Mochyně (Physalis) – víte, co to je?

mochyně
Aktualizováno

Oranžová barva malých lampionků na mochyni židovské působí svěžím dojmem. Mochyně, která patří do rodu Physalis, není jen krásná květina na záhonu či dekorace vše váze a tradičně se užívá i v přírodní medicíně. Pěstuje se podobně jako rajčata.

Druhů physalis je více, ale jedlá je pouze mochyně peruánská. Plody obsahují vitamin C, B, provitamin A, draslík, fosfor, vápník i rutin. Mají velmi nízký glykemický index a jsou vhodné i pro diabetiky. Vynikají antioxidačními účinky, chrání buňky před stárnutím i degenerací a zvyšují imunitu. Jsou vhodné při potížích s koncentrací a poruchách učení. Sušený plod mochyně působí močopudně, pomáhá vylučovat soli kyseliny močové, posiluje ledviny, detoxikuje, snižuje otoky, pomáhá při dně i revmatismu. Pár oranžových kuliček s osvěžující chutí denně prospěje vašemu zdraví.

mo

Mochyně peruánská

Mochyně peruánská, physalis, třešeň Inků, zlatá bobule i angrešt Mysu Dobré naděje. Oranžovým kuličkám physalisu se říká různě. Vhodná je i při redukčních dietách. Rychleji navozuje pocit sytosti, což při redukci hmotnosti jistě oceníte. Snižuje krevní tlak, posiluje nervový systém, ledviny a játra, zlepšuje zrak a užívají se jako prevence nástupu rakoviny. Původně měla vyrůst v jihoafrickém Mysu Dobré naděje, ale nejčastěji se s ní setkáte v Jižní Americe. Roste v Kolumbii, Peru, Bolívii i Venezuele, v Asii i v Evropě.

Phasalis

Malé oranžové kuličky připomínají cherry rajčátka a jsou zahaleny v papírovém plášti. Má velmi příjemnou chuť skvěle kombinující ananas a jahody s velmi lehkou kyselostí. Ze zralých plodů mochyně se vyrábí marmelády a kompoty, konzumují se i sušené. Využívají se do čajových směsí, jogurtů a mléčných koktejlů. Nezralé plody mohou být mírně toxické.

physalis

Mochyně v kuchyni

Plod physalis zdobí gurmánské masové pokrmy, cukrářské výrobky, dezerty, zmrzlinové poháry, koktejly i alkoholické nápoje. Mochyni konzumujeme zejména samotnou. Bývá součástí šlehaných tvarohů a jogurtů i smoothie, najdete ji ve snídaňových a ořechových směsích. V italských cukrárnách jsou upravené i jako višně v čokoládě. V bonbonku je zapíchnutí malý lístek.

Mohlo by vás zajímat:  3 pomazánky z červené řepy

mochyně periánská

Ovocný salát s mochyní

Potřebné suroviny

  • 1 mango
  • 1 pomeranč
  • 1 růžový grapefruit
  • 2 mučenky – maracuje
  • 4 mochyně
  • 10 gramů čerstvých datlí
  • 50 gramů mandlových lupínků

Mandlové lupínky upražíme bez tuku na pánvi a pak je necháme vychladnout v misce. Mango oloupeme, dužinu odřežeme po kouscích od pecky. Pomeranč a grapefruit oloupeme, rozebereme na dílky a šťávu zachycujeme. Datle a mučenku omyjeme, necháme osušit. Datle vypeckujeme a podélně je rozčtvrtíme. Mučenky rozpůlíme a pak z nich vydlabeme dužinu. Ovoce promícháme, vmícháme šťávu z citrusů a salát dáme asi na ½ hodiny vychladit. Dáme do misek, posypeme praženými mandlovými lupínky a nakonec je ozdobíme mochyní.

Štítky: , ,

Podobné články

od
Mám ráda život se vším, co přináší. Zajímá mě zdravý životní styl, nutričně hodnotná strava, všechny způsoby cvičení a druhy sportů, aktivní způsob života, témata kolem rodiny, vztahů, módy i krásy. Stejně jako vy mám ráda kvalitní pomocníky usnadňující práci, potraviny, bylinky, produkty, zboží i služby. Sleduji novinky v mnoha odvětvích a snažím se je vnášet v podobě návodů a informací i na Jak být fit.cz.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mochyně (Physalis) – víte, co to je?
5 (100%) 2 hlasů
0 sdílení