Co všechno můžeme uvařit z hlívy ústřičné?

hlívy ústřičná
Zveřejněno: 2.10.2020 , datum poslední aktualizace: 21.6.2021

Pokrmy můžete připravovat jak z čerstvé hlívy, tak i ze sušené hlívy ústřičné po namočení, která ve vodě hodně zvětší svůj objem a lze ji pak zpracovávat stejně jako čerstvou hlívu. Drcenou hlívu můžete mimo přímé konzumace pro blahodárné zdravotní účinky používat jako houbové koření při vaření, pečení, do pomazánek i salátů. Pokrmy díky ní získají lahodnou houbovou chuť.

Hlívový salát

  • 250 g hlívy
  • 100 g cibule
  • cukr
  • mletý pepř
  • sůl
  • citronová šťáva
  • majonéza nebo bílý jogurt
  • voda dle potřeby

Kloboučky hlívy poduste v trošce oleje. Po vychladnutí je pokrájejte na drobné kousky, smíchejte je s jemně nakrájenou cibulkou a zalijeme je nálevem z vody, cukru, soli, citronové šťávy a jogurtu či majonézy. Opepřete a promíchejte. Salát nechte hodinu uležet v chladničce.

Obložené chlebíčky s hlívami

  • veka
  • sardelová pasta
  • máslo
  • 150 g jemně nakrájené drůbeží šunky
  • 1 vařené vejce
  • plátkový sýr
  • sklenička naložené hlívy
  • sladkokyselé okurky
  • kapie
  • olivy

Veku nakrájejte, namažte máslem a sardelovou pastou, obložte šunkou, plátky sýra, kolečkem vařeného vejce, olivou, okurkou, kapií a nakládanou hlívou, kterou nechte okapat na sítku.

Hlívové placičky

  • 400 g hlívy
  • 700 g brambor
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • pepř
  • sůl
  • drcený kmín

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nastrouhejte a dejte do mísy. Přidejte utřené máslo, vejce, sůl, pepř a promíchejte. Nakonec vmíchejte mouku a těstíčko propracujte. Hotové bramborové těsto vyválejte na 1 cm tlustou placku. Vykrájejte rádýlkem čtverce 6 x 6 cm. Hlívu poduste 15 minut s kmínem a solí na tuku. Hmotou naplňte čtverce z bramborového těsta, přehněte, uzavřete, obalte v trojobalu jako řízek a osmažte.

hlívy ústřičná

Rajčata plněná hlívou

  • 4 větší rajčata
  • 250 g hlívy
  • 1 vejce
  • máslo
  • citronová šťáva
  • pepř
  • sůl
Mohlo by vás zajímat:  Recept na zdravé lívance

Rajčatům seřízněte vršek a pak jej použijte jako víčko. Vnitřky vydlabejte lžičkou. Pokrájenou hlívu a dužninu z rajčat osolte, opepřete a poduste na másle. Hotovou hlívu zahustěte vajíčkem. Do vnitřků rajčat nakapejte citronovou šťávu a naplňte směs do vydlabaných rajčat. Přiklopte rajčata víčkem.

Hlívový salát s kuřecím masem

  • 500 g hlívy
  • 1 dl vody
  • 2 lžíce oleje
  • kousky pečeného kuřecího masa
  • salátová okurka
  • 1 lžíce sterilovaného hrášku
  • 1 lžíce sterilované kukuřice
  • ocet
  • sůl
  • pepř

Hlívu očistěte, nakrájejte a poduste na tuku 20 minut. Podušené houby nechte vychladnout. V misce smíchejte hlívu s nasekaným kuřecím masem, osolte a opepřete. Vše promíchejte s octem a sterilovanou zeleninou a nechte uležet v ledničce.

Hlívová pomazánka

  • 200 g hlívy
  • 2 lžíce másla
  • 2 tavené sýry
  • 2 sýry žervé
  • 1 cibule
  • 1 sterilovaná okurka
  • hořčice
  • mléko nebo smetana,
  • pepř
  • sůl

Nakrájenou hlívu poduste na tuku asi 20 minuta nechte zchladnout. Pak ji pomelte. Sýry se smetanou utřete do hladka ručním šlehačem, přidejte nastrouhanou cibuli a kyselou okurku, sůl, pepř a hořčicu. Nakonec vmíchejte houby.

hlívy ústřičná

Hlívová polévka

  • 500 g hlívy
  • 2 cibule
  • 1 kostka bujónu
  • pepř
  • mletá paprika
  • 1 lžíce oleje
  • kořenová zelenina – mrkev, petržel a celer
  • na zahuštění nastrouhaná syrová brambora
  • sůl
  • voda

Hlívu nakrájejte na hrubé nudličky. Do hrnce dejte zpěnit na olej nakrájenou cibuli a zasypte mletou paprikou. Vložte nakrájené houby a prudce orestujte. Zalijte vodou s bujónem a vložte nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidejte pepř a nechte půl hodiny vařit. Vložte nastrouhanou bramboru a vařte, dokud polévka nezhoustne.

Hlívová smetanová omáčka

  • 350 g hlívy
  • olej
  • mletý bílý pepř
  • drcený kmín
  • 1 kostka bujonu nebo masový vývar
  • 230 ml smetany
  • hladká mouka
  • cukr
  • sůl
  • citronová šťáva

Hlívu očistěte, nakrájejte na plátky a zvolna ji poduste na oleji. Přidejte sůl, pepř, drcený kmín a za 15 minut zalijte dušenou hlívu masovým vývarem. V hrníčku ve smetaně rozkvedlejte hladkou mouku. Hlívu s vývarem nechte prudce vařit, pomalu vlijte smetanu a dobře míchejte. Zmírněte plamen a míchejte, abyste omáčku nepřipálili. Podáváme s houskovým knedlíkem a vařeným hovězím masem.

Mohlo by vás zajímat:  Tipy na 4 skvělé recepty z květáku
Štítky:

Podobné články

od
Píše témata o zdraví, zabývá se psychologií a probírá důležitá témata týkající se životního stylu.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení