Nový rok – dejte si rozumná předsevzetí!

photo-1500472141701-084e6fa44840
Zveřejněno: 25.1.2019

Rok se s rokem sešel a spolu s ním přichází i čas zhodnocení vašich cílů. Ne vždy je ale z čeho se radovat. Existuje nějaký způsob, jak dodržet vše, co jste si předsevzali? To se dozvíte v tomto článku.

Předsevzetí jsou dobrá věc. Jako však u spousty dalších věcí v životě platí, že je potřeba s nimi zacházet velmi opatrně.

Konec roku a začátek toho nového představuje poměrně zásadní milník v životě každého jedince. Nejčastěji lidé hodnotí to, co se jim v předešlém roce podařilo změnit. Také se ale zaměřují na vše, co se jim nepovedlo.

Ve světle začátku nového roku si takoví lidé nejčastěji slibují mnoho životních změn, které mají za úkol posunout jejich život k lepšímu. Jenže, původní euforii střídá nedostatek motivace, kvůli které nakonec skončí tam, kde začali.

Samozřejmě, s touto pozvolnou rezignací přichází i pocit deprese a úzkosti z toho, že jejich život, a i oni samotní jsou vlastně úplně k ničemu.

Není ale nutné hned házet flintu do žita. Bohatě totiž stačí, abyste si za svá předsevzetí dávali věci, jejichž splnění pro vás nepředstavuje nedosažitelný cíl. 

Jaký je váš cíl?

Aby bylo možné předsevzetí dodržet, pak je důležité vědět, jaký je váš cíl. V tomto případě platí, že čím víc budete konkrétní, tím lépe pro vás.

Nestačí tedy si jen přát něco ve smyslu: Chci být bohatý.

Nejlepším způsobem, jak svého cíle dosáhnout je to, že si ho napíšete na papír. Pro začátek můžeme pracovat s touhou být bohatý.

photo-1519377345644-937ef9754740

Nyní ale od papíru ještě neodcházejte. Naopak začněte přemýšlet nad tím, co vše můžete pro tento stav udělat. To jednoduše znamená, že si na papír začnete pod toto přání vypisovat všechny možnosti, které by vás k realizaci vašeho cíle mohly posunout.

Mohlo by vás zajímat:  Jak zvládnout život s mamánkem?

Zpočátku vás možná nenapadne nic, co byste pro tento stav mohli udělat. Ve skutečnosti je ale způsobů celá řada.

Například můžete zkusit: 

  • Změnit práci
  • Najít si zajímavou brigádu
  • Začít podnikat
  • Psát do místních novin či do internetového magazínu vlastní příspěvky
  • Začít fotografovat a fotografie prodávat
  • Vyrábět šperky
  • Uspořádat kurzy pro veřejnost (i kdyby bylo vaší super schopností pouhé pečení domácího chleba)

Jak vidíte, cest, jak si zajistit větší či extra příjem je nekonečně mnoho. Je důležité si jen vybrat tu, ke které máte nejblíže. Rozhodně se nenechte odradit ani tím, že se vám některý z výše uvedených bodů jeví jako málo pravděpodobný. Naopak hledejte způsoby, jak vámi vybrané body realizovat.

Podobně postupujte i u dalších oblastí vašeho života u kterých máte pocit, že by potřebovaly změnu, ale nevíte, jak na ni.

Realistické mezníky

Jakmile jste se rozhodli, který cíl bude ten váš, přijde na řadu ta praktická část. Pokud je vaším cílem zhubnout 20 kilo, ale dosud se stravujete ve fast foodu a když můžete, pohybu se vyhýbáte, je potřeba, abyste na celý proces šli postupně.

photo-1517963628607-235ccdd5476c

To znamená, že místo 20 kilogramů se pokusíte pro začátek zhubnout alespoň 1-2 kila. Jestli-že totiž získáte pocit, že jste si dali až příliš velký cíl, přijdete o motivaci a vzdáte to dříve, než vůbec začnete. Proto byste měli začít spíše s jednoduše splnitelnými úkoly a teprve poté pomalu přidávat další (menší) cíle. Tedy, po zhubnutí prvních 2 kilo si můžete dát za cíl zhubnout další 2.

Co pro tento cíl můžete udělat: 

  • Přidejte do svého života více pohybu (může jít zprvu o kratší procházky a chůzi po schodech, později můžete chodit do posilovny či provozovat nějaký zajímavý sport)
  • Nadchněte pro vaši myšlenku i své přátele a známé (ve více lidech spíše dodržíte to, co jste si usmysleli)
  • Začněte jíst zdravěji
  • Průběžně sledujte své výsledky (pokud své malé cíle splníte, budete mít motivaci pokračovat dál)
Mohlo by vás zajímat:  Jak na domácí výuku? Naplánujte si čas a ukažte souvislosti

Připravte se na krize

Bylo by bláhové si myslet, že cesta za splněním vašeho předsevzetí bude vždy jen zalitá sluncem. Spíše bychom řekli, že to bývá přesně naopak. Přijde totiž řada situací, kdy budete mít chuť se svou aktivitou skoncovat a už se k ní raději nevracet.

Nejčastěji zjistíte, že:

  • Nemáte na danou věc tolik času, kolik jste si mysleli
  • Nechce se vám
  • Daná věc je příliš těžká
  • Nevidíte výsledky
  • Okolí vás zrazuje od dosažení toho, co chcete

Tyto situace jsou složité, na druhou stranu, rozhodně se nejedná o něco, co by vás mělo zastavit. Naopak je potřeba mít neustále na mysli, že dosahování výsledků je těžká řehole, která si žádá jistou dávku trpělivosti a soustavné práce.

photo-1494597564530-871f2b93ac55

Důležité je však hledat cesty, jak u dané činnosti vydržet. A to i přesto, že výsledky zatím nevidíte.

Řešením pro vás může být třeba to, že partnerovi uvaříte jeho oblíbené jídlo, ale pro sebe si připravíte lehčí a zdravější variantu pokrmu. Případně si k jídlu dáte to, co jste původně plánovali. Pokud nemáte čas a energii na cvičení po práci, začněte cvičit ráno. A v neposlední řadě se obklopujte lidmi, kteří vás a vaše cíle podporují.

Skliďte výsledky své práce

photo-1546897134-291f06ff9cd4

Jakmile se rozhodnete dodržovat těchto několik jednoduchých pravidel, uvidíte, že první výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. A co víc, najednou zjistíte, že dosáhnout toho, co byste si přáli není vůbec tak těžké.

Zároveň budete pyšní na to, že se vám podařilo přečkat všechna úskalí a vaše předsevzetí opravdu dodržet. (Dost možná se dostanete i mnohem dál než tam, kam jste chtěli původně.)

Jak to máte s dodržováním předsevzetí vy? 

 

Štítky: , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení