Nebojte se osteoporózy!

Osteoporóza
Aktualizováno

Osteoporóza je vážná metabolická kostní choroba, která se projevuje řídnutím kostí. V kostech ubývá kostní hmota a dochází k úbytku vápníku a dalších minerálů. Postižené kosti se stávají slabšími a křehčími. Nebezpečí zlomeniny se rapidně zvětšuje. V pokročilém stádiu může zlomeninu způsobit i minimální mechanický tlak.

Příznaky osteoporózy

Osteoporóza se často nazývá „tichým zlodějem“ kostí. Tento termín se používá z toho důvodu, že obvykle začíná plíživě bez jakýchkoliv příznaků, nebo jsou počáteční příznaky často bagatelizovány či přehlíženy, až najednou udeří v plné síle. Typickým příznakem může být bolest v zádech – ostrá a vyšlehávající. Zejména mnoho starších lidí si pomyslí, že bolest zad patří ke stáří, a dále se tímto příznakem již zabývat nebudou. Dalším, možná již markantnějším příznakem, je zmenšení tělesné výšky a dále zakulacení v horní části zad. Nemocným se udělá hrb, kterému se též říká „vdovský hrb“.

Nejjasnějším příznakem jsou bohužel zlomeniny, které, jak již bylo zmíněno, způsobí i minimální tlak či náraz, který zdravý člověk ani nezaregistruje.

Osteoporóza u žen

Osteoporóza se vyskytuje mnohem hojněji u žen, než u mužů. Průzkum v ČR nezní zrovna optimistický: „ v průměru každá třetí žena starší než 50 let je ohrožena osteoporózou“. V případě žen se vyskytuje především postmenopauzální osteoporóza, v pozdějším věku se vyskytuje senilní osteoporóza, která postihuje i muže. Zhruba okolo 40. roku dochází u žen k úbytku kostní hmoty o přibližně 0,8%.

Příčiny osteoporózy

Existuje několik příčin, které se mohou kombinovat. První příčinou, která často vede k osteoporóze u žen, je menopauza, čili přechod. V této době dochází k ustávání činnosti vaječníků a k úbytku hormonu estrogenu, který již nechrání kosti před jejich odbouráváním. Nedostatek pohybu je jednou z dalších příčin. Pokud sportujeme, naše kosti jsou nuceny se neustále přestavovat a zpevňovat. Podvýživa je další velmi významný faktor. Nemusí jít o prostý nedostatek jídla, ale o nedostatek především vápníku a vitamínu D. Další, již zmíněným faktorem je stáří a tomu odpovídající procesy látkové výměny vedoucí k řídnutí a oslabování kostí, tedy k senilní osteoporóze.

Mohlo by vás zajímat:  Chronické komplikace cukrovky

Vyšetření na osteoporózu

Při vyšetření na osteoporózu je hlavním cílem zobrazení struktury kostí. Pomocí zobrazovacích metod je možno stanovit nejen diagnózu, ale též později hodnotit efektivitu léčby. Diagnostická vyšetření jsou velice důležitá u starších lidí, hlavně u  žen, které jsou po menopauze. Lékaři pro určení hustoty kostí používají tzv. denzitometrická vyšetření.

Vyšetření je naprosto bezbolestné, může se normálně jíst. V období okolo vyšetření, by pacient neměl jíst léky či potravinové doplňky s kalciem.

Další vyšetření mohou být tzv. biochemická, kdy se hodnotí hladiny některých látek v krvi.

Prevence osteoporózy

Nesmírně důležitý je vápník. Je možné jej užívat jako potravinový doplněk, který lze zakoupit v lékárně, ale možná je lepší přijímat jej v přirozené podobě v potravinách. Z potravin bohatých na vápník je nutné zmínit sýry (mimo ty tavené), mléko a jogurty. Vápník proces osteoporózy nezastaví, ale v kombinaci s dalšími faktory jej zpomalí.

Dalším kamínkem do pomyslné anti-osteoporotické mozaiky je vitamín D. Tento druh vitamínunám pomáhá vstřebávat vápník z potravin a přispívá k jeho vázání v kostech. Do těla se dostane ve formě provitaminu z doplňků stravy nebo potravin, jako je rybí tuk, játra, mléko, žloutek a pomocí slunečního záření se v kůži přemění na skutečný, účinný vitamin D. Dále je velmi významný hořčík, jeho vstřebávání usnadňuje rovněž vitamín D. Dlouhodobé výzkumy ukazují, že většina populace nemá dostatek hořčíku, proto je potřeba jej přijímat ve větších dávkách v potravě či jako potravinový doplněk. Přirozenými zdroji hořčíku jsou luštěniny, rýže, zelenina, ovoce, ořechy.  Na závěr je třeba zmínit ještě žraločí chrupavku. Žraločí chrupavka je nesmírně rozšířená v celé Asii. Léčebné účinky chrupavky jsou dávno známé v čínské medicíně. Používá se na léčbu revmatických onemocnění a též osteoporózy. Žraločí chrupavka obsahuje jednak proteinové složky, denaturovaný kolagen, a dále neproteinové složky, kterými jsou přírodní glukosamin a chondroitin. Rovněž je kvalitním přírodním zdrojem vápníku a fosforu.

Mohlo by vás zajímat:  Pánové, zastavte vypadávání vlasů včas!
Štítky:

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Komentáře

    • Vladimír
    • 27.10.2016
    Odpovědět

    Existuje příčinná souvislost mezi naší výživou a konkrétními nemocemi. Osteoporóza je způsobena zhoršeným metabolismem vápníku v našem těle, protože v dnešní průmyslově zpracované stravě chybí důležité vitamíny a minerály, které tento metabolismus řídí. Bez nich se vápník dodaný ve stravě (kde je ho mimochodem nadbytek) ani v potravinových doplňcích neváže v kostech a zubech, kde být má (osteoporóza), a naopak se ukládá v měkkých tkáních a cévách, kde být nemá (ateroskleróza). To pak způsobuje infarkty a mrtvice (nejčastější příčina úmrtí populace). Často slýchané rady doporučující při osteoporóze více vápníku + vitamín D (mléčné výrobky a doplňky s vápníkem) tudíž celou situaci paradoxně ještě více zhoršují. Zjednodušeně řečeno, čím více vápníku, tím více infarktů. To, že osteoporóza není způsobena věkem ani nedostatkem vápníku ve stravě, jak tvrdí lékaři, dokazují například populace Japonců nebo Thajců, kteří díky vhodnější stravě osteoporózu ani ve vyšším věku prakticky neznají a také nepotřebují zubní náhrady. Když se ale někteří z nich přestěhovali do USA nebo Evropy a přešli na zdejší stravu, trpí na osteoporózu a infarkty stejně jako my. Jako výživový poradce používám přístroj, který změří jaké minerály a vitamíny Vám v těle chybí. Poradím, jak je ve výživě doplnit, abyste se osteoporózy trvale zbavili a současně snížili i riziko infarktu. Kontakt a dotazy na 608 155 338.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek
0 sdílení