Kyselina listová – vitamín, bez kterého se neobejdeme

Kyselina, Listová

Kyselina listová je vitamín ze skupiny B-komplexu, přesněji vitamín B9. Jeho přítomnost v organizmu je nezbytná pro krvetvorbu, výživu mozku, správnou funkci nervového systému, reprodukci a dělení buněk. Každý potřebuje dostatek tohoto vitamínu, obzvlášť důležitá je ale kyselina listová pro těhotné ženy, kdy díky ní plod roste a vyvíjí se tak, jak má. V jakých potravinách ji najdete a co když je jí v těle málo?

Pestrý jídelníček a potravinové doplňky

Kyselina listová je obsažena v zelené listové zelenině, například v brokolici, špenátu, chřestu, zeleném salátu, kapustě, kedlubně nebo hrášku, z ovoce pak třeba v banánech, jahodách, papáji, mangu, třešních, višních či pomerančích. Dalšími zdroji jsou játra, ořechy (hlavně vlašské a pistáciové), obiloviny a obilné klíčky, luštěniny, mléko, některé plísňové a měkké sýry, vaječný žloutek nebo droždí. Kyselina listová se ničí vařením i máčením ve vodě, proto je nejlepší hlavně zeleninu konzumovat syrovou. Ničit ji mohou také některé užívané léky. Běžně člověku stačí pro pokrytí potřeby vitamínu B9 bohatý jídelníček zahrnující jeho přirozené zdroje, přestože tělo z nich dokáže využít zhruba jen 50%. Při vyšší potřebě v těhotenství nebo při některých onemocněních však může být toto množství nedostatečné. Pokud je kyseliny listové v jídelníčku zastoupeno málo, může být pro její doplnění vhodné užívání potravinových doplňků v podobě tablet.

Nedostatek vede k problémům s krvinkami i neplodnosti

Při všech procesech v těle, kde dochází k dělení buněk, je kyselina listová nezbytným pomocníkem. Její nedostatek vede mimo jiné k deformaci a špatné funkci červených krvinek nebo poruchám růstu u dětí. Tato kyselina je důležitá i pro růst svalů nebo hojení ran, ale také může snižovat riziko některých typů rakoviny, nemocí srdce a cév či mírnit deprese. Když jí máte málo, může se to projevit šedohnědou pigmentací kůže (často u těhotných žen, kdy spotřeba vitamínu B9 stoupá), únavou, závratěmi, problémy s dechem nebo výkyvy nálad.

Mohlo by vás zajímat:  Čeká nás období jahod. Nenechte si ho utéct

 Těhotné ženy potřebují 3x větší množství

Pokud plánujete miminko, nejlepší je začít užívat potravinové doplňky s kyselinou listovou už tři až šest měsíců před otěhotněním a pokračovat i v těhotenství, aby tělo mělo tohoto vitaminu opravdu dostatek. Značně tím totiž snížíte riziko vrozených vývojových vad jako jsou například rozštěpy páteře a patra, ale také podpoříte správný vývoj mozku a nervové soustavy dítěte. Ideální dávkou je v tomto případě asi 1mg kyseliny listové denně.

Zařaďte do svého jídelníčku co nejvíce zdrojů tohoto vitamínu a pokud plánujete miminko, sáhněte i po potravinových doplňcích. V tomto případě platí raději o něco více než méně, obzvlášť když je ve hře budoucí miminko. Nemusíte se bát předávkování, přebytek kyseliny listové se bez problémů vyloučí z těla ven. Někteří odborníci sice hovoří o možných rizicích nadměrného užívání, avšak hodnoty těchto dávek jsou velmi vysoké.

Štítky: ,

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Komentáře

    • Martina S.
    • 1.5.2014
    Odpovědět

    Tohle mi mluví z duše, už měsíc a půl beru pilulky Maternity Vulm, které obsahují právě kyselinu listovou a ještě horčík, jód a DHA, což my těhulky moooooc potřebujeme:) Ale teď, jak vidím ten obrázek, tak bych si dala mísu horkého špenátu se smetanou:)

    1. Směle do toho, špenát s smetankou – mňááááááááááám 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kyselina listová – vitamín, bez kterého se neobejdeme
5 (100%) 1 hlasů
0 sdílení