Patizon recepty: Vyzkoušejte jeho ojedinělou chuť na několik způsobů!

pexels-daria-obymaha-1684032
Zveřejněno: 25.8.2022

Patizon je druh zeleniny, který patří do čeledi tykvovitých. Nejčastěji má bílou nebo naoranžovelou barvu jí se během letních měsíců. Vzhledem k tomu, že se dá připravit na několik způsobů, níže vám nabídneme několik receptů, které můžete toto léto vyzkoušet.

Patizonové placky

Budete potřebovat: ½ pationu, 1 bramboru, 1 mrkev, 50 g anglické slaniny, 1 vejce, mléko (by oko), 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíci strouhanky, 1 lžíci nakrájené cibule, 3 stroužky česneku, sůl, kmín, pepř, majoránku, olej

Oškrábejte mrkev a bramboru a nakrájejte patizon, z něhož vyříznete vnitřek s jadérky. Mrkev, patizon i bramboru nastrouhejte, osolte a nechte chvíli odstát. Poté slijte všechnu přebytečnou vodu. Do základu přidejte vajíčko, strouhanku, koření a ostatní suroviny, mimo olej, na kterém budete patizonové placky smažit z obou stran.

Patizonová polévka

Budete potřebovat: 1 patizon, 2 brambory, máslo, 1 cibuli, sůl, 1,5 l zeleninového vývaru, mléko, tavený sýr

Nakrájejte a oloupejte patizon a zbavte ho jadérek. Následně na oleji osmažte cibulku, přidejte patizon a nakrájené očištěné brambory. Poté přidejte vývar a nechte nějakou dobu vařit. Jakmile bude zelenina měkká, přidejte do hrnce trochu mléka a sýr. Polévku nakonec rozmixujte tyčovým mixérem a můžete podávat.

Patizon recepty: Vyzkoušejte jeho ojedinělou chuť na několik způsobů!

Nakládaný patizon

Budete potřebovat: patizony, mrkev, cibuli, kopr, nové koření, hořčičné semínko, celý pepř, bobkový list, česnek, čili, papriku, křen; Na nálev: 46 g soli, 166 g cukru, 0,4 l octa

Nejprve si připravte nálev, který uděláte tak, že svaříte vodu, sůl, cukr a ocet. Poté nechte tuto tekutinu vychladnout.

Mezi tím nakrájejte patizony na kostky. Na dno velké (a hlavně čisté) zavařovací sklenice dejte bobkový list, pepř, nové koření, mrkev, cibuli a další ingredience, které zajistí, že bude mít patizon po naložení opravdu delikátní chuť. Poté zhruba do poloviny sklenice nasypejte nakrájený patizon.

Na patizon pak dávejte další vrstvu koření, jako jsme zmínili při výrobě první vrstvy. Na tuto vrstvu dejte zbytek patizonu a opět přidejte vrstvu koření. Nakonec nalijte na veškerou zeleninu s kořením připravený nálev a sterilujte jako se to dělá u nakládaných okurek.

Smažený patizon

Budete potřebovat: 1 patizon, polohrubou mouku, 2 vejce, sůl, strouhanku, olej

Patizon nejprve zbavte slupky a pak ho nakrájejte na kousky, které osolíte a necháte z nich vypotit přebytečnou vodu. Klidně ho takto nechte i 30 minut. Následně patizon otřete papírovým ubrouskem a obalte ho v mouce, vejci a strouhance. Nakonec ho smažte na pánvi tak, jako smažíte klasické řízky. Podávejte s vařenými bramborami.

Jaký je váš oblíbený recept z patizonu? Pokud máte nějakou vlastní specialitu, budeme rádi, když nám ji napíšete do komentářů pod článkem.

Mohlo by vás zajímat:  Tuřín – dokonalá potravina při redukci váhy

 

Štítky: , , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení