Snad u každého doma je v ledničce balíček plátkového, nebo krémového sýra. Což je jednoznačně pozitivní, protože jde o ingredienci, která má široké spektrum využití a zároveň je cenově velmi dostupná. Už jste ale někdy testovali účinky kozího sýra? Pokud ne, prozradíme vám, jaké má kozí sýr nutriční hodnoty a jakými všemi způsoby ho lze snadno použít.
Salát s kozím sýrem jste nejspíš viděli jen někde v restauraci. Doma jste ale žádné tomu podobné experimenty raději nezkoušeli. Protože – co když se vám tento druh suroviny nepodaří správně upravit? A co když vám (ještě ke všemu) nebude ani trochu chutnat?
To vše jsou zcela legitimní obavy. Na druhou stranu, červená řepa s kozím sýrem není ničím, na čem by bylo nutné hledat nějaké složitosti. Nehledě na to, že programové vyhýbání se něčemu novému může vést ke zbytečnému ochuzení jídelníčku o důležité živiny.
Tak zahoďte obavy a předsudky a pojďte zjistit, proč dát kozímu sýru v jídelníčku zelenou.
Obsah článku
Kozí sýr a jeho zdravé účinky
Recepty z kozího sýra většinou bereme jako návody pro “lepší lidi”, kteří si kupují jen bio a eko potraviny, které vyjdou normálního smrtelníka majlant. Samozřejmě, možná mezi jeho konzumenty takoví lidé doopravdy jsou. Spíše jde ale o nadšence do zdravého životního stylu, kteří jsou si vědomi jeho benefitů a zajímavých nutričních hodnot. V kozím sýru totiž najdeme vitamín A, vitamín B2, vápník, fosfor, měď a železo.
Asi největší devizou kozího sýra je to, že obsahuje probiotika, která jsou důležitá pro normální fungování našeho zažívacího ústrojí. Výrobky z kozího mléka se také považují za mnohem lépe stravitelné než ty, na které bylo použito mléko kravské. V neposlední řadě se jejich konzumace doporučuje lidem, kterým jde o snížení hmotnosti. Udává se totiž, že kozí sýr má mnohem uspokojivější schopnost nás na delší dobu zasytit.
Nutriční hodnoty kozího sýra
Nutriční hodnoty na 100 g | |
Bílkoviny | 19 g |
Sacharidy | 1 g |
Z toho cukry | 1 g |
Tuky | 23 g |
Sůl | 2 g |
Recepty z kozího sýra
Salát s červenou řepou a kozím sýrem
Budete potřebovat: 6 ks upravené červené řepy, 2 a ½ lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, ½ lžičky soli, ¼ lžičky mletého pepře, ½ nakrájené červené cibule, ¼ hrnku nadrobeného kozího sýra
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 200 °C. Vezměte alobal, rozdělte ho na kousky, do kterých budete balit řepu, polijte každou z nich jednou lžičkou olivového oleje, pořádně alobal zavřete a dejte péct na 60-65 minut na plech do trouby. Jakmile řepa po vytažení úplně vychladne, opatrně z každé sloupněte slupku. Nakrájejte řepu na kostky, promíchejte ji s citronovou šťávou a olivovým olejem, ochuťte solí a pepřem, přidejte najemno nakrájenou cibuli a rozdrobený kozí sýr a můžete podávat.
Kuřecí prso plněné kozím sýrem
Budete potřebovat: 1 lžíci čerstvé krájené petržele, 2 lžičky čerstvého tymiánu, 55 g kozího sýra, 1 stroužek česneku, 4 očištěná kuřecí prsa, ½ lžičky soli, ½ lžičky pepře, 1 lžíci olivového oleje
V misce spolu smíchejte petržel, tymián, rozmačkaný česnek a rozdrobený kozí sýr. Do každého prsa vyřízněte kapsu a tuto směs vložte dovnitř. Následně kuře opepřete a osolte. Rozpalte olivový olej na dostatečně velké pánvi a kuře opékejte z každé strany po dobu okolo 6 minut. (Pokud se bojíte, že sýr vypadne ven, kapsu zavřete párátkem, nebo kovovou jehlou na špízy.)
Krémová pomazánka z kozího sýra s citronem
Budete potřebovat: ½ hrnku neochuceného řeckého jogurtu, 2 lžíce medu, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžičku citronové kůry, 55 g měkkého kozího sýra
V misce spolu smíchejte jogurt, med a olivový olej. Dále do tohoto základu přidejte citronovou kůru a měkký kozí sýr. Tuto směs důkladně třete po dobu 1 minuty. Měla by z ní vzniknout nadýchaná sýrová pomazánka. Tu pak můžete podávat s palačinkami, vaflemi nebo na toastech.
Vaječná omeleta s kozím sýrem
Budete potřebovat: 4 vejce, 1 lžíci vody, ¼ lžičky pepře, ⅛ lžičky soli, 1 lžičku nakrájené petrželky, ½ lžičky nakrájeného estragonu, ¼ hrnku rozdrobeného kozího sýra, 2 lžíce olivového oleje, ½ hrnku jemně nakrájené cukety, ½ hrnku jemně nakrájené červené papriky, sůl, pažitku na ozdobu
Rozšlehejte vejce s vodou. Poté přidejte sůl a malé množství pepře. V jiné misce spolu spojte estragon, petržel a sýr. Na pánvi rozpalte jednu lžíci oleje. Na ní osmažte cuketu a papriku se solí a pepřem. Bude to trvat asi 4 minuty. Poté sejměte na talíř a nechte vychladnout.
Opět rozpalte malé množství oleje na pánvi a nalijte na ni vaječnou směs. Jakmile je omeleta pevnější, dejte na ni směs bylinek a sýra. Smažte tak dlouho, jak chcete, aby byla omeleta připravená. Servírujte se zeleninovou směsí z cukety a papriky.
Zdroje informací
https://www.healthline.com/nutrition/goat-cheese – Kozí sýr: Výživa, účinky a recepty (anglicky)
https://cookingmadehealthy.com/beet-salad-with-goat-cheese/ – Salát z kozího sýra a řepy (anglicky)
https://www.cookinglight.com/food/recipe-finder/goat-cheese-recipes – 39 receptů z kozího sýra (anglicky)