Tuřín – dokonalá potravina při redukci váhy

turnips-2097780_960_720

Chcete obohatit svůj jídelníček o novou potravinu a zároveň chcete udělat něco pro své zdraví? V tom případě dejte šanci tuřínu. Ten sice není oblíbený tolik, jako třeba rajčata nebo mrkev. Rozhodně vám toho má hodně co nabídnout. Na co všechno je tuřín dobrý se dozvíte v tomto článku. 

Brambory, okurku či papriku zná v podstatě každý. Milovníci zeleniny se dost možná ještě vytasí s lilkem, dýní nebo červenou řepou. Pořád je tu ale dost dalších druhů zeleniny, které si své příznivce teprve hledají.

Takovou zeleninou je i tuřín, se kterým se řada lidí během svého života ani nesetká. Maximálně jej obdivují na poli při obligátní návštěvě babičky na odlehlé vesnici.

To je ale velká škoda. Tuřín je totiž nejen-že velmi chutný, ale také obsahuje mnoho cenných látek, které doslova nakopnou vaše zdraví. V neposlední řadě je tuřín ideálním pomocníkem při procesu hubnutí.

Pojďme se na tuřín podívat hezky zblízka. Kdo ví? Možná ho nakonec zkusíte. 

Co je tuřín?

Tuřín je druh kořenové zeleniny, kterému se daří v mírném podnebném pásmu. Setkáte se s ním tedy i u nás.

Obvykle má bílou či nafialovělou barvu. Vše ale záleží na jeho odrůdě. Protože se tuřín pěstuje takřka po celém světě, existuje spousta dalších variant, jak může tato zelenina vypadat.

photo-1545165311-508ed0c91361

Po stránce vzhledu je tuřín asi nejvíce podobný ředkvičce. Snad jen s rozdílem barvy a velikosti. Velikost kořene bývá u větších výpěstků až 20 cm. Z něj roste několik listů, jejichž barva může být zelená, fialová nebo červená.

Mohlo by vás zajímat:  Hubnutí začíná v hlavě

Některé tuříny se pěstují speciálně pro své listy, které se následně používají při vaření nejrůznějších cizokrajných pokrmů.

V tuřínu objevíte: 

  • Vitamín K
  • Vitamín A
  • Vitamín C
  • Vitamín B6
  • Vodu
  • Vlákninu
  • Hořčík
  • Vápník
  • Fosfor
  • Sodík
  • Mangan
  • Měď

A mnoho dalších důležitých látek.

Ze zdravotního hlediska je tuřín vhodný jako: 

  • Prostředek pro podporu trávení
  • Způsob prevence rakoviny střev
  • Přírodní prostředek ke snížení krevního tlaku
  • Prevence některých druhů rakoviny (melanom, prostata a jiné)
  • Podpora imunitního systému
  • Pomocník při hubnutí

Tuřín a jeho vliv na redukci váhy

Způsobů, jak vám může tuřín při redukci váhy pomoci je hned několik.

Mezi klíčové faktory patří: 

  • Jeho nízká energetická hodnota (podíl tuku v něm je opravdu zanedbatelný)
  • Vysoké procento vlákniny, která vás dostatečně zasytí, čímž se odpoutáte od častého pocitu hladu
  • Díky vláknině nastartujete trávení, které bude v lepší kondici a spíš se popere se všemi nežádoucími toxiny

photo-1503623758111-863eb2abd7a9

Pokud se tedy rozhodnete, že tuřín zařadíte do své běžné denní rutiny, uvidíte, že se vám vaše úsilí mnohonásobně vrátí. Nebudete mít hlad a přijdete o přebytečná kila.

Samozřejmě, za předpokladu, že se budete kontrolovat a nesníte vše, co vám přijde pod ruku. Tuřín není všeho spásný hrdina, takže na fast food a dorty raději zapomeňte.

Hubnout budete rychleji i v případě, že začnete cvičit.

Zdravotní rizika spojená s tuřínem

Ačkoliv je konzumace tuřínu ve většině případů bezpečná, existuje několik situací, kdy byste se mu měli raději vyhnout.

