Dýňová polévka 3x jinak

dynova polevka
Aktualizováno

Dýňová polévka z dýně Hokaido je chuťově vynikající, nutričně hodnotná, dietní, na dlouho zasytí a je lehce stravitelná. Uvaříte ji snadno a rychle.

Dýně Hokaido je pro přípravu dýňové polévky asi nejvhodnější. Je mnohem menší než klasická dýně, a proto se lépe zpracovává. Polévce dá delikátní chuť i krásnou barvu. Můžete ale použít i klasickou dýni, která vám vyrostla na zahradě. Vyzkoušejte třeba tyto recepty na dýňovou polévku.

Dýňová polévka s bylinkami

· 1 dýně Hokaido s kůrou bez semínek nebo oloupaná klasická dýně

· 1 velká cibule

· 1 pórek

· 1 a ½ litru zeleninového vývaru

· 125 g másla

· 1 ks badyánu

· 1 ks skořice

· snítka šalvěje

· sůl, pepř

· případně Amaretti sušenky

Dýni oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky asi 2 cm. Cibuli nakrájíme nadrobno a pórek na tenké proužky. Máslo rozpustíme ve velkém hrnci a osmahneme nakrájenou šalvěj a zeleninu. Přidáme skořici, badyán, zeleninový vývar a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni, dokud dýně nezměkne. Pak vyjmeme skořici a badyán. Přecedíme přes síto nebo rozmixujeme na pyré. Podle chuti nakonec ještě přidáme sůl či pepř. Dýňovou polévku nalijeme na talíř a můžeme dát doprostřed talíře rozdrobené Amaretti sušenky. Dozdobíme lístky šalvěje, smaženými nudličkami slaniny nebo praženými dýňovými semínky.

dynova polevka

Pikantní dýňová polévka

· 1 dýně Hokaido i s kůrou nakrájené na kousky bez semínek

· 1 brambora nakrájená na kousky

· 1 středně velká cibule nakrájená najemno

· 2 stroužky nasekaného česneku

· 2 lžičky kari koření

· 2 malé krájené červené chilli papričky nebo trošku sušených drcených

· 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru

· 200 ml kokosového mléka

Mohlo by vás zajímat:  Co všechno se dá vykouzlit s cizrnou

· troška olivového oleje

· pečivo na krutony

Do většího hrnce dáme trochu olivového oleje. Lehce osmahneme nakrájenou cibuli, česnek a trochu chilli. Přidáme nakrájené kousky dýně a brambor a přidáme kari koření. Chvilku restujeme a přilijeme kokosové mléko. Pak přikryjeme poklicí a dusíme brambory a dýni do měkka. Dýňovou polévku necháme vychladnout, dáme

do mixéru a rozmixujeme do hladké a krémové konzistence. Nakonec ji trochu ohřejeme a podáváme s krutony smaženými na olivovém oleji a másle a posypeme je bylinkovou směsí.

dynova polevka

Dýňová polévka z opečené dýně

· 2 kg Hokaido dýně nebo 1 středně velká dýně

· 3 stroužky česneku

· 2 lžíce slunečnicového oleje

· sůl a pepř

· 5 lžiček Gomashio (směs jemně mletého opékaného sezamu a soli)

Na dýňovou polévku se používá v troubě předpečená dýně. Dýni omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme na proužky. Kousky dýně položíme na plech. Stroužky česneku stlačíme nožem, v misce smícháme s olejem, solí a pepřem. Dýni potřeme marinádou, posypeme směsí Gomashio a pečeme 20 minut v předehřáté troubě na 200 °C. Hotovou a změklou dýni propasírujeme nebo rozmixujeme a dochutíme dle vlastní chuti.

Štítky: , , ,

Podobné články

od
Mám ráda život se vším, co přináší. Zajímá mě zdravý životní styl, nutričně hodnotná strava, všechny způsoby cvičení a druhy sportů, aktivní způsob života, témata kolem rodiny, vztahů, módy i krásy. Stejně jako vy mám ráda kvalitní pomocníky usnadňující práci, potraviny, bylinky, produkty, zboží i služby. Sleduji novinky v mnoha odvětvích a snažím se je vnášet v podobě návodů a informací i na Jak být fit.cz.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek
0 sdílení