V poslední době se o cholesterolu začíná čím dál více mluvit. Tento strašák se však netýká pouze starých a obézních lidí. V této uspěchané době tento strašák začíná děsit také mladé a zdravé lidi, kteří se cholesterolu nebojí, protože se cítí dobře. Ale pokud vám váš lékař neprovedl kontrolní odběry na cholesterol a výsledky nebyly v normě, je velká pravděpodobnost, že máte vysoký cholesterol. V České republice trpí vysokým cholesterolem přes 70% populace. Vážně si myslíte, že patříte k těm zdravým 30%?
Obsah článku
Proč je cholesterol škodlivý?
Zvýšený cholesterol je jeden z nejdůležitějších rizikových faktorů onemocnění srdce a cév – aterioskleróza, infarkt, centrální mozková příhoda. Čím vyšší je hladina cholesterolu, tím horší je stav našich cév. Zvýšený cholesterol je nebezpečný právě tím, že o něm nevíme. Nebolí nás. Hezky v tichosti se usazuje na stěnách našich cév a tepen a vytváří si tzv. sklerotické plásty. Po nějakou dobu nás to nijak nebolí, vůbec o tom nevíme a nijak to neovlivňuje naše zdraví. Když se však důsledek projeví, vzniká velký problém. Obvykle se jedná o kardiovaskulární onemocnění, které je třeba začít ihned léčit.
Špatný a hodný cholesterol
Většina cholesterolu se tvoří v těle, ale část cholesterolu se vstřebává z potravy. Cholesterol je pro naše tělo velmi důležitý, protože ovlivňuje činnost hormonů a je základní stavební jednotkou buněk. Cholesterol můžeme nají také v kůži, kde se pod vlivem slunečního záření proměňuje ve vitamin D. Cholesteroly však v našem těle máme dva. Hodný cholesterol (HDL) a špatný cholesterol (LDL). Potřebujeme oba, ale právě LDL se podílí na vzniku ateriosklerózy a dalších kardiovaskulárních onemocněních. A proč tedy máme HDL? Ten slouží k tomu, aby likvidoval LDL.
Kdo za to může?
Určitou roli v případě vysokého cholesterolu hraje genetika. Proto by si měli hladinu cholesterolu pravidelně hlídat ti, jejichž nejbližší členové rodiny měli cévní problémy. Ale největší podíl v ČR na vysokém cholesteru má špatná životospráva a nedostatek pohybu. Naštěstí tyto faktory můžeme poměrně snadno ovlivnit.
Změňte životní styl
Vysoký cholesterol je poměrně jednoduché snížit právě úpravou životního stylu. Zdravý jídelníček, dostatek pohybu a samozřejmě klidnou psychikou.
Co můžu jíst a co ne?
Pokud máte hladinu cholesterolu zvýšenou nebo vysokou, je třeba dlouhodobě upravit jídelníček. Touto cestou můžete zabránit dalšímu zvyšování a dokonce můžete hladinu cholesterolu zase trošku snížit. Pokud se váš lékař rozhodne předepsat vám léky na snížení hladiny cholesterolu, pak je vhodné užívání léků doplnit o správně zvolenou stravu.
Co byste tedy měli omezit?
Určitě byste měli omezit živočišné tuky (máslo, sádlo). Tyto živočišné tuky mají vysoký obsah nasycených mastných kyselin a zároveň také obsahují transmastné kyseliny. Také bychom měli vyřadit z jídelníčků vnitřnosti (játra, ledvinky, jazyk apod.) a také tučná masa. Bůček, slanina, uzené maso a škvarky- na ty zapomeňte! A také omezte příjem tučných mléčných výrobků jako je např. šlehačka, smetana, smetanové jogurty, sýry a tavené sýry.
A čeho máte mít tedy dostatek?
Rozhodně byste měli zařadit do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny. Většina druhů ovoce a zeleniny má nízký obsah energie, zato má hodně vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Ovoce a zelenina by se měla ve vašem jídelníčků objevovat 5x za den! Dále byste si měli dopřávat potraviny, které jsou bohaté na vlákninu. Celozernné pečivo, celeálie a luštěniny. Také byste měli začít používat rostlinné oleje a margaríny z nich vyrobených. Dokonce tučné ryby jsou zdravé. Losos, makrela, sardinky nebo tuňák by se měl ve vašem jídelníčku objevovat častěji než doposud. Nesmíme zapomínat na drůbež.
Pohyb
Pohyb je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snižovat riziko vzniku cholesterolu a tím také infarktu a mrtvice. Tím pohybem myslíme třeba jenom obyčejnou svižnou chůzi.