Černý bez je jednou z rostlin, která se v současnosti těší velké oblibě. Najdeme ji takřka všude. Dává příchuť limonádám i bonbónům. Proč je černý bez tak populární? A co všechno s ním lze udělat? To se dozvíte v následujícím článku.
Jen málokterá z rostlin v lidech vzbuzuje tak rozporuplné reakce, jako je tomu právě v případě černého bezu. Ten lidé buď milují, nebo z duše nesnáší. Faktem ale je, že v sobě skrývá řadu vitamínů a látek, pro které se vyplatí mu dát alespoň malou šanci.
Už naše babičky a prababičky věděly, že černý bez je výborným pomocníkem při léčbě řady onemocnění a je třeba s ním počítat.
Pojďme se společně podívat, proč je černý bez tak prospěšný.
Proč zrovna černý bez?
Když jdete přírodou či místním sídlištěm, patrně si všimnete vzrostlého keře, který je během jarních měsíců doslova obsypán záplavou bílých květů. Z nich se pak do okolí line příjemně sladkokyselá vůně. Jakmile květy zmizí, vystřídají je četné tmavé bobulky. Tento koloběh se pak každoročně opakuje.
Pokud patříte mezi méně znalé, pak jste se poprvé setkali s rostlinou, kterou nazýváme černý bez.
Ta je už od pradávna používána jako přírodní lék, ale také jako příměs do nejrůznějších pochutin. Ty jsou nejen velmi chutné, ale také plné vitamínů.
V černém bezu najdete:
- Vysoké množství vitamínu C
- Antioxidanty
- Vlákninu
Právě díky těmto látkám je využití černého bezu tak široké.
Nejčastěji se používá při:
- Léčbě rýmy a nachlazení
- Nutnosti zvýšit imunitu nemocných
- Potlačování a léčbě infekcí
- Zvyšování odolnosti srdce
- Snižování cholesterolu
- Snižování krevního tlaku
- Prevenci proti cukrovce
- Prevenci některých druhů rakoviny
- Zvyšování odolnosti kůže proti vnějším vlivům
- Léčbě deprese
Je tedy jasné, že pravidelné užívání černého bezu, a to jak ve formě sirupu, limonád či čaje má jasně pozitivní účinky na celkové zdraví lidského těla. Najdete ho ale i v bonbónech a z jeho odvaru lze v domácích podmínkách připravit i osvěžující sorbet.
Výhodou je, že šťáva z černého bezu a další produkty z něj chutnají i dětem. Může se tedy stát odpovědí na věčnou rodičovskou otázku, co podat vašemu dítěti, aby bylo ochotné to sníst.
Vedlejší účinky
I když má černý bez především pozitivní účinky, v některých případech vám může nadělat problémy.
Nezralé bobule, kůra a semena černého bezu obsahují látky, po jejichž pozření se vám může udělat nevolno. Především od žaludku.
Také je lepší se vyhnout tepelně neopracovaným bobulím. Ty obsahují kyanid. Z toho důvodu může černý bez způsobit průjem, zvracení a celkovou nevolnost.
Proto je důležité, aby bobule prošly procesem úpravy. V rámci konzumace květů neexistuje omezení. Jiné části rostliny, včetně listů však ke zpracování silně nedoporučujeme.
Také dbejte zvýšené opatrnosti v případě, že se rozhodnete bobule a květy sbírat svépomocí. Některé druhy bezu nejsou pro lidské zdraví bezpečné.
Pro koho není černý bez vhodný?
Podle dostupných informací je pití obvyklého množství bezové šťávy, bezového čaje a bezové limonády bezpečné pro všechny skupiny lidí.
Zvýšené opatrnosti ale dbejte v případě, že:
- Jste těhotná
- Kojíte
- Podáváte přípravky z černého bezu dětem
Ačkoliv neexistují žádné vážnější zdravotní důvody, vzhledem k vysoké účinnosti jednotlivých složek rostliny uděláte nejlépe, když se před případnou konzumací poradíte se svým lékařem. Jen ten vám může vhodnost vaší volby potvrdit, či vyvrátit.
Také se se svým lékařem poraďte v případě, že se u vás objevilo autoimunitní onemocnění. Černý bez by mohl zvýšit váš přirozený imunitní systém, který by mohl výrazně zhoršit průběh a projevy vaší nemoci.
Máte rádi černý bez v potravinách a nápojích? Dejte nám vědět do komentářů.
Již naší předkové říkali “před heřmánkem smekni, před bezem klekni”. Jen dodám, že existuje druh černého bezu, který není zrovna vhodný k léčení a jmenuje se chamdí. D se poznat podle vzrůstu keře a má trochu jiné listy.
Pane Jonaku,je to bez chebdi.Pozna se lehce, celý až k zemi je zelený, nemá hnědou kůru a rozvětvené větve a na zimu celá rostlina uschne a zjara vyroste nová.Je jedovatý