Bezezbytková dieta není dietní trend. Jde o dietu ordinovanou pacientům trpícím onemocněním střev. Nejčastěji jde o ulcerózní kolitidu, Crohnovu chorobu a další střevní onemocnění. Pokud vám lékař doporučil držet bezezbytkovou dietu, v dnešním článku se dozvíte pár užitečných informací. Podíváme se na pravidla této diety, co má obsahovat a jak má vypadat jídelníček.
Obsah článku
Co je bezezbytková dieta
Bezezbytková dieta se zaměřuje na očistu střev. Je určena především lidem trpících střevními onemocněními. Může jít o chronický Crohnovu chorobu, zánět tlustého střeva, neprůchodnost střev i častý průjem. Při dodržování této diety se připravte na několik omezení a pravidel, kterých se musíte opravdu striktně držet. Zdůrazňujeme, že nejde o redukční dietu. Bezezbytková dieta není určena na hubnutí. Úprava stravy však i přesto může způsobit i úbytek hmotnosti.
Jak funguje bezezbytková dieta
Bezezbytková dieta se zaměřuje na tlusté střevo a jeho důkladnou očistu pro obnovení jeho funkcí. Základem jsou lehce stravitelné potraviny, které jsou nenadýmavé a obsahují minimum tuku. Přednost mají pokrmy s vyšším obsahem bílkovin. Strava nesmí dráždit trávicí systém a nesmí v něm zůstávat žádné nestrávené zbytky.
Základní zásady bezezbytkové diety
Důležité je složení stravy a vhodná příprava jídel. Smažení, pečení v oleji a grilování se nedoporučuje. Přednost má rostlinný tuk. Čerstvé máslo je povoleno. Nejvhodnější je však přepuštěné máslo ghee.
- pokrmy upravujte dušením, vařením a pečením bez tuku
- po upečení odstraňte viditelný tuk, kůži a kůrku
- pokrmy musí být vždy důkladně uvařené doměkka
- vhodné jsou rozmixované a tím snadno stravitelné pokrmy
- studené nápoje jsou nevhodné, minimum je 20 stupňů Celsia
- pravidelná strava
- menší porce každé 2 až 3 hodiny
- striktní vynechání umělých sladidel
- vynechání polotovarů a konzervovaných pokrmů
- vyloučení ostrých a kořeněných jídel
- žádná strava s vysokým obsahem vlákniny
- omezení jednoduchých cukrů
- omezení mléka a mléčných výrobků
- omezení konzumace ořechů a semínek
Jak si doma připravit vlastní ghee
Ghee neboli ghí je přepuštěné máslo a můžete si jej připravit doma. Do kastrolu se silným dnem dáte 500 g nesoleného másla a na středním plameni jej rozpustíte bez zakrytí. Máslo musí bublat, pěnit a prskat, ale nesmí se připálit. Vzniklou sraženinu odeberete. Máslo pak přestane pěnit a prskat. Jakmile bude čisté, stáhnete jej z plotýnky a necháte ho vychladnout. Nakonec ho přecedíte přes jemné síto či plátno a dáte do sklenice s pevným uzávěrem. V lednici vydrží i několik měsíců.
Kdy vám lékař doporučí bezezbytkovou dietu
- před kolonoskopickým vyšetřením
- po operaci střev
- při střevní neprůchodnosti
- pokud máte časté průjmy
- při léčbě rakoviny střeva
- při ulcerózní kolitidě
- při Crohnově chorobě
Uleví vám i přírodní prostředky
- medvědí česnek
- řepík lékařský
- hluchavka bílá
- heřmánek pravý
- máta peprná
- mochna natržník
- masticha – na slunci sušená míza či pryskyřice stromů Pistacia lentiscus
Crohnova choroba
Chronické zánětlivé onemocnění trávicí trubice nejčastěji postihuje konec tenkého střeva a tlusté střevo. Zánět proniká velmi hluboko do stěny střeva a může se dále rozšířit i do okolí. Pokud se zánět dostane přes stěnu střeva, vznikají kanálky vyplněné hnisem a abscesy. Příčina onemocnění není známa. Pravděpodobně je kombinací vrozených predispozic a nezdravého životního stylu. Ve stěně střeva se abnormálně hromadí jinak běžné a neškodné bakterie způsobující zánět sliznice střeva, jeho stěny a okolí.
Příznaky Crohnovy choroby
- bolesti břicha
- průjmy, většinou s příměsí krve
- zánět v okolí konečníku
- hubnutí
- teploty
- chronická únava
Crohnovu chorobu lze diagnostikovat prokázáním zánětu v krvi a ve stolici. Následně se provádí endoskopické vyšetření střev, ultrazvuk, CT vyšetření nebo magnetická rezonance.
Ulcerózní kolitida
Chronické zánětlivé onemocnění tlustého střeva. Chronický charakter této nemoci ve velké většině případů přetrvává po celý život. Onemocnění se projevuje střídáním období s potížemi s obdobími klidu, kdy je pacient zcela bez příznaků.
Příznaky ulcerózní kolitidy
- krvavé průjmy v různé intenzitě
- bolestivé nucení na stolici
- zvýšení teploty až horečky
- stolice může být častější než 10x denně
Diagnostika tohoto onemocnění probíhá po absolvování kolonoskopického vyšetření a histologického vyšetření odebraných vzorků v této proceduře.
Vhodné potraviny
- libové maso – kuřecí, krůtí, telecí, hovězí, králičí i jehněčí
- ryby s nízkým obsahem tuku
- vařená a dušená šunka
- dietní párky
- rostlinné tuky a máslo ghee
- zakysané mléčné výrobky – jogurt, tvaroh, kefír, podmáslí, jogurtová mléka, tvarohové sýry, tvrdé sýry, termix
- vejce
- noky
- brambory
- těstoviny
- rýže
- kroupy
- mouka – hladká, polohrubá i hrubá
- den staré pečivo, suchary nebo vánočka
- vařená a dušená zelenina – mrkev, celer, petržel, dýně, špenát a hlávkový salát
- rajčatový protlak
- ovoce – banány, strouhané jablko bez slupky
- broskvový či meruňkový kompot
- pyré a džem
- med a cukr
- koření jako – kmín, majoránka, bobkový list, skořice a sladká paprika
- ocet
- čaj
- ředěné ovocné šťávy
- neperlivé minerálky
Nevhodné potraviny
- tučné maso a ryby
- uzeniny
- tučné mléko a mléčné výrobky
- ochucené jogurty s ořechy, müsli a ovesnými vločkami
- kynuté knedlíky
- čerstvé pečivo
- celozrnné výrobky
- luštěniny
- ořechy
- semínka
- mák
- kokos
- syrová zelenina
- syrové ovoce se slupkou, semínky a peckami
- houby
- česnek, cibule, pepř, čily a pálivé koření
- slané pochutiny
- kečup, hořčice a další dochucovadla
- perlivé limonády i minerálky
- kakao
- káva
- alkohol