Rakytník řešetlákový – kytička, která se už ve starověku používala při léčbě žaludku, jater, dýchacích cest, revmatismu a hnisavých ran na kůži. Staří Řekové pak využívali rakytník pro své regenerační účinky zejména v kosmetickém odvětví – především na vlasy, kterým dodával dostatek lesku a zdraví. Léčivé účinky rakytníku znali rovněž v Indii a Tiberu. I tam jej spolu s deseti dalšími bylinkami používali při léčbě trávicího traktu, při hnisavých plicních chorobách a při krvácivosti. Východní medicína zase doporučuje vytlačenou šťávu z rakytníku na léčbu nechutenství a k potírání kůže při popáleninách od sluníčka. Rakytník můžete používat jak vnitřně, tak zevně.
Rakytník je přírodní koncentrát mastných kyselin a rovněž v sobě obsahuje velké množství vitaminů – E, F, P, K, A, B a C. V rakytníku najdete také karoten, kterého obsahuje mnohonásobně více než mrkev a dýně. Vitamin E je významným antioxidantem, který zabraňuje sklerotizaci cév a tím snižuje riziko infarktu myokardu. Rakytník posiluje organismus a má také antidepresivní a antistresový účinek. Velmi účinně rozpouští hleny, snižuje hladinu cholesterolu a napomáhá odbourávání toxických látek v těle. Rakytník využijete rovněž při rýmě, zánětu dutin, při hemoroidech, ekzémech a akné. Rakytník můžete použit rovněž při zánětech dásní a paradontóze.
Teď když již víme, proč bychom měli mít rakytník doma, měli bychom si také povědět něco o tom, jaké jsou možnosti jeho uchovávání. Rakytník si své léčivé vlastnosti dokáže udržet dlouhodobě – až několik let. Jestliže se rozhodnete rakytník zmrazit, pak jeho léčivé schopnosti budete moci využít i za 2 roky.
Plody a dužinu je lepší sušit, proslazovat, mrazit a koneckonců někteří jistě nepohrdnou pálenkou z rakytníku. Z dužiny pak můžete připravovat různé šťávy a džusy, marmelády či pyré. A to jak samostatně, tak s různými druhy ovoce nebo zeleninou.
V Rusku se rakytník používá jako příloha k jídlu spolu s rozetřeným česnekem. Na 1 litr rakytníku rozetřete 50 g česneku, následně směs smícháte a podáváte k jídlu.
Obsah článku
Mražený rakytník
Chcete-li si rakytník zmrazit, je třeba jeho plody umýt a usušit. Mražené plody používejte v přírodním stavu v období, kdy čerstvý rakytník nikde neseženete, protože jednoduše neroste. Rovněž jej můžete takto zmražený používat do různých receptů. Na prevenci se doporučuje jedna až dvě polévkové lžíce rakytníku denně. Chcete-li si zachovat jeho léčivé účinky, nenechávejte rakytník dlouho ve vodě při jeho omývání.
Rakytníkový džem
Bobulky rakytníku omyjte a dejte do hrnce. Následně jej rozdrťte tyčkovým mixérem. Přidejte trochu vody, aby se vám nepřipaloval a na mírném ohni jej povařte do měkka. Poté přidejte želírovací cukr a dalších 5 minut vařte. Ještě teplou směs naplňte do sklenic, které po uzavření otočíte víčkem dolů a necháte vychladnout. Tento džem vám vydrží několik let.
Sterilovaný rakytník
Rakytník můžete také sterilovat. Umyté plody vložte do zavařovací sklenice a zalijte cukerným nebo medovým nálevem. Pokud jste diabetik, použijte pouze čistou vodu. Sterilujte 25 minut při teplotě 85°C, stejně jako když děláte klasický kompot. Konzumujte poté 1 – 3 lžičky denně.
Rakytníkový olej
Rakytníkový olej lze připravit macerací rozdrceného plodu v klasickém slunečnicovém, olivovém či jiném oleji. Na 50 – 100 g drceného plodu použijeme 1 l oleje. Každý den je nutné důkladné protřepání. Po třech až čtyřech týdnech přeceďte a skladujte v tmavé sklenici. Užívejte 3 x denně 1 lžičku.
Sušený rakytník
Plody je nejlépe sušit v elektrické sušičce. Pokud však tento vynález nevlastníte, postačí vám ústřední topení nebo trouba – jako byste sušili klasické křížaly z jablek. Po usušení je vhodné plody rakytníku rozemlít na masovém mlýnku.Takto upravený rakytník používejte tak, že si z něj připravíte čaj v množství jedna čajová lžička denně do čtvrt litru vody.
Rakytníkový sirup
Na masovém strojku umelte 3 litry omytých plodů rakytníku a zalijte 2 litry vlažné vody. Přidejte 20 g kyseliny citronové a nechte 24 hodin stát. Potom přeceďte, vymačkejte a na litr šťávy přidejte 1 kg krystalového cukru a na plotně bez vaření rozpusťte.
Rakytníkový čaj
Rakytníkový čaj můžete připravovat jak ze sušených, tak i z čerstvých listů. Dávkování takového čaje je velmi snadné. Na čtvrt litru vody postačí čajová lžička listů. Čaj můžete kombinovat také s černým či zeleným čajem. Diabetici si mohou přidávat také listy borůvky.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli správně využívám rakytník.
Mam bobulky rakytníku schované v mrazáku, poté spařím lžičku bobulek vodou v hrnečku, rozmačkám ,přecedim a vypiji je to moc dobré, jen nevim jestli to má takto nějaký učinek ?
děkuji Mirka
Dobrý den, myslím že takto je to úplně v pořádku. Většina výživové hodnoty by měla být zachována
My ho vymačkáme do vlažného čaje
citala som ze caj sa robi z listov rakytnika ? Nemoze sa robit aj bobul?A ako? Dakujem vopred,
Dobrý den koupila jsem si mražený rakytník můžu po přidávat do smoothii které si doma připravuji i nyní když mám chřipku.Nevím zda je to vhodné ho přidávat do smoothii které si připravuji doma.Děkuji
Dotaz k rakytníkovému džemu: Neztratí se vařením vitamín C? Hlavně kvůli němu přece rakytník pěstujeme.
Děkuji za odpověď.
Marie
Velmi rád bych se seznámil s pěstiteli rakytníku. Letos jsem již sklidil cca 20 litrů.jinak se snažím vymýšlet ale hlavně upresňovat již stávající recepty. Ještě mám malé zkušenosti s řezem. Budu rád když se někdo ozve. Jsem z Ústí nad Orlicí. E mail. v.jirout@ktuo.cz. Zdravi Jirout Vlastimil.