Oves je plný energie, ale i zdrojem duševního klidu

oves

Oves je obilninou pěstovanou už dlouhodobě u nás i jinde po světě. V našich zeměpisných šířkách s jeho pěstováním prý začali Slované, postupně to od nás převzali Germáni. A zatímco oni u ovsa a ovesné kaše zůstali, my jsme si více zvykli na jáhly a kaši jáhlovou. Oves je úžasným zdrojem energie, dlouhodobého zasycení, ale i látek, které nám pomáhají nabrat nepostradatelný duševní klid. Proto se nemůžeme ani divit, že byl kdysi označován za plodinu bohů.

I dnes je oves základem zdravého stravování a nám se nejlépe přijímá v podobě ovesné kaše, která má i další uplatnění v kuchyni pro přípravu jídel s využitím základu z ovesné kaše. Oves obsahuje nejvíce bílkovin ze všech druhů u nás pěstovaných obilnin. Bílkoviny v ovse jsou navíc ve snadno vstřebatelné formě, takže je lidské tělo dokáže plně využít.

Ovesná kaše snadno a rychle?

Pojďme si však ukázat, že příprava ovesné kaše, kterou můžeme zařadit jako snídani, oběd, ale i chutné svačiny, je snadná, rychlá a netrvá o mnoho déle než mazat si rohlík máslem a na to položit některý ze salámů.

A rozhodně není nutné kupovat poměrně drahé instantní ovesné kaše. Jemné ovesné vločky s klíčky jsou totiž také velmi rychle hotové. I ovesné vločky stačí jen zalít vřelou vodou či mlékem. Anebo společně prohřát v mikrovlnné troubě.

Základní ovesnou kaši připravíte tak, že do kastrůlku dáte mléko nebo vodu, nebo jinou tekutinu, ve které chcete kaši připravovat. A přisypete vločky a dáte trochu másla nebo oleje, pak mícháte, dokud směs neprojde varem. To je vše. Můžete jemně osolit, podle chuti i dosladit přírodními sladidly. A základ je hotov. Nezapomínejte ale ještě na přidání tuku, ten je potřeba ke vstřebávání vitamínů A, E, D a K.

Jestli se obáváte vařit ovesnou kaši proto, že nevíte, kolik dát vloček do jakého množství vody, tak se bát přestaňte. Kaši totiž můžete ředit nebo zahušťovat podle potřeby, přidáním tekutiny anebo přisypáním dalších vloček – na rozdíl od krupičné kaše se vám v té ovesné totiž žádné žmolky nevytvoří.

Jde jíst i syrová

Věděli jste, že ovesnou kaši vlastně ani nemusíte vařit? Stačí vločky (nejlépe ty jemné s klíčky) nechat nabobtnat ve vodě nebo v mléce a je hotovo. Bobtnání dejte tak půl hodiny, ale můžete nechat i přes celou noc. V tom případě vločky s mlékem dejte raději do lednice.

Přichystejte si večer do směsi i sušené ovoce, ráno budete mít rovnou připravenou zdravou a neskutečně rychlou snídani. Poohlédněte se však po ovoci nesířeném, zajímavou nabídku může přinést i Lidl leták příští týden.

Děti ji též mají rády

Menším dětem je lépe ovesnou kaši vždy převařit, ale stačí jen pár vteřin. Tedy když máte doma jemné ovesné vločky. Ty jsou totiž opravdu jemné, hned změknou a krásně kloužou do krku. Když budete kaši připravovat z vloček velkých, vařte ji alespoň tři minuty.

I dětem můžete kaši připravovat v mléce nebo ve vodě, v ovocné šťávě. Možností je samozřejmě víc, ovocná kaše totiž může být i slaným pokrmem. Takže ji můžete vařit třeba ve vývaru.

A jak dětem kaši ochutit? Když ji budete podávat sladkou, přidejte přírodní cukr (med až později, až dětem od cca jednoho roku) nebo sladké ovoce, domácí marmeládu, klevelu. Na sladko můžete kaši dochutit ještě i skořicí, kakaem, čokoládou, rostlinnými sirupy, ovocnými či semennými pastami, semínky, ořechy a mnoha dalšími ingrediencemi.

Slaná varianta kaše pro děti se většinou nese ve znamení přimíchání kaše do zeleniny, masa, do slaného koláče. Možností je nespočet. V tomto případě kaši jen jemně osolte a zbytek chuti si ona natáhne od ostatních potravin.

Kaše je velmi osvěžující vyhlazená, podávaná s jogurtem. Dokonalá letní svačina. Podávat ji opět můžete i se sušeným ovocem, jen je potřeba ho dostatečně dopředu nechat nabobtnat a změknout. A vyvarovat se ovoci sířenému.

Ta slaná je teď trendy

V poslední době na oblíbenosti získává ovesná kaše slaná. Tedy ta, která je více osolená a do které je přimíchaná zelenina, vejce, sýr, bylinky a další složky, co dělají ze slané ovesné kaše tak dokonalé jídlo. Nejen chuťově, ale i svým složením.

Ovesná kaše podávaná na slaný způsob je také levným a pro hospodyňky praktickým jídlem. Přimíchat do ní můžete vlastně to, co potřebujete doma dospotřebovat. Ovesnou kaší lze nastavit i slaná jídla, do kterých nechcete přidávat příliš mnoho masa. A čerstvé bylinky na dochucení můžete koupit celý rok, akce na ně vám pohlídá Kaufland leták příští týden.

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek
0 sdílení