Fenylethylamin neboli droga lásky a její 3 účinky na vaše zdraví

pexels-shamia-casiano-1148572
Zveřejněno: 6.9.2021

Říká se, že láska je jako droga. A pravděpodobně na tom něco je. Kromě toho, že s námi cloumají hormony, nasedáme na kolotoč emocí. Když jsme s milovanou osobou, jsme šťastní. Když ale odejde, přichází prudký propad, který může skončit u velmi vážných chmur. Jakou roli v tom hraje droga lásky fenylethylamin?

Lidské tělo je ovládáno hormony. Díky nim lze docílit reprodukčního chování. Hormony ovlivňují i naši náladu, spánek nebo chuť k jídlu. V neposlední řadě s námi cloumají v období zamilovanosti.

Během této fáze máme na očích růžové brýle a protějšek vidíme jen v těch nejjasnějších barvách. Také na něj musíme neustále myslet a jeho fyzická přítomnost v nás vyvolává doslova extázi.

pexels-kaboompics-com-6371
Fenylethylaminu se říká droga lásky.

Dnes si proto povíme o fenylethylaminu, kterému se říká droga lásky.

Co je fenylethylamin?

Fenylethylamin (FEA) je po stránce struktury nejjednodušším, ale zároveň velmi účinným hormonem a alkaloidem z rodiny amfetaminu. Odvozuje se od něj několik set velmi podobných sloučenin organického, ale i anorganického původu s (obvykle) psychotropními účinky. Často se fenylethylaminu říká droga zamilovaných.

Kde ho najdeme?

Fenylethylamin dokáže produkovat lidské tělo samo. Jak jinak, než v období zamilovanosti. Překvapivě je ale obsažený i v některých potravinách, které se běžně vyskytují v našem každodenním jídelníčku.

Najdeme ho například v:

  • Čokoládě
  • Listech brukve zelené (zelí, květák, …)

Kvůli tomu se předpokládalo, že tyto potraviny mohou (zvlášť, pokud jsou konzumované ve větším množství) ovlivnit naše chování. Posléze se ale ukázalo, že tělo je dovede zpracovat dřív než začnou masivně působit na mozek.

pexels-andrea-piacquadio-3760137

Na co má fenylethylamin vliv?

Fenylethylamin má na lidské tělo velmi zajímavé účinky. Proto se může v některých (opodstatněných) případech podávat externě.

Mohlo by vás zajímat:  Při koupání ve volné přírodě se vyhněte vodám zamořeným sinicemi!

V takovém případě se nejčastěji používá na:

V současné době ale neexistují žádné vědecké záznamy (s výjimkou léčby depresí) o tom, že by mělo používání fenylethylaminu na lidské tělo efekt. Z toho důvodu musí být podroben dalšímu zkoumání.

Nežádoucí účinky

pexels-anna-shvets-3683074
Užívání fenylethylaminu má i své nežádoucí účinky.

Oproti tomu máme celkem dobrou představu o tom, jaké má fenylethylamin na lidské tělo negativní účinky. Je například známo, že jeho užívání je i pro zdravé lidi potenciálně nebezpečné.

U uživatelů může vyvolat:

  • Zrychlení tlukotu srdce
  • Úzkosti
  • Rozrušenost

Jelikož nám o něm mnoho informací stále ještě chybí, měly by se mu vyhnout těhotné a kojící ženy. Je také naprosto nevhodný pro pacienty s bipolární depresivní poruchou. U nich může podání této látky způsobit manickou fázi, pro kterou je typické společensky problematické chování (hazard, promiskuita, …)

Fenylethylamin se nesmí podávat ani pacientům se schizofrenií. Mohl by totiž podpořit vznik halucinací a dalších potenciálně nebezpečných stavů, v průběhu kterých nemá nemocný kontrolu nad tím, co dělá.

Jelikož může mít tato látka vliv na centrální nervovou soustavu, neměla by se brát v době výkonu operativního zákroku. Pokud ji berete, konzultujte postup vysazení s lékařem. Obecně se ale doporučuje fenylethylamin vysadit minimálně 2 týdny před plánováním zákroku.

Užíváte z nějakého důvodu drogu lásky, nebo si jí umí vaše tělo obstarat dostatek?

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fenylethylamin – Fenylethylamin (česky)

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1274/phenethylamine-pea – Vše o droze lásky (anglicky)

Štítky: , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení