Zázračné mléčné kvašení: Jak spolu souvisí fermentace, probiotika a naše zdraví?

pexels-roman-odintsov-5150202
Zveřejněno: 20.6.2022 , datum poslední aktualizace: 13.7.2022

Když mluvíme o konzumaci fermentovaných potravin, celkem často sklouzne řeč k mléčnému kvašení. Jde o speciální proces výroby mléčných produktů, který dovede prodloužit jejich trvanlivost. Souvisí spolu ale nějak fermentace a probiotika? To, a mnoho dalších informací, vám prozradíme v našem dnešním článku.

Když jíte jogurt, pijete kefír a podobně, pravděpodobně vás nenapadne přemýšlet o tom, že by tyto výrobky neexistovaly, kdybychom neznali proces mléčného kvašení. Také si jen málo lidí umí představit, co se během tohoto procesu vlastně přesně děje.

Jelikož je život dost dlouhý na to, aby se nám získané znalosti mohly jednoho dne hodit, níže se podíváme na vše, co byste měli o procesu mléčného kvašení vědět.

Mléčné kvašení, proces, který vytváří kefír a jogurty

Pokud jste připraveni, tak můžeme začít.

Co je mléčné kvašení?

Jak už bylo řečeno, mléčné kvašení je proces, v průběhu kterého se používají bakterie, kvasinky a další mikroorganismy, které se živí mléčným cukrem. Touto přeměnou vznikají plyny, kyseliny a alkohol. Díky tomu mají kvašené mléčné produkty specifickou konzistenci a chuť. V průběhu fermentace se používají především laktobacily, ale výrobci mohou používat i další mikroorganismy.

Co se přesně děje?

Začíná se tím, že se do mléka, nebo do jiného základu, přidají vybrané druhy kultur, které začnou s přeměnou. Mléčné výrobky také dovedou fermentovat samy od sebe, ale i přesto se do nich přidávají speciální kultury, díky kterým se dá proces fermentace bezpečněji kontrolovat a řídit.

Působením mikroorganismů dochází ke stravování kyslíku, což je jeden z důvodů, proč mají fermentované mléčné výrobky nakyslou chuť. Podle použité technologie může proces fermentace trvat v řádu dní až týdnů.

Mohlo by vás zajímat:  Walmark Omega-3 rybí olej: Vyplatí se poměr cena/výkon?

Mléčné produkty jako výsledek mléčného kvašení

Benefity mléčného kvašení

Pravděpodobně vás nepřekvapí, že konzumace výrobků, které byly vytvořeny metodou mléčného kvašení, může mít mnoho pozitivních dopadů na zdraví lidského organismu.

Jejich pravidelná konzumace může přispět k:

  • Lepší vstřebatelnosti živin
  • Redukci zánětů
  • Upevnění zdraví
  • Podpoře zdraví srdce
  • Podpoře normální činnosti imunitního systému
  • Lepší kontrole krevního cukru
  • Redukci hmotnosti
  • Nakopnutí činnosti mozku

V některých případech se hovoří i o tom, že konzumace fermentovaných mléčných výrobků může vést ke zmírňování obtíží způsobených intolerancí laktózy. Nemusí to ale platit pro všechny.

Důležitost probiotik

Probiotika a proces mléčného kvašení – jaké jsou benefity?

Za většinou těchto benefitů stojí probiotika. Co to ale vlastně je? Ve své podstatě jde o živé mikroorganismy, které dovedou osídlit zažívací trakt. To je žádoucí, protože správně zvolené kmeny žijí s naším tělem ve vzájemné symbióze. Mohou nás například chránit před průjmem a zácpou, dovedou posilovat naši imunitu, a některé druhy dokonce dovedou příznivě ovlivňovat naši náladu.

Je ale pochopitelné, že k tomu všemu nestačí, abyste si dali jednou za měsíc kefír, a pak čekali, že se stane zázrak. Abyste mohli z pozitiv probiotik maximálně těžit, měli byste je vašemu tělu dopřávat pravidelně a v adekvátním množství.

Zároveň byste neměli zapomenout na užívání prebiotik. To jsou zase oligosacharidy, kterými se přátelské mikroorganismy živí. Z toho důvodu je žádoucí, abyste probiotika a prebiotika užívali společně. (Aby to bylo trochu komplikovanější, zdroje prebiotik jsou jiné, než jsou zdroje probiotik.)

Jednou z cest, jak dosáhnout v tomto ohledu harmonie, je dlouhodobé užívání doplňků stravy s obsahem probiotik a prebiotik.

Zdroje informací

https://www.probiotikus.cz/fermentace – Fermentace: Jak obohacuje náš jídelníček? (česky)

https://www.wikiskripta.eu/w/Probiotika,_prebiotika,_synbiotika – Probiotika, prebiotika a synbiotika (česky)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kvašení – Kvašení (česky)

https://www.healthline.com/nutrition/lacto-fermentation – Vše o mléčném kvašení (anglicky)

Štítky: , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení