Vláknina: kde ji najdeme a proč bychom ji měli jíst

Vláknina
Zveřejněno: 3.6.2014 , datum poslední aktualizace: 18.2.2017

Vláknina je nestravitelná složka potravy, kterou můžeme našemu tělu dodat pouze z rostlinných zdrojů. Vláknina je velmi důležitá pro průchod potravy našim zažívacím ústrojím. Statistiky však dokazují, že většina Čechů na vlákninu příliš nemyslí. Jaké jsou tedy důvody příjímání vlákniny a k čemu je prospěšná? 

Druhy vlákniny

Vláknina se obecně dělí na dva druhy. Rozpustnou a nerozpustnou. Oba druhy je však vždy nutné zapít poměrně vysokým množstvím tekutin. Rozpustná vláknina se velmi dobře váže na vodu. Nabobtná a my se po její konzumaci cítíme nasycení. Rozpustná vláknina poté lépe prochází trávicím ústrojím a způsobuje následně měkčí stolici a snadnější vylučování. Rozpustná vláknina funguje také jako prebiotikum – bakterie, které se nachází ve střevech ji pěkně rozkládají a tím dochází k jejich množení. Což je pro naše tělo žádoucí. Nerozpustná vláknina zvětšuje objem obsahu potravy ve střevě a pomáhá tak trávícímu traktu k rychlejšímu posunu potravy. Tuhle schopnost ocení především tlusté střevo, ve kterém dochází k rychlejšímu opouštění odpadních látek, které vzniky při trávicím procesu.

Jaké jsou pozitivní účinky vlákniny na naše zdraví?

  • pomáhá při zácpě
  • pomáhá při hemoroidech
  • pomáhá při divertikulitidě
  • snižuje riziko nádorových onemocnění střev
  • pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
  • omezuje vstebávání sacharidů
  • vhodná prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • vhodná prevence obezity

Které potraviny v sobě obsahují dostatečné množství vlákniny?

Máte-li problém se zažíváním a domníváte se, že by vám pomohla vláknina, tak byste se měli zaměřit především na příjem zvýšeného množství zeleniny a luštěnin. A nejen toho! Vysoké množství vlákniny můžete najít rovněž v celozrnných výrobcích a ovoci. Je to právě zelenina, luštěnina, ovoce a celozrnné potraviny, které bychom měli mít v našem jídelníčku pravidelně a v hojné míře. Ke každému jídlu, které si dopřáváme, bychom měli pojídat rovněž také dostatečné množství zeleniny. Vysoké množství vlákniny můžete najít především v kukuřici, mandlích, avokádu nebo malinách. Nesmíme zapomenout také na luštěniny, které jsou v českém jídelníčku velmi často opomíjeny. Luštěniny bychom měli zařadit do našeho jídelníčku minimálně 1 x za týden. Existuje celá škála výborných luštěninových pochoutek než jen klasická čočka na kyselo a hrachová kaše. Z luštěnin si můžete vyrobit nejen velmi chutné polévky, ale také skvělé saláty. Vlákninu najdete rovněž v sušeném ovoci. Máte-li tedy problém se zácpou, dopřávejte si sušené ovoce – meruňky, fíky, švěstky. Zde je však nutné mít na paměti, že sušené ovoce bývá velmi často sířené, proto je třeba je před konzumací důkladně opláchnout, popř. si rovnou koupit nesířené.

Mohlo by vás zajímat:  Neobyčejně léčivé obyčejné zelí

Vláknina: kde ji najdeme a proč bychom ji měli jíst

Kolik vlákniny bychom měli denně sníst?

Jak již bylo zmíněno výše, Češi na vlákninu příliš nedbají. Dospělý člověk by měl během dne zkonzumovat přibližně 30 gramů vlákniny za den. Je třeba si však uvědomit, že pokud si uvaříte například šálek vařené čočky, získáte pouhou šestinu z tohoto doporučeného množství. Pokud je váš jídelníček složen z typicky českých jídel, nebojte se zařadit do svého jídelníčku i jiné zdroje vlákniny. Vlákninu však zavádějte pozvolna, aby vaše tělo nemělo šok. Dopřávejte si ke každému jídlu o něco více ovoce a zeleniny než jste měli doposud.

Pokud víte, že nejste schopni pokrýt doporučenou denní dávku vlákniny a potřebujete si zlepšit své zažívání, můžete sáhnout po tzv. potravinách, které jsou obohacené o vlákninu. Nejznámější je tzv. psyllium. Psyllium si naordinujte v případě, že nejste schopni upravit svůj jídelníček tak, abyste měli dostatečné množství vlákniny. Máte-li starosti o svou výživu, nebojte se obrátit na nutriční specialisty, kteří vám vyhodnotí váš dosavadní jídelníček a rovněž vám předloží možnosti, jak si svůj jídelníček vhodně obohatit s ohledem na vaše individuální zdravotní potíže. Nutriční terapeut vám sestaví pestrý a vyvážený jídelníček na míru – přesně tak, jak by měl vypadat.

Štítky: , , ,

Podobné články

od
Již od roku 2010 pro vás připravujeme obsah ze světa zdraví, životního stylu, psychologie a zdravé stravy. Stovky článků, milióny čtenářů. Děkujeme za vaši přízeň.
Předchozí článek Další článek

Komentáře

    • menglerova
    • 3.11.2015
    Odpovědět

    dobry den,nazev probiotik vic jak deset jsem nenasla,ani kde si je mohu objednat prosim o zaslani,dekuji

    1. Odpovědět

      Dobrý den,
      jedná se o probiotický preparát Probiotic 12 🙂
      Přeji krásný zbytek dne.
      S pozdravem
      Jana Malá

Napsat komentář: menglerova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení