Šípky – zdraví z přírody

šípky
Aktualizováno

Ač je růže už od pradávna považována za královnu květin, jen stěží se takto obrací pozornost i k růži šípkové, nebo také plané. Její květy nejsou sice tvořeny bohatými okvětním lístky, avšak jistě platí, že i v jednoduchosti je krása. Co je ale hlavní, právě tato růže nám dává to nejcennější ze sebe sama. Každý podzim se její květy promění v šípky, které jsou skvělými léčebnými pomocníky a také kulinářskou dobrotou. Vydejte se i vy do přírody a nasbírejte si na zimu vlastní zásobu zdraví.

Vitamíny v přírodní formě

Šípky obsahují velké množství vitamínu C, což se hlavně v zimním období velice hodí. Kromě něj v sobě ale také ukrývají vitamíny A, K, E, B1, B2 a B3, minerální látky železo, hořčík a sodík, karotenoidy, které mají antioxidační účinky, a další prospěšné látky. Ze sušených plodů se nejčastěji vaří čaj, který je velmi lahodný. Z čerstvých plodů se připravuje marmeláda, sirup, víno nebo třeba omáčka ke zvěřině.

Na imunitu, revma i zuby

Pravidelné pití šípkového čaje dodá tělu potřebné vitamíny a tím povzbudí imunitní systém i látkovou výměnu. Díky kombinaci vitamínu C, vápníku a rutinu, které šípky také obsahují, jsou skvělým přírodním prostředkem, který pomůže při léčbě paradentózy a onemocnění dásní. Podle vědeckých studií má šípek i antioxidační účinky a tlumí bolest při zánětlivých onemocněních, například bolestech zad či revmatických potížích.

Podzimní sezóna

Šípková růže kvete zpravidla od června do července, v září a říjnu pak dozrávají v závislosti na počasí plody. Šípky by se měly sbírat ideálně za suchého slunečného počasí, kdy mají nejvyšší obsah vitamínu C. Sbírejte jen takové šípky, které jsou celé červeně vybarvené, ale nejsou už přezrálé. Takto zralé, ale ne úplně tvrdé šípky jsou ideální na sušení. Pro vaření marmelády či sirupu je nejlepší se sběrem počkat do prvního mrazíku, poté jsou šípky nejsladší. Tyto přemrzlé šípky se však už příliš nehodí na sušení.

Mohlo by vás zajímat:  Blahovičník neboli Eukalyptus - skvělý lék na astma, na rány, bolesti hlavy a mnoho dalšího

Hlavně důkladně usušit

Ihned po nasbírání je důležité šípky dobře a rychle usušit, aby nezplesnivěly a také zbytečně neztrácely cenný vitamín C. Rozložte šípky na plech a sušte je v troubě při maximální teplotě 60°C, dokud nebudou mít oranžovou až tmavohnědou barvu. Poté je uzavřete do vzduchotěsné sklenice. Pokud takto usušené šípky do roka nezpracujete, vyhoďte je a raději si připravte nové.

Výborný čaj pro děti i dospělé

Šípkový čaj je díky své příjemné chuti oblíbený a tak ho jistě bude ochotně pít celá rodina. Čaj připravíte z celých i drcených plodů. U celých šípků je potřeba namočit je přes noc do vody a poté je teprve převařit, aby se uvolnily všechny prospěšné látky. U drcených šípků stačí rovnou dvě lžičky vařit zhruba deset minut ve čtvrt litru vody a pak přecedit. Ke scezení byste měli použít co nejjemnější sítko nebo plátno, protože uvnitř plodů se nachází jemné chmýří, které by mohlo vyvolávat nepříjemné svědění v ústech a krku.

Šípky si můžete i vypěstovat

Mít šípkovou růži na zahrádce však není úplnou výhrou. Je velmi houževnatá a ráda se nekontrolovatelně rozrůstá, kam ji napadne. Lepší variantou je růže svraskalá, která také plodí léčivé šípky. Její plody jsou velké a sytě červené a zpracovávají se úplně stejným způsobem jako u plané růže. Kromě toho bude růže svraskalá i ozdobou vaší zahrádky díky svým velkým a krásně vonícím květům.

Dopřejte sobě a své imunitě pořádnou porci vitamínů, které vám příroda v podobě šípků dává. Vždyť tak prospějete svému zdraví a ještě si pochutnáte.

Štítky:

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek
0 sdílení