Ve vyváženém jídelníčku by neměly chybět sacharidy, bílkoviny a tuky. A taky pořádná porce vlákniny, která má příznivý vliv na lidské trávení. Zatímco ale s konzumací tuků a sacharidů nemáme nejmenší problémy, naplnit doporučený denní příjem bílkovin je pro nás už o poznání horší. Důvody, proč jíst potraviny bohaté na bílkoviny si povíme v dnešním článku.
V hodinách biologie jsme probírali důležitost bílkovin pro správné fungování našich svalů. Málokdo si ale uvědomuje, že mezi svaly řadíme i srdce a mozek. Takže v našem vlastním zájmu bychom se měli starat o to, abychom jich měli dostatek.
Pokud se ale příliš nestaráte o složení potravin, nebo o principy zdravého stravování, bude pro vás asi celkem složité vyjmenovat alespoň tři další zdroje bílkovin, které by nepocházely jen z masa.
Proto jsme tu my, abychom vám všechno tohle řekli.
Obsah článku
Známé i málo známé potraviny s vysokým obsahem bílkovin
V první řadě se podíváme na to, jaké potraviny mají největší podíl bílkovin. Těmi pak můžete oživit svůj jídelníček, nebo je cíleně zakomponovat do své diety. Do seznamu nezahrnujeme klasické (především libové) maso. To zná totiž každý.
Jasnými favority jsou:
- Vejce
- Sýr cottage
- Řecký jogurt
- Mléko
- Brokolice
- Tuňák
- Čočka
- Dýňová semínka
- Arašídy
- Růžičková kapusta
Jak tedy můžete vidět, občas můžete maso vyměnit za vařenou, nebo jinak upravenou čočku, vejce nebo třeba tuňákový salát. Kromě toho, že to nebude nuda vyzkoušíte nové chutě a recepty.
Důvody, proč jíst více bílkovin
Všechno se vám bude dělat o chlup lépe, když budete mít alespoň malou představu o tom, jaký to na vás bude mít (pozitivní) vliv. Proto se podíváme na to, jak vám prospěje zvýšená konzumace bílkovin.
Pokud sportujete, nebo se snažíte o budování svalové hmoty, bez bílkovin nemají vaše svaly šanci růst. Také myslete na to, že pokud už svalovou hmotu máte, můžete o ni snadno přijít tím, že začnete být pasivní a nebudete doplňovat protein.
Bílkoviny jsou hodně důležité i pro složité biochemické reakce, které zahrnují správné fungování enzymů. Ty jsou zodpovědné za trávení, nebo za tak základní věc, jakou je produkce energie. Proteiny jsou extrémně důležité i pro zdraví naší kůže, vlasů a nehtů. V neposlední řadě se podílejí i na normálním fungování lidského imunitního systému.
A co zvýšený příjem proteinů?
I když jsou proteiny naši dobří přátelé, přemíra potravin bohatých na bílkoviny nám může škodit. Především lidem, kteří mají nemocné ledviny. (Proto se jim vůbec nedoporučuje proteinová dieta.)
Hodně proteinu může způsobit i:
- Nečekaný přírůstek na váze
- Špatný dech
- Zácpu
- Průjem
- Větší riziko onemocnění srdce
- Poškození ledvin
- Ztrátu vápníku
Na tohle vše by měli myslet jak sportovci, kteří si v dobré víře dopřávají zvýšené množství jídel bohatých na protein, tak ti, kteří propadli proteinové/ketonové dietě.
Pokud je to nutné (či jen pro svůj vlastní klid), určitě neuděláte nic zlého, když se nejprve spojíte se svým lékařem, který určí, zda je pro vás proteinová dieta bezpečná.
Hlídáte si v jídelníčku podíl potravin bohatých na bílkoviny, nebo to považujete za zbytečnou ztrátu času?