Pozor na zrádné sluneční paprsky

Slunce
Zveřejněno: 18.5.2013 , datum poslední aktualizace: 17.2.2017

Po dlouhé zimě konečně přišlo opravdové jaro. Sluníčko svítí a teplota stoupá každým dnem výš a výš. Opět se nám vlévá nová energie do žil a ochotně odhazujeme jednu vrstvu oblečení za druhou. Bohužel při tom velmi často zapomínáme na to, že i jarní sluníčko umí být zrádné a ke spálení kůže dojde snadněji než si myslíme. V létě u vody se poctivě mažeme, ale v těchto prvních teplých dnech nám možná ještě ani nedochází, že i při obyčejné procházce může naše kůže trpět.

Kůže je náš největší orgán a plní mnoho důležitých funkcí. Kromě ochrany zajišťuje i termoregulaci, vylučují se jí škodliviny a naopak přijímají některé důležité vitamíny. Příkladem je vitamín D, který získáváme právě díky slunečním paprskům a konkrétně UVB záření. Sluneční svit také podporuje vstřebávání hormonu serotoninu, který nám zlepšuje náladu. Mohlo by se tedy zdát, že je pobyt na sluníčku prospěšný. To jistě je, ovšem v tomto případě rozhodně platí všeho s mírou, protože UVA i UVB záření je pro naši kůži prokazatelně škodlivé.

Vystavování pokožky slunci bez patřičné ochrany vede časem k jejímu nadměrnému vysušování a tvorbě vrásek. Avšak kromě těchto spíše kosmetických problémů nám může hrozit i daleko vážnější nebezpečí. Každé byť jen mírné spálení může totiž později přispět k rakovině kůže, která je dnes stále častější formou rakoviny u nás. Poškození při spálení se na první pohled zdá zanedbatelné a tělo si s ním snadno poradí. Ale časem se může stát, že je některá z buněk neustálou zátěží natolik změněná, že se začne nekontrolovatelně množit a vznikne tak nádor. Prevence je přitom docela snadná. Stačí nezapomínat na opalovací krém s dostatečnou UV ochranou a poctivě se mazat. Dobré je samozřejmě také nepřehánět čas, který strávíme na sluníčku a často vyhledávat stín.

Mohlo by vás zajímat:  Jak si zachovat krásné a lesklé vlasy i v zimě

Dobu, po kterou je pro nás ještě bezpečné pobývat na přímém slunci, řídí typ naší pokožky, takzvaný fototyp. Rozlišuje se celkem šest fototypů, ovšem pátý a šestý se týká jen asiatů, indiánů a černochů. Nás zajímají hlavně fototypy 1-4.

 Typ 1 je člověk s velmi světlými nebo zrzavými vlasy a alabastrovou pletí. Už po pár minutách na slunci jeho pokožka zčervená a proto je pro něj vhodné používat i v našich zeměpisných šířkách opalovací přípravky nejméně s SPF 20-30.

 Typ 2 je podobný typu 1. Pokožka je sice o něco tmavší, má spíš broskvový nádech a vydrží o trochu víc, přesto by i tito lidé měli dbát na vyšší ochranu své kůže.

 Typ 3 má hnědé vlasy a jeho pleť se pyšní přirozeným jakoby lehce opáleným tónem. Člověk s tímto typem pleti se málokdy spálí, ale i tak by bez ochrany neměl na přímém slunci strávit více jak dvacet minut. Opalovací přípravky mu postačí s SPF 10-15.

 Typ 4 je jižanského vzhledu, černé vlasy, hnědé oči a tmavě olivová pleť. Tito lidé jsou nejméně náchylní ke spálení pokožky, ale i jich se může týkat nebezpečí rakoviny kůže, a proto by se neměli zapomínat mazat.

Pokud se nám přece jenom stane, že se spálíme a kůže nás nepříjemně bolí, první pomocí je tvaroh, jogurt nebo černý čaj. Udělejte si obklad z toho, co máte zrovna po ruce. Všechny tři věci pokožku zklidní a vytáhnou horkost. Ale samotnou spáleninu to neléčí, na to je vhodný přípravek s panthenolem. Co se naopak nedoporučuje, je pokoušet se spálená místa chladit třeba pod studenou sprchou. Namáčení při silně spálené pokožce podpoří výsev bolestivých puchýřků. A pochopitelně je nutné se nějakou dobu vyhýbat sluníčku, dokud se kůže nedá do pořádku.

Mohlo by vás zajímat:  Nebojte se nemocí kůže!

Kromě důsledného mazání je třeba také sledovat změny na své kůži, hlavně mateřská znaménka. Pokud dojde k náhlé změně jejich velikosti, tvaru nebo barvy, je lepší ihned vyhledat kožního lékaře, který znaménko vyšetří a posoudí. Raději k němu přijít třikrát zbytečně než jednou pozdě. Případná rakovina kůže je velmi dobře léčitelná, zásadní je ale její včasné zachycení.

Užívejme si tedy teplých dnů a slunečních paprsků dosyta, ale mysleme přitom nejen na svou krásu, ale hlavně zdraví. To máme jen jedno, a proto si ho musíme vážit.

[yop_poll id=”29″]
Štítky:

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení