Dejte si sushi – nejen, že skvěle chutná, ale je i zdravé

Dejte si sushi – nejen, že skvěle chutná, ale je i zdravé 1

Ochutnali jste už někdy sushi? Tento typicky japonský pokrm je v posledních letech čím dál oblíbenější i u nás v Česku a spolu s tím přibývají i různá bistra nebo sushi restaurace, které se na tuto pochoutku zaměřují. Pokud jste ještě sushi nikdy neměli, možná vás naláká náš článek, v němž vám stručně představíme, co sushi běžně obsahuje a kde jej dělají skutečně kvalitně.

Z čeho se sushi skládá?

Základní surovinou pro výrobu sushi je rýže. Ta ale nemůže být jen tak ledajaká – musí se jednat o speciální druh, jenž je k přípravě tohoto pokrmu vhodný. Používá se tedy výhradně kulatozrnná lepivá rýže, která se pak spojuje se speciální octovou omáčkou. Nedílnou součástí sushi jsou pak další přísady, mezi něž patří zejména různé druhy syrových ryb (tuňák, losos, krabí tyčinky, krevety, kaviár, mušle sv. Jakuba, chobotnice, máslová ryba atd.), ale třeba i vaječná omeleta, sýr Philadelphia, avokádo nebo některé druhy zeleniny (např. okurka nebo chřest). Základní maki sushi je také obaleno v mořské řase.

sushi-praha-2

Jak sushi správně konzumovat?


Sushi
se obvykle konzumuje pomocí hůlek, které k němu dostanete v každé restauraci nebo bistru. Pokud si ale s hůlkami nevíte rady, vůbec to nevadí – sushi se i v Japonsku jí běžně rukama, takže jestliže to s hůlkami neumíte, nemusíte se s nimi trápit. Naopak jíst sushi např. příborem by bylo velké faux pas.

K sushi také běžně dostanete speciální japonský křen wasabi, který má zelenou barvu a je velmi ostrý, součástí konzumace je i sójová omáčka, do níž se sushi namáčí. Správně by se mělo sushi v sójové omáčce namočit jen zlehka, u wasabi si dávejte pozor, pokud moc nemusíte pálivá jídla. Co se týká plátku zázvoru, které se běžně k sushi podávají, tak ty slouží jako neutralizátor chutí – můžete si je dát mezi jednotlivými kousky, ale nikdy je nejezte dohromady se sushi.

Mohlo by vás zajímat:  Pole dance dokonale vytvaruje postavu a probudí smyslnost

Nejoblíbenější druhy sushi

Existuje mnoho variant této japonské pochoutky, stručně si představíme alespoň ty nejznámější, s nimiž se v restauracích můžeme nejčastěji setkat:

  • maki – základní a nejoblíbenější druh, jedná se o rolky složené z rýže, syrové/tepelně upravené ryby (případně zeleniny) a obalené v mořské řase
  • temaki – kornoutky z mořské řasy naplněné různými přísadami (např. kousky ryb, avokádo, okurka atd.)
  • nigiri – váleček z rýže, na němž je položený plátek ryby, zeleniny nebo vaječné omelety
  • sashimi – speciální druh sushi, který neobsahuje žádnou rýži. Jedná se pouze o plátky čerstvé syrové ryby, bez dalších přísad.

sushiupgrade-suhsi-talir

Sushi prospívá Vašemu zdraví

Bývá už celkem pravidlem, že to, co chutná nejlépe, je nezdravé. U sushi to ale neplatí – nejen, že fantasticky chutná, ale zároveň je velice zdravé a můžete si tak na něm pochutnat naprosto bez výčitek. Součástí běžného sushi je spousta cenných látek, které našemu organismu prospívají – vitamíny, proteiny, mastné kyseliny, jód, fosfor, vápník a další prvky, které přispívají k Vašemu zdraví. Většinou jsou v sushi mořské ryby, které jsou významným zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, ty navíc díky tomu, že jsou ryby podávány syrové, neztrácejí na svém množství. Z vitamínů je sushi bohaté zejména na vitamíny A, D nebo B12, z jednotlivých prvků pak především jód, kterého je v mořských rybách hojné množství.

Ne každé sushi je skutečně kvalitní

Stejně jako je tomu i u jiných jídel, tak i u sushi platí, že jsou velké rozdíly v jeho kvalitě mezi jednotlivými restauracemi, bistry nebo fast foody. Někde Vám tak připraví luxusní sushi v prvotřídní kvalitě, jinde ale dostanete ne příliš uspokojivé jídlo, které má k pravému japonskému originálu hodně daleko. Pokud jste z Prahy, nebo se do ní někdy v budoucnu chystáte, máme pro Vás jeden tip na sushi restauraci, kde dělají naprosto špičkové sushi, jež Vás zaručeně nezklame.

Mohlo by vás zajímat:  Jakým dárkem potěšit čerstvého držitele vysokoškolského titulu?

Sushi Upgrade Praha – nejlepší sushi od profesionálů

sushi-restauraceRestaurace Sushi Upgrade se nachází přímo v centru našeho hlavního města, na adrese Opletalova 29. Specializuje se zejména na výrobu těch nejchutnějších sushi a to zejména maki, temaki, nigiri, sashimi, maki speciál nebo aburi nigiri. Kromě nich si zde ale můžete pochutnat i na celé řadě dalších japonských specialit a poznat tak kouzlo autentické japonské kuchyně. V jídelním lístku jsou např. japonské polévky, různé předkrmy nebo saláty, ale i kombinace masa s nudlemi nebo dezerty jako sladká tečka po dobrém obědě či večeři. Chybět pochopitelně nemohou ani kvalitní japonská piva a vína včetně proslulého rýžového saké. Potěší také přátelské ceny, denní menu nebo možnost rozvozu jídel až k Vám domů. Pokud chcete ochutnat jedno z nejlepších sushi v Praze, určitě tento podnik vyzkoušejte.

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dejte si sushi – nejen, že skvěle chutná, ale je i zdravé
Ohodnoťte tento článek
0 sdílení