Bez kloubů bychom se nemohli hýbat, jejich zdraví je proto velmi důležité. Pokud však klouby onemocní, je potřeba se mimo jiné zaměřit i na svůj jídelníček. Strava hraje při onemocnění kloubů velkou roli, dokáže jim totiž dodat tolik potřebné živiny a naopak snížit projevy některých onemocnění.
Co je důležité pro zdravé klouby?
Základem pro zdravé klouby a pevné kosti je vápník. Ale pro to, aby se dobře vstřebával, je nutný zase hořčík a vitamín D. Pro výživu kloubů je důležitý také prvek selen a vitamíny A, C a E, všechno to jsou totiž významné antioxidanty. Ve kterých potravinách tyto podstatné látky najdete?
Vápník – jeho hlavním zdrojem je mléko a mléčné výrobky. Najdete ho ale také v listové zelenině, sardinkách, máku, oříšcích, kakau nebo třeba ovesných vločkách.
Selen – obsahují ho ryby, mořské plody, korýši, maso, obiloviny, celozrnné potraviny, vejce a pivovarské kvasnice.
Vitamín A – konzumujte kvůli němu játra, dýně, zelí, mrkev, meruňky či melouny.
Vitamín C – žluté a červené papriky jsou jeho dobrým zdrojem, dále pak pomeranče, kiwi nebo zelí.
Vitamín E – olivový olej, slunečnicová semínka, avokádo, ořechy, to vše vám dodá tento vitamín.
Hořčík – zařaďte do jídelníčku například banány, ananas, borůvky, artyčoky, brokolici, cibuli, čočku či fazole.
Vitamín D – tělo si ho umí díky našemu pobytu na slunci vyrábět samo, přesto byste měli jíst i potraviny s jeho obsahem. Jsou jimi losos, sardinky, rybí tuk, hovězí játra nebo vejce.
Kromě toho je dobré doplňovat tělu bílkoviny, které získá ze želatiny. Stačí k tomu jíst kvalitní tlačenku, huspeninu nebo oblíbené želatinové medvídky. Stěžejní je ovšem i správný pitný režim.
Co konkrétně vás trápí?
Diety a doporučená strava se mění v závislosti na konkrétním kloubním onemocnění. Je tedy důležité poradit se přímo s lékařem, který vám jistě vše důkladně vysvětlí. Samozřejmě je ale úprava jídelníčku vždy jen podpůrnou léčbou. Tady je malý souhrn čtyř různých kloubních problémů a nároků na stravu při nich.
Osteoporóza
Toto onemocnění, kdy dochází k úbytku vápníku a dalších minerálů v kostní hmotě, postihuje velké množství lidí. Uvádí se, že až polovinu žen nad 55 let a mužů nad 65 let. Řídnutí kostí se projevuje bolestmi zad a kloubů a snadnou lomivostí kostí a následně jejich špatným hojením. Důležité je především zvýšit příjem vápníku ze všech možných zdrojů, ale také omezit v jídelníčku potraviny, které zabraňují jeho správnému vstřebávání. Jsou jimi špenát nebo jemu příbuzný mangold, které obsahují kyselinu šťavelovou, a semena, obiloviny a luštěniny, jež v sobě skrývají zase kyselinu fytovou. Kromě jídelníčku bohatého na vápník dodávejte tělu potřebné látky i formou potravinových doplňků, měl by to být především hořčík, vitamín D, vitamín C, zinek, měď, mangan, kyselina listová a vitamín B6.
Osteoartróza
Jde o degenerativní onemocnění kloubů, které postupně vede k destrukci kloubní chrupavky a tím k omezení její funkce a rozvoji bolestivého zánětu. Příčinami bývají často nadváha, jednostranné zatížení kloubů při práci, onemocnění dnou, ale někdy také vrozené vady či úrazy. Úprava jídelníčku souvisí hlavně s příčinou onemocnění, u nadváhy je potřeba především shodit nadbytečná kila redukční dietou. Základem změny stravování při osteoartróze je snížení příjmu živočišných tuků nejméně o polovinu, ať už pochází z uzenin, masa, másla nebo mléčných výrobků. Také nápoje a potraviny s vysokým obsahem cukru a bílou moukou nejsou vhodné. Ze zeleniny byste měli vynechat rajčata, papriky a pokud možno také brambory, tyto potraviny způsobují bolestivost. Užívejte naopak dostatek antioxidantů, selenu, bóru a síry v potravinách i doplňcích. Neměly by vám chybět ani vitamíny C a E.
Dna
Říká se jí nemoc králů, protože jen ti měli v dávných dobách peníze na stravu, která ji způsobuje. Dnes ale už bohužel postihuje i obyčejný lid. Většinou trápí muže nad 40 let a umí být pěkně bolestivá. Stojí za ní velká koncentrace kyseliny močové v těle, což způsobují potraviny s vysokým obsahem purinů. Jsou jimi například maso, vnitřnosti, uzeniny, tučné sýry, čokoláda, kakao, luštěniny, špenát nebo celozrné pečivo. Alkohol by měl být pro pacienty s touto nemocí úplné tabu, protože purinů obsahuje skutečně mnoho. Dieta omezující tyto potraviny je základem k tomu, aby se nemoc výrazně neprojevovala. Podstatný je pak také dostatek vitamínu C, který dokáže kyselinu močovou z organizmu vylučovat, z dalších látek hlavně vitamíny E a B5.
Revmatoidní artritida
Za tuto nemoc může náš vlastní imunitní systém, který nefunguje tak, jak by měl. V kloubech pak dochází k rozvoji zánětlivého onemocnění, které způsobuje bolestivost. Léčbou je proto především náprava funkce imunity. Stravovacím opatřením v tomto případě bývá omezení masa, uzenin a živočišných tuků, vajec či vnitřností, které obsahují kyselinu arachidonovou, ta totiž zhoršuje průběh zánětu. Stejně působí i zvýšená hladina glukózy v krvi, také sladkosti by tedy měly být omezeny. Důležité jsou naopak potraviny s obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin, omega-6 nenasycených mastných kyselin a vitamínu D.
Bolestivost kloubů je nepříjemná, ať už ji způsobuje cokoliv. Řešením je většinou jedině léčba pomocí medikamentů a také právě podpůrná terapie změnou stravovacích návyků. Musíte se naučit vnímat co jíte, abyste se mohli zase bez potíží pohybovat.
potraviny pro pevné a zdravé kosti a klouby
Strava je důležitá i proti přibírání, aby klouby netrpěly. Já užívám navíc kolagen, který mi vyživuje klouby a nebolí tolik.
Jídelníček může pomoci, ale kolagen taky umí divy.
Co jsem četla, tak kolagen je pro klouby nejdůležitější.
A už jste začal někdo ten zázračný přípravek uživat? Jestli to opravdu funguje, nebo je to zase nějaká reklama a nic.