Mít málo sodíku v krvi je nebezpečné. Na druhou stranu, není dobrý ani opačný extrém, kdy ho máme v těle moc. Proč je přítomnost sodíku v těle důležitá? A co se naopak stane, když ho máme hodně?
Se sodíkem se pojí mnoho zajímavostí, které nemusí být jen perličkou konverzací během večírků a návštěv. Pravdou je, že pokud je budeme všichni dobře znát, postupem času se to odrazí na celkovém zdraví lidské populace. Nebudeme si totiž nic nalhávat. Přebytek soli nám rozhodně nijak neprospívá.
Na druhou stranu, není dobrý ani opačný extrém, kdy se snažíme soli a sodíku zcela vyhýbat. Každá látka má v našem těle nějakou roli. (Například tuk, který poskytuje ochranu vnitřním orgánům a zároveň se v něm rozpouštějí některé vitamíny.) Proto je klíčové, aby se ze sodíku nestal váš pán, nebo strach.
Přečtěte si, jak doplnit sodík.
Obsah článku
Co je to sodík?
Sodík je prvek, který řadíme mezi alkalické kovy. Přirozeně se okolo nás nachází v zemské kůře, nebo ve vodě. Zajímavostí je, že pokud byste ho měli položený před sebou, byli byste schopni ho rozkrojit bez problému nožem. Také vede teplo a elektrický proud. Do těla sodík dostáváme především prostřednictvím soli, která dodává potravinám jejich atraktivní chuť. (Bohužel, z toho důvodu máme sodíku ve stravě spíš nadbytek.)
V jakých potravinách se nachází sodík
Když se řekne něco slaného, kromě obyčejné kuchyňské soli si většina z nás představí solené bramborové chipsy. To ale nejsou jediné potraviny a ingredience, ve kterých sodík ve velké míře najdeme.
Tělu ho lze dodat i prostřednictvím:
- Polévek (speciálně pak těch, které jsme si koupili už hotové)
- Šunky a salámu
- Sýru cottage
- Pizzy
- Dresinků
- Vývaru (a opět mluvíme i o tom v kostce)
- Zeleniny v plechovce
- Sušeného masa
- Tortil
- Preclíků
- Omáček
- Párků
- Rajčatových omáček
- Sušenek (možná se budete divit, ale do sladkostí a cereálií se přidává sůl zcela běžně)
- Zmražených jídel a polotovarů
- Slaniny a dalších masných výrobků
Náš výčet rozhodně není konečný. Stačí, když se při nákupu podíváte na zadní etiketu. Když to budete dělat dostatečně dlouho, zjistíte, že prakticky neexistuje nic, v čem by sůl (alespoň v malém množství) nebyla. Proto není důvod, proč své tělo zbytečně týrat tím, že mu po celodenní konzumaci sodíku naservírujete jeho extra nálož v podobě slaných pochutin.
Sodík a jeho účinky na zdraví
Vzhledem k předchozímu výčtu to vypadá, že sodík ve svém těle vůbec nepotřebujeme. Ale není to pravda. Sodík je extrémně důležitý elektrolyt, který je důležitý pro normální hospodaření těla s vodou. Také je důležitý pro normální stav svalů a nervů. Dokonce je důležitý i pro náš krevní tlak.
Nedostatek sodíku
I když je to v naší společnosti spíše vzácnost, měli byste znát projevy nedostatku sodíku. Jelikož jsou často velmi nespecifické, k odhalení problému nemusí dojít ihned. Přitom by často pomohlo jen dodat potravinu, která ho obsahuje v optimálním množství. Víte, co obsahuje sodík a jak ho doplnit?
Mezi projevy nedostatku sodíku patří:
- Únava
- Slabost
- Zvracení
- Bolest hlavy
- Svalové křeče
- Zmatenost
Tyto stavy mohou nastat, pokud máte průjem, nebo zvracíte. Problematické může být i užívání diuretik. K nedostatku sodíku přispívá i dehydratace, onemocnění ledvin či onemocnění srdce. Jak tedy vidíte, sodík má v našich tělech velmi důležitou roli. Proto není radno se mu zcela vyhýbat.
Jak přistupujete ke konzumaci sodíku vy? Hlídáte si ho, nebo jeho množství ve stravě neřešíte vůbec?
Zdroje informací
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sodík – Sodík (česky)
https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-sodium – 30 potravin bohatých na sodík (anglicky)
https://www.eatingwell.com/article/281629/how-much-sodium-do-you-need/ – Kolik sodíku potřebujeme? (anglicky)
https://www.healthline.com/health/hyponatremia – Nízká hladina sodíku (anglicky)