Často vás bolí hlava, cítíte velkou únavu, nepříjemný tlak v břiše, nebo třeba bojujete stále s akné? Příčinou zdravotních obtíží může být potravinová intolerance, která i v současné době velmi často zůstává nediagnostikovaná.
Potravinové alergie jsou oproti potravinovým intolerancím mnohem lépe rozpoznatelné. Většina lidí si proto své problémy s danou potravinou vůbec nespojí.
Obsah článku
Co je to intolerance potravin
Klasická alergie se projeví při styku s určitou potravinou okamžitou a často silnou reakcí imunitního systému. U potravinové intolerance reakce přicházejí se zpožděním a příznaky se mohou objevit až za několik dnů i týdnů. Jde v podstatě o neobvyklou reakci těla na určité potraviny, která se může projevit více způsoby.
Co je alergie na potraviny
Klasická potravinová alergie se okamžitě projeví vyrážkou, kýcháním, podrážděnou pokožkou, otoky, rýmou, únavou, zvracením či průjmem. Obvykle se příznaky objeví už za pár minut, nejčastěji do dvou hodin, po konzumaci nebo styku s danou potravinou, i když se někdy mohou opozdit i o dalších pár hodin.
Potravinová alergie se diagnostikuje asi u 2,5 % populace. Nejčastější jsou potravinové alergie na arašídy, ořechy, mandle, vejce, mléko, ryby a korýše. Při styku s původcem potravinové alergie tělo začne produkovat specifické protilátky – IgE na potlačení alergenů daných potravin. Po konzumaci imunitní systém zareaguje uvolněním histaminu a dalších přirozeně se vyskytujících chemických látek v našem těle. Síla alergických reakcí se liší a některé z nich mohou být i smrtelné.
Co je potravinová intolerance
Někteří lidé mohou při potravinové intoleranci trpět nesnesitelnými bolestmi hlavy a migrénou, jiní trpí nadýmáním, častou a nadměrnou únavou, mají respirační potíže nebo kožní projevy. Zjistit katalyzátor neboli spouštěcí mechanizmus konkrétních symptomů není jednoduché, protože se potíže projevují se zpožděním. Za potravinovou intoleranci zodpovídají protilátky skupiny IgG. Je často zapříčiněna nedostatkem určitého enzymu, který má zajišťovat štěpení některé složky potraviny v zažívacím traktu.
Nejčastější příznaky potravinové intolerance
- zvýšená únava
- bolest svalů a kloubů
- poruchy soustředění
- bolesti hlavy a migrény
- bolesti břicha
- zácpa nebo průjmy, plynatost a nadýmání
- zadržování vody a otoky
- nadváha nebo naopak váhový úbytek
- akné
- vyrážky, svědění a pálení kůže
- atopický ekzém
- respirační potíže a dušnost
- rýma
- poruchy spánku
- noční pocení
- neplodnost
- častá nemocnost a oslabená imunita
- úzkostné stavy
- depresivní nálady
Odhalení potravinové intolerance je složitější i proto, že je výskyt uvedených symptomů vázaný také na množství zkonzumované problematické potraviny. Zdravotní komplikace se totiž objeví pouze tehdy, pokud sníte dané potraviny až příliš velké množství. Současně záleží i na tom, jak často ji konzumujete. Pokud jeto jen zřídka, k rozvoji symptomů dojde za několik hodin nebo až do dvou dnů. Pokud ji konzumujete prakticky denně, mohou se symptomy rozvinout do kontinuálních až chronických potíží, což ještě více komplikuje odhalení prvotní příčiny potíží.
Jaké mohou být intolerance
Intolerance laktózy
Nejčastější je intolerance laktózy neboli nesnášenlivost mléčných výrobků. Nejde o alergii na bílkovinu kravského mléka, se kterou se často zaměňuje. Podle statistik trpí sníženou schopností trávení laktózy v různé intenzitě asi 65 % lidí. Nejhůře jsou na tom Asiaté a nejlépe severní Evropané. Laktózová intolerance neboli nesnášenlivost laktózy je neschopnost organismu trávit mléčný cukr, tedy laktózu. Enzymatická porucha, vzniká při nedostatečné produkci enzymu laktázy, která laktózu rozkládá pomocí buněk střevních stěn. Obvykle je alespoň částečná produkce laktázy zachována a lze mírné množství laktózy ve stravě tolerovat.
Intolerance lepku
Druhou nejčastější je intolerance lepku, kterou podle odborníků trpí asi 6 % lidí. Mnoho odborníků polemizuje nad skutečností, že pšenice díky letům úprav a šlechtění není to, co bývala. To ostatně dokládá i fakt, že u mnoha lidí, kteří sníží nebo vypustí konzumaci lepku, přestanou potíže s nadváhou. Celiakie je geneticky podmíněná porucha slizniční imunity s abnormální reakcí na lepek a další prolaminy. Obilné zrno obsahuje bílkoviny, tedy albuminy, globuliny, gluteniny a prolaminy. Lepek neboli gluten je složenina gluteninu a prolaminu. Prolaminy se skládají z prolinu a glutaminu. V pšenici jsou gliadiny, v žitu hordeiny, v ječmeni secaliny a v ovsu aveniny. Za vznikem celiakie stojí obvykle gliadin, ale i hordein a secalin.
Histaminová intolerance
HIT – histaminová intolerance vzniká při nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle. Nerovnováha může být způsobena zvýšeným příjmem histaminu v potravě nebo jeho vlastní nadprodukcí v těle. To se děje třeba u alergických reakcí a bakteriálních infekcí. Hromadění histaminu způsobuje i nedostatečnou aktivita nebo snížená koncentrace enzymu diaminooxidázy – DAO, který odbourává právě histamin.
Diagnostika a léčba
Pokud se dlouhodobě necítíte dobře, zaznamenali jste některé výše uvedené příznaky a potýkáte se zdravotními potížemi, vydejte se k lékaři, i když vám neduhy nepřipadají až tak závažné. Zkuste možnost potravinové intolerance zvážit. I když je odhalení problematických potravin velmi obtížné a náročné na čas, pusťte se do jeho možného odhalování raději hned.
Jak odhalit potravinovou intoleranci
V tomto případě si musíte začít zapisovat všechno, co přes den sníte. Pak v řádu několika týdnů vždy vyloučíte ze svého jídelníčku podezřelou skupinu potravin, například mléčné výrobky, potraviny s lepkem nebo mandle, buráky a ořechy. Po vyloučení každé skupiny potravin pak bedlivě sledujte, zda se vaše potíže zmírnily. Stejně tak sledujte váš stav při opětovném zařazení vyřazených potravin do jídelníčku po několika týdnech. Potravinové intolerance se často týkají současně několika skupin potravin. Takže je to běh na dlouhou trať.
Testy na potravinovou intoleranci
Další možností je podstoupení testu na intoleranci potravin, který spočívá v analýze krevního vzorku, který se pak v laboratoři testuje na přítomnost více než 200 IgG protilátek proti potravinám. Můžete se nechat otestovat pouze na základní potraviny, nebo pokrýt celé potravinové spektrum. V závislosti na rozsahu vyšetření stojí od 3 000 do 18 000 korun.
Jak s tím žít
Zatím jedinou úspěšnou možností léčby potravinové intolerance je vyřazení veškerých problematických potravin ze svého jídelníčku. Někdy pak časem dojde k úlevě a samovolné úpravě a dané potraviny si můžete dopřát alespoň občas. Jindy však musíte tyto potraviny trvale vyloučit a hledat alternativy.