Zelené potraviny pro zdraví

Zelené, Potraviny

Během několika uplynulých let jsme na našem trhu mohli zaznamenat nástup tzv. zelených potravin. Konkrétně se jedná o mladý ječmen, sladkovodní řasu chlorella (vulgaris, pyrenoidosa) nebo spirulinu – sinici z rodu Oscillatoriales.

Zelené potraviny jsou rostliny, které mají některé významné vlastnosti jako například lehce zásadité pH, výrazné antioxidační působení, podporují obnovu normální střevní mikroflóry. Chlorella pyrenoidosa obsahuje poměrně velkou dávku vlákniny a údajně stimuluje nervově-svalové ploténky v hladké svalovině střevní stěny. Mladý ječmen obsahuje mnoho důležitých enzymů a antioxidantů. Údajně mají pozitivní účinky na řadu onemocnění, jako například diabetes mellitus druhého stupně, nadváha, nekvalitní pleť, kožní problémy, porucha funkce štítné žlázy a mnoho dalších. Pomáhají zlepšit imunitu, detoxikovat organismus, díky zásaditému pH pomáhají odkyselení organismu a jsou bohatým zdrojem chlorofylu. V neposlední řadě je důležité zmínit, že zelené potraviny neobsahují lepek, jsou tedy vhodné i pro pacienty trpící celiakií. Na škodu by nemělo být ani užívání potravin v těhotenství a během kojení. Zelené potraviny údajně zlepšují kvalitu mléka, ječmen obsahuje vitamin A, betakaroten, kyselinu listovou nebo jod. Pro vegetariány a vegany je jistě velkým pozitivem obsah vitamínu B12.

Zelené potraviny obsahují vlákninu, a proto se při začátku užívání můžeme setkat s negativními projevy, jako je bolest hlavy, nadýmání, zhoršení ekzémů. Tyto potíže jsou způsobené tím, že organismus nebyl pravděpodobně na pravidelný příjem vlákniny zvyklý. Při konzumaci zelených potravin je také nutné navýšit pitný režim a rozhodně nenavyšovat dávky zelených potravin. Neměly by být užívány, pokud se jedná o onkologického pacienta, který podstupuje radioterapii. Záření způsobuje oxidaci nádorové buňky a zelené potraviny by měly fungovat jako silný antioxidant, tudíž paradoxně by konzumace ječmene nebo chlorelly ochránila nádorovou buňku před zánikem. Vzhledem k obsahu vitaminu K, který je nutný pro syntézu některých krevních srážecích faktorů, je užívání potravin kontraindikováno u pacientů s akutní plicní embolií nebo akutním zánětem žilního systému. Užívání se také nedoporučuje po transplantaci orgánů (zhruba 9 měsíců po výkonu), u chronických střevních zánětů jako je Crohnova choroba nebo ulcerozní kolitida, těžkých chronických průjmů nebo zvracení.

Mohlo by vás zajímat:  Colostrum jako přírodní léčba alergie

Při hledání informací o zelených potravinách narazíme převážně na pozitivní hodnocení prodejců zelených potravin, nicméně v diskusích chybí vyjádření odborníků. Těžko dohledatelné jsou i klinické studie, které by účinky zelených potravin potvrdily nebo vyvrátily. S jistotou tak můžeme říci, že konzumací zelených potravin jistě nevyřešíme všechny naše potíže, ale konzumace nám může pomoci upravit některé reverzibilní děje. Vzhledem k formě, v jaké jsou zelené potraviny dostupné, se někteří odborníci obávají, že zmíněné antioxidační vlastnosti se v důsledku sušení ztrácí. Na druhou stranu výrobci většinou zmiňují způsob přípravy zelených potravin a zdůrazňují, že pokud při zpracování budou dodrženy teploty pro sušení asi 31°C, budou antioxidační vlastnosti zachovány. Nepochybně i zde funguje tzv. placebo efekt (stejně jako při farmakoterapii). Pozitivní je jistě množství bílkovin – mladý ječmen obsahuje více bílkovin než sacharidů proti zralému ječmeni, ale množství bílkovin a esenciálních aminokyselin, které se v ječmeni v prášku vyskytuje, nebývá vždy deklarováno. Sporný je taktéž efekt chlorofylu. Chlorofyl je zelené barvivo, které je důležité pro fotosyntézu. V klasické medicíně se chlorofyl využívá, nicméně efekt byl prokázán u vnějšího užití – hojení ran, bércové vředy, ústní dezinfekce. Zda chlorofyl účinkuje i při vnitřním užití, nebylo prokázáno žádnou klinickou studií.

Mladý ječmen se po sběru lisuje, ze šťávy se získá extrakt, ve kterém musí být zachována enzymatická kvalita. Pěstuje se i u nás, ale u zelených potravin je nesmírně důležité ekologicky čisté prostředí, takže většina dostupných produktů pochází z USA. Obsahuje velmi účinné antioxidanty (superoxiddismutasa a glykosylisovitexin). Glykosylisovitexin je dobře prostupný a poměrně snadno proniká biologickou membránou do vnitřního prostředí buňky a má zde antioxidační účinek. Ochraňuje nejdůležitější strukturu buňky – její jádro. Někteří lékaři podporují užití mladého ječmene jako podpůrnou léčbu cukrovky druhého typu (na tomto místě je nutné zdůraznit, že se opravdu jedná jen o podpůrnou léčbu, hlavní zůstává lékařem nasazená farmakoterapie). Mladý ječmen lze užít jako prevenci vzniku onkologických onemocnění nebo při obtížích se zažívacím traktem, jako jsou průjmy, zácpy, funkční dyspeptický syndrom. Ječmen je k dostání ve formě rozpustného prášku, který se rozmíchá v kvalitní minerální vodě.

Mohlo by vás zajímat:  Pole dance dokonale vytvaruje postavu a probudí smyslnost

Další zelenou potravinou je chlorella – existuje více druhů (ch. vulgaris se snáze tráví, ch. pyrenoidosa lépe absorbuje toxiny, ale hůře se tráví). Jedná se o sladkovodní řasu smaragdově zelené barvy, která je dostupná ve formě tablet. Nejčastěji je dovážena z oblasti jihovýchodní Asie.

Spirulina je vláknitá korynebakterie (sinice) z řádu Oscillatoriales. Pěstuje se hlavně v Japonsku a k dostání je ve formě tablet. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C, D, A, E a karoteny. Je zde i vysoký obsah vitaminu B12, ale bohužel je z 80% pro člověka neúčinný. Konzumuje se hlavně z důvodu vysokého obsahu bílkovin (více než 50% celkové hmotnosti). Jedná se o vysoce přínosnou náhradu za proteinové prášky. Bílkoviny obsahují všech 8 esenciálních aminokyselin, dále navíc obsahuje minerály a stopové prvky.

Důležité je konzumovat zelené potraviny nalačno. Pokud jsou zároveň užívány jiné léky, je nutné dodržet časový odstup (užít zelené potraviny hodinu před jídlem nebo po jídle), aby nedošlo ke snížení efektu klasických léků.

Pokud začneme potraviny užívat, pozitivní efekt by se měl objevit zhruba po deseti dnech, prodejci doporučují užívat zelené potraviny alespoň 3 měsíce.

Štítky: , , ,

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek
0 sdílení