Hormony a menopauza: Jak spolu souvisí?

pexels-rodnae-productions-6540133
Zveřejněno: 8.7.2022 , datum poslední aktualizace: 13.7.2022

Menopauza je obdobím v životě každé dospělé ženy, v průběhu kterého přijde o svou schopnost reprodukce. Pro některé je to dvojitá rána, protože kromě pocitu blížící se smrti v ženách vzbuzuje nejistotu i řada jejích vedlejších příznaků, které mohou trvat i pěknou řádku let. Jak srovnat hormony v menopauze? A mohou nějak pomoci bylinky na menopauzu?

Menopauzou se zaklíná kde kdo. U mladých žen dochází k jejímu předkládání na stůl kvůli odkládání rodičovství. Starší ženy zase žijí s pocitem, že menopauza z nich udělá staré a nepotřebné babky, které už jsou na odpis. (Což s depresivními stavy, které menopauza sama o sobě často přináší, není zrovna ideální.)

Pravda je ale taková, že tento přirozený proces můžete vnímat jako novou (a zajímavou) životní etapu, která vám umožní nahlížet na váš život trochu jiným způsobem.

Aby se to ale mohlo stát, je důležité vědět, co se během menopauzy vlastně děje, a jakými způsoby lze zmírňovat její dopady na psychiku a tělo.

Co je menopauza?

Hormony a menopauza: Jak spolu souvisí?

Menopauza je termín, který označuje situaci, kdy žena 12 po sobě jdoucích měsíců spontánně nemenstruovala. To naznačuje, že už nemůže dále otěhotnět. Tento proces se ale nestane ze dne na den, první příznaky se mohou začít objevovat už kolem 45-55 let. (Výjimkou ale nejsou ani první příznaky menopauzy v nižším věku, pak hovoříme o nástupu předčasného přechodu.) Typická žena zažije první příznaky menopauzy cca 4 roky před ukončením svého reprodukčně aktivního období. (Příznaky ale mohou přetrvávat i 5 let po poslední menstruaci.)

Menopauza a hormony

V průběhu menopauzy dochází k velké změně činnosti ženských hormonů, které jí v předchozích letech umožňovaly úspěšně otěhotnět a donosit dítě. V průběhu menopauzy dochází k postupnému vyhasínání funkce vaječníků.

Mohlo by vás zajímat:  Migrénu sami těžko zvládnete

Následkem toho dochází ke změně:

  • Estrogenu
  • Progesteronu
  • Testosteronu
  • LH
  • FSH

Jelikož tělo je náchylné reagovat i na velmi malé změny v činnosti hormonů, ženy mohou toto životní období prožívat dost intenzivním způsobem.

Příznaky menopauzy

pexels-rodnae-productions-6539851

Když nyní odhlédneme od postupné ztráty plodnosti a od změn v menstruačním krvácení, podíváme se na další příznaky menopauzy, se kterými by měla každá žena (pro jistotu) počítat. Patří mezi ně přírůstek na váze, návaly horka, vaginální suchost, úzkost, zvýšená potřeba močit, bolest hlavy, výraznější pocit bušení srdce, ztráta plnosti ňader, ztráta kostní hmoty a mnoho dalších.

Se správnou životosprávou a přístupem vás ale nemusí ani tento výčet nepříjemností zastavit, nebo vám dokonce kazit váš každodenní život.

Bylinky na menopauzu

pexels-nataliya-vaitkevich-7826288

Aby se ženy nemusely potýkat s tolika problémy najednou, doporučuje se jim dlouhodobé užívání bylinných doplňků stravy pro zralé ženy, které dovedou zlepšit kvalitu jejich života.

V jejich složení hledejte:

  • Červený jetel
  • Pupalku dvouletou
  • Macu peruánskou
  • Extrakt ze sóji
  • Ženšen

A mnoho dalších. Ženšen se spojuje s doplňováním energie a s lepší koncentrací. Pupalka dvouletá se zase doporučuje na hormonální nerovnováhu. Sója naopak obsahuje fytoestrogeny, které se podobají ženskému hormonu estrogenu. Pokud navíc přírodní doplňky stravy doplníte zdravým životním stylem, menopauza by už pro vás neměla být strašákem.

Zdroje informací

https://www.vasemenopauza.cz/estrogen/ – Vše o estrogenu (česky)

https://www.healthline.com/health/menopause – Vše o menopauze (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/menopause-herbs – 10 přírodních prostředků na menopauzu (anglicky)

Štítky: , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení