Pokrmy můžete připravovat jak z čerstvé hlívy, tak i ze sušené hlívy ústřičné po namočení, která ve vodě hodně zvětší svůj objem a lze ji pak zpracovávat stejně jako čerstvou hlívu. Drcenou hlívu můžete mimo přímé konzumace pro blahodárné zdravotní účinky používat jako houbové koření při vaření, pečení, do pomazánek i salátů. Pokrmy díky ní získají lahodnou houbovou chuť.
Obsah článku
Hlívový salát
- 250 g hlívy
- 100 g cibule
- cukr
- mletý pepř
- sůl
- citronová šťáva
- majonéza nebo bílý jogurt
- voda dle potřeby
Kloboučky hlívy poduste v trošce oleje. Po vychladnutí je pokrájejte na drobné kousky, smíchejte je s jemně nakrájenou cibulkou a zalijeme je nálevem z vody, cukru, soli, citronové šťávy a jogurtu či majonézy. Opepřete a promíchejte. Salát nechte hodinu uležet v chladničce.
Obložené chlebíčky s hlívami
- veka
- sardelová pasta
- máslo
- 150 g jemně nakrájené drůbeží šunky
- 1 vařené vejce
- plátkový sýr
- sklenička naložené hlívy
- sladkokyselé okurky
- kapie
- olivy
Veku nakrájejte, namažte máslem a sardelovou pastou, obložte šunkou, plátky sýra, kolečkem vařeného vejce, olivou, okurkou, kapií a nakládanou hlívou, kterou nechte okapat na sítku.
Hlívové placičky
- 400 g hlívy
- 700 g brambor
- 50 g másla
- 2 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- pepř
- sůl
- drcený kmín
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nastrouhejte a dejte do mísy. Přidejte utřené máslo, vejce, sůl, pepř a promíchejte. Nakonec vmíchejte mouku a těstíčko propracujte. Hotové bramborové těsto vyválejte na 1 cm tlustou placku. Vykrájejte rádýlkem čtverce 6 x 6 cm. Hlívu poduste 15 minut s kmínem a solí na tuku. Hmotou naplňte čtverce z bramborového těsta, přehněte, uzavřete, obalte v trojobalu jako řízek a osmažte.
Rajčata plněná hlívou
- 4 větší rajčata
- 250 g hlívy
- 1 vejce
- máslo
- citronová šťáva
- pepř
- sůl
Rajčatům seřízněte vršek a pak jej použijte jako víčko. Vnitřky vydlabejte lžičkou. Pokrájenou hlívu a dužninu z rajčat osolte, opepřete a poduste na másle. Hotovou hlívu zahustěte vajíčkem. Do vnitřků rajčat nakapejte citronovou šťávu a naplňte směs do vydlabaných rajčat. Přiklopte rajčata víčkem.
Hlívový salát s kuřecím masem
- 500 g hlívy
- 1 dl vody
- 2 lžíce oleje
- kousky pečeného kuřecího masa
- salátová okurka
- 1 lžíce sterilovaného hrášku
- 1 lžíce sterilované kukuřice
- ocet
- sůl
- pepř
Hlívu očistěte, nakrájejte a poduste na tuku 20 minut. Podušené houby nechte vychladnout. V misce smíchejte hlívu s nasekaným kuřecím masem, osolte a opepřete. Vše promíchejte s octem a sterilovanou zeleninou a nechte uležet v ledničce.
Hlívová pomazánka
- 200 g hlívy
- 2 lžíce másla
- 2 tavené sýry
- 2 sýry žervé
- 1 cibule
- 1 sterilovaná okurka
- hořčice
- mléko nebo smetana,
- pepř
- sůl
Nakrájenou hlívu poduste na tuku asi 20 minuta nechte zchladnout. Pak ji pomelte. Sýry se smetanou utřete do hladka ručním šlehačem, přidejte nastrouhanou cibuli a kyselou okurku, sůl, pepř a hořčicu. Nakonec vmíchejte houby.
Hlívová polévka
- 500 g hlívy
- 2 cibule
- 1 kostka bujónu
- pepř
- mletá paprika
- 1 lžíce oleje
- kořenová zelenina – mrkev, petržel a celer
- na zahuštění nastrouhaná syrová brambora
- sůl
- voda
Hlívu nakrájejte na hrubé nudličky. Do hrnce dejte zpěnit na olej nakrájenou cibuli a zasypte mletou paprikou. Vložte nakrájené houby a prudce orestujte. Zalijte vodou s bujónem a vložte nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidejte pepř a nechte půl hodiny vařit. Vložte nastrouhanou bramboru a vařte, dokud polévka nezhoustne.
Hlívová smetanová omáčka
- 350 g hlívy
- olej
- mletý bílý pepř
- drcený kmín
- 1 kostka bujonu nebo masový vývar
- 230 ml smetany
- hladká mouka
- cukr
- sůl
- citronová šťáva
Hlívu očistěte, nakrájejte na plátky a zvolna ji poduste na oleji. Přidejte sůl, pepř, drcený kmín a za 15 minut zalijte dušenou hlívu masovým vývarem. V hrníčku ve smetaně rozkvedlejte hladkou mouku. Hlívu s vývarem nechte prudce vařit, pomalu vlijte smetanu a dobře míchejte. Zmírněte plamen a míchejte, abyste omáčku nepřipálili. Podáváme s houskovým knedlíkem a vařeným hovězím masem.