Vzdejte se ho v případě, že jste uživatelem nitroglycerinu. Také pro vás nemusí být vhodný v situaci, že se léčíte s angínou pectoris. Jeho konzumaci by měli zvážit i lidé, kteří berou léky na ředění krve.

Jak s tuřínem naložit?

Ještě, než se podíváme na to, co lze z tuřínů vykouzlit, přichází na řadu otázka, jak tuřín vlastně zpracovat.

Mohlo by vás zajímat:  Únava, bledost nebo bolesti hlavy? To vše může znamenat nedostatek železa!

Tuřín lze konzumovat:

  • Syrový
  • Uvařený
  • Restovaný
  • Uvařený a rozmixovaný (podobně jako je tomu u brambor na kaši)
  • Ve formě salátu (za použití listů)

Fantazii se meze nekladou, ale je jasné, že pokud se vám tuřín dostal do rukou poprvé, můžou jeho přípravu doprovázet menší rozpaky.

Nejlepší recepty z tuřínu

Nakonec se podíváme na několik receptů, které vám s úpravou tuřínů trochu pomohou. Uvidíte, že si je zamilujete.

Gratinovaná řepa s tuřínem

Budete potřebovat: 9 lžiček klasického másla, rozdělené na dvě části (1 lžička přijde na pánev, zbytek na omáčku), 2 kg řepy a tuřínu, ¾ hrnku nakrájené šalotky, 2 čajové lžičky česneku, 2 čajové lžičky tymiánu, sůl, pepř, ¾ hrnku kuřecího vývaru, nakrájenou pažitku

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C, pánev či hrnec potřete máslem a začněte s přípravou zeleniny. Nakrájejte řepu i tuřín na přiměřeně tenká kolečka a podle vašeho estetického cítění je pokládejte do spodní části nádoby.

Vezměte další 3 lžičky másla a nechte je rozpustit v menším rendlíku. Přidejte nakrájenou šalotku a za stálého míchání trochu povařte. Po asi 4 minutách přidejte česnek a tymián. Po asi minutě sejměte rendlík z plotny a přidejte do něj zbývající máslo. Jakmile bude vše spojené, opepřete a osolte. Nakonec směs nalijte na předem připravenou zeleninu a vše zalijte vývarem. Zakryjte pokličkou nebo fólií a dejte péct na 45 minut. Po 45 minutách sejměte pokličku/fólii a nechte ještě 30 minut dopéct. Až zelenina trochu vychladne, posypte ji čerstvou pažitkou.

photo-1547651619-238e04d07889

Tuřínový salát

Budete potřebovat: 3 oloupané tuříny střední velikosti, 3 očištěné mrkve, ½ hrnku nakrájené petržele, 1 hrnek dýňových semen, šťávu z půlky citronu, 2 polévkové lžíce olivového oleje, sůl

Postup: Tuřín i mrkev nastrouhejte na hrubším struhadle a směs poté nasypejte do mísy. Přidejte dýňová semena a nakrájenou petržel. Nakonec vše zakápněte olivovým olejem a šťávou z citrónu. Osolte a ihned podávejte.

Mohlo by vás zajímat:  Pijte biomléko!

Další tipy na recepty

Tuřín je vhodný i pro přípravu zeleninových smoothies. Pokud jste fanoušky moderní, a především zdravé kuchyně, uděláte z něj i lahodné zeleninové hranolky. Z pečeného tuřínu se dá udělat i velmi chutný hummus.

Závěrem

Jak můžete vidět, tuřín si své místo v útrobách vaší kuchyně opravdu zaslouží. Je velmi variabilní, zdravý i chutný. V neposlední řadě, pokud vám tuřín pomůže zbavit se několika přebytečných kil navíc, pak je vhodné s jeho konzumací začít ještě dnes.

Máte zkušenosti s konzumací či úpravou tuřínu? Napište nám do komentářů. 

Štítky: , , , , , , ,

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek
0 sdílení