Všichni víme, že chceme-li být zdraví, musíme zdravě jíst. Pojďme si opět přiblížit znalosti našich babiček. Nemusely být lékařky, aby věděly, které potraviny vytáhnout ze spíže, když nás něco trápí.
Obsah článku
Nachlazení
Jednoznačně česněk. Česnek totiž obsahuje látky, které působí antibakteriálně. Tyto látky se uvolňují při krájení nebo roztírání čerstvých stroužků. Na nachlazení je dobré mít ve spižírně také šťávu z malin nebo černého rybízu. Tyto dary přírody nám pomáhají snižovat horečku a zbavují nás nepříjemných zimnic. Také ředkvička je dobrý pomocník, jsme-li nachlazení. Působí močopudně, podporuje trávení a rozpouští hleny. Vyzkoušejte také červenou řepu. Ta nám zmírňuje infekci dýchacích cest a posiluje organismus a pomáhá při léčbě příznaků chřipky a nachlazení.
Vysoký krevní tlak
Trpíme-li vysokým krevním tlakem, je vhodné jíst potraviny s vysokým obsahem antioxidantů. Jedná se tedy hlavně o ovoce a zeleninu, nejlépe sezonní. Nejlepší ovocem je rybíz, kiwi, citrusové plody, červená paprika a zelí. Dobrým pomocníkem při boji s vysokým krevním tlakem je také špenát, který obsahuje draslík. Nesmíme zapomenout na čerstvé grapefruity, které obsahují kyselinu salicylovou, která nám příznivě ředí krev.
Problémy s játry
Pokud i vy máte problém s játry, nevyhýbejte se citronům. Mají silné antiseptické účinky a pomáhají při žlučových kamenech. Příznivě ovlivňují činnost jater také zelené olivy, protože podporují vylučování žluči. Také si dopřávejte častější konzumaci zeleného hrášku a čerstvých rajčat.
Bolest hlavy
I při bolestech hlavy vám můžou pomoci některé potraviny. Například káva, ale pouze v případě, že nemáte vysoký krevní tlak. Kofein totiž roztahuje cévy a zlepšuje krevní oběh. Někdy dokáže zastavit migrénu. Také bolesti hlavy, které vyvolává náhlý pokles tlaku mohou být kávou zažehnány. Při migrénách spojených s nevolnostmi je vhodné vyzkoušet zázvor.
Vysoký cholesterol
O cholesterolu se v poslední době velmi mluví, ale málo kdo ví, že ideální potravinou při snižování vysokého cholesterolu je cibule. Obsahuje totiž silný antioxidant, který omezuje vznik volných radikálů při spalování nasycených tuků. Také bychom měli jíst minimálně 2 jablka za den! Jablka neobsahují pouze vlákninu, ale také pektin, který zlepšuje odchod tuků z těla i krve. Z exotického ovoce na cholesterol blahodárně působí avokádo. Nesmíme také zapomínat na oříšky např. vlašské, mandle a pistáciové oříšky. Tyto oříšky obsahují aminokyseliny, které zvyšují průchodnost krve k srdci.
Poruchy trávení
Na průjem nám babičky dávaly rozvařenou rýži s mrkví. Také ostružiny a borůvky. Při zácpách je zase vhodné jíst hodně jablíček, rybízu nebo sušené švestky.
Močové cesty
Máte rádi broskve? Pak máte vyhráno. Broskve jsou skvělé! Mají močopudné účinky, uvolňují a očišťují ledviny a močové cesty. Podobný efekt mají také čerstvé okurky, které navíc rozpouštějí kyselinu močovou. Na močové kameny je vhodná řeřicha, kterou si můžete pěstovat i doma za oknem. A samozřejmě brusinky!
Problémy s menopauzou
Na návaly horka pomáhají černý rybíz, papája a maliny. Vhodné jsou také třešně, meloun, brokolice a hnědá rýže. Jste-li podrážděná a nervy pracují, pak je vhodné jíst potraviny s obsahem vitaminu B, zelený čaj, levandule, heřmánek, citron a mango. Na únavu je pak dobré jíst potraviny, které obsahují železo- třešně a řepa. Vhodný je také zázvor nebo chřest.