Rozhodli jste se držet redukční dietu a napadlo vás zabloudit kvůli tomu v obchodě do oddělení Dia výrobků? Pak vězte, že si nejspíš moc nepomůžete. Dia totiž neznamená vždy úplně bez cukru a už vůbec ne vhodné k redukci váhy.
K čemu jsou dia výrobky?
Diabetes neboli cukrovka je onemocnění, kdy dochází k poruše přijímání nebo zpracování cukrů, tuků a bílkovin. Lidé trpící touto nemocí proto musí obzvláště pečlivě volit svůj jídelníček, aby byl vyvážený. Kromě toho je pro ně velmi nevhodný řepný a třtinový cukr – sacharóza. A právě ta v Dia výrobcích chybí. Samo označení Dia je ale tak trochu zavádějící a naznačuje, že je výrobek dietní, což není pravda. Proto bylo toto označení zakázáno a nově se smí používat pouze nápis vhodné pro diabetiky.
Není cukr jako cukr
Dia výrobky neobsahují sacharózu, to je pravda. Ovšem neznamená to, že neobsahují jiné sacharidy. Někdy je v těchto výrobcích sacharóza nahrazena fruktózou, která nezvyšuje hladinu cukru v krvi a je ještě sladivější. Pro dietu je ovšem toto sladidlo obzvlášť nevhodné, jelikož podporuje ukládání tuků v těle. Ani umělá diabetická sladidla nejsou při redukci váhy pomocníkem, protože i ona mají svou energetickou hodnotu. Je třeba tedy důkladně číst etikety, kde najdeme potřebné údaje. Označení „bez cukru“ znamená, že výrobek neobsahuje žádný cukr. Výrobek s nápisem „bez přidaného cukru“ obsahuje cukry, které je vyskytují v surovinách, ze kterých je vyroben. A výrobek označený „bez sacharózy“ je právě ten, kterému bychom se měli při redukční dietě úplně vyhnout. V něm je totiž řepný cukr často nahrazen například fruktózou.
Na množství záleží
Problém je ale také v naší psychice. Nápis Dia na obale nám dodává falešný pocit, že svému tělu neškodíme, ale prospíváme. Jenže tento pocit nás potom nechá klidně sníst na posezení tabulku Dia čokolády místo několika čtverečků kvalitní hořké čokolády. Přece když je to dia, není třeba hlídat množství. Jenže to rozhodně neplatí. Tato Dia čokoláda možná obsahuje více sacharidů než ta hořká a ještě k tomu podpoří uložení tuků. Dia výrobky mají navíc většinou stejný nebo dokonce vyšší obsah tuků než jejich obyčejné varianty. A množství přijatých tuků bychom si při dietě měli také pečlivě hlídat.
Konzumace výrobků určených diabetikům nám jistě neuškodí. Možná se díky nim i naučíme lépe číst etikety, protože právě na těchto výrobcích je obzvlášť dobře rozepsané celé složení. Rozhodně nám ale nepomohou ke štíhlé figuře. Toho dosáhneme zas a jedině zdravým a vyváženým jídelníčkem a pravidelným pohybem.