

Fialka vonná

Dá se využít podobně jako sedmikráska, jen se častěji používá spíš ve sladké kuchyni. Má pronikavou vůni a malinko nasládlou chuť. Co takhle vyzkoušet například fialkovou rýžovou kaši? Do hrnce dáme rýži, zalijeme mlékem, přidáme květy fialky a vaříme do měkka.

Podobně jako vanilkový cukr si můžeme doma vyrobit i fialkový. Květy zasypeme dostatečným množstvím cukru a otevřené každý den protřepáváme až několik týdnů. Je to sice zdlouhavější proces, ale za to získáme zajímavou přísadu na pečení.

Samozřejmě ji můžeme použít stejně jako sedmikrásku na ozdobu sladkostí v cukrové krustě nebo zamrazenou v ledových kostkách.

Smetanka lékařská (pampeliška)

Jistě jí najdete všude plno. Jako malé holky jsme si z ní pletly věnce a teď je nejvyšší čas vyzkoušet i její chuť. Ta není nijak výrazná, ale pozor na zelené části květu. Ty mají hořkou chuť a tak doporučuji pečlivě je odstranit, aby se nepokazila výsledná chuť celého pokrmu.

Využití pampelišky je opět různé. V syrovém stavu do salátů, v cukrové vodě na ozdobu, z uvařených květů se dá vyrobit skvělý med.

Můžete je ale také třeba nakrájet a přidat do nádivky nedělního pečeného kuřete spolu s kopřivami. Ozvláštní pokrm chuťově i vzhledově.

Měsíček lékařský

Z této léčivky pravděpodobně známe spíše hojivé masti a krémy. A přitom jeho nenápadná příjemná chuť může mít tolik kulinářského využití. Dá se využít všemi způsoby, které jsem už jmenovala.

Výborný nápad je použít ji na ozdobu jídel na talíři. Představte si třeba zapečené brambory nebo kuřecí steak posypaný okvětními lístky měsíčku. Bude to lahodit oku i jazyku.

Růže

Tato královna květin, jak se jí často říká, má nejen krásný, ale také chutný květ. Lahodná chuť okvětních lístků obohatí spoustu pokrmů. Opět má všechna už zmiňovaná využití. Jedlé jsou všechny růže, ale čím více voní, tím lépe budou chutnat.

Mohlo by vás zajímat:  Ocet jako doplněk zdravé stravy, lék i cesta ke kráse

Růže se dá skvěle vylouhovat v oleji i octu, nejvíce aromatické odrůdy je možné podobně jako fialky použít na ovonění cukru.

Nejoblíbenější je asi u cukrářek, protože takové poupě i rozkvetlý květ v cukrové polevě nebo pokapaný čokoládovou polevou vypadá na dortu velmi efektně. Kromě ozdoby se dá použít i třeba přímo do krému. Stačí okvětní lístky nasekat na drobnější kousky a hned máte netradiční příchuť náplně.

 Pár rad na závěr

Fantazii se meze nekladou a v případě použití květin v kuchyni to platí rozhodně. Kromě těch několika jmenovaných je spousta dalších, které můžete ochutnat. Vždy je však dobré nejdřív si konkrétní květinu ověřit v herbáři. Další jedlé a chutné květiny jsou například petrklíč, prvosenka, begónie, levandule, květ rozmarýnu nebo tymiánu, chrpa či třeba kopretina.

Nedoporučuje se kupovat květiny pro tento účel v květinářství. Mohou být ošetřeny různými chemickými látkami, aby vydržely déle čerstvé.

Také není nejlepší trhat květiny přímo u frekventované silnice nebo v městském parku, kam chodí všichni pejskaři z okolí venčit své mazlíčky.

Udělejte si raději výlet do přírody, odkud si kromě čerstvých voňavých květin donesete i dobrou náladu z příjemné procházky. Pak už stačí jen květy důkladně opláchnout a popřát si dobrou chuť.

[yop_poll id=“28″]

Štítky: ,

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek
0 sdílení