5+1 tipů na nepečené cukroví

photo-1575613087883-56806b0a24c8
Zveřejněno: 12.12.2019 , datum poslední aktualizace: 16.8.2021

Vánoce se přiblížily zase o krok blíž. Je proto nejvyšší čas nakoupit poslední dárky a pustit se do příprav vánočního cukroví. Pokud ale už teď víte, že nestíháte, můžete vsadit na některé z těchto nepečených druhů cukroví. Jdete do toho s námi? 

Není potřeba si nic nalhávat. Konec roku bývá ve znamení naprostého chaosu. Nejen, že musíte chodit do práce a starat se o domácnost, jako kdykoliv jindy během roku. Také se musíte popasovat s velkým předvánočním úklidem, balením dárků a pečením alespoň několika málo druhů cukroví. (Které musíte dát dětem na besídku do školy, donést ho ochutnat do práce a přivézt na Vánoce rodičům.)

pastries-4651113_1920

Abyste se z toho nezbláznili, musíte vědět, kde můžete trochu ubrat. Bez toho, aniž by nějak utrpěla sváteční atmosféra a pocit pohody. Nejlépe to jde právě u již zmíněného cukroví. Rodině totiž bude úplně jedno, jestli letos budete stát několik hodin u plotny, nebo vše zvládnete během pár hodin z ingrediencí, které nevyžadují náročnou tepelnou úpravu. Zároveň je větší šance, že příprava nepečeného cukroví bude bavit i vaše děti, které se samy pohrnou do toho, aby vám s ním mohly pomoci.

Pokud nemáte dostatek inspirace, vyzkoušejte některý z těchto 6 receptů. 

Kuličky z arašídového másla

Budete potřebovat: 

  • ½ hrnku arašídového másla
  • 60 g krémového sýra
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • ¼ hrnku (rozpuštěného) kokosového oleje
  • Trochu rozpuštěné čokolády na ozdobu

Vezměte misku a do ní dejte sýr, máslo a javorový sirup. Všechny ingredience můžete zamíchat lžicí, nebo ručním mixérem. Výsledkem vašeho snažení by měla být kompaktní světle hnědá a mírně našlehaná hmota. Poté dejte do misky rozpuštěný kokosový olej spolu s vanilkovým extraktem a opět se snažte, aby se všechny složky řádně spojily.

Hotový základ dejte na několik minut do ledničky, nebo do mrazáku. S těstem se vám pak bude mnohem lépe pracovat. (Obvykle stačí 10-15 minut.) Potom formujte jednotlivé kuličky, které dejte (opět) na několik minut do chladu. Mezi tím si rozpusťte čokoládu a nechte ji trochu vychladnout. Vyndejte kuličky z lednice a ozdobte je čokoládou podle libosti. Z lednice pak kuličky vyndejte až těsně před podáváním.

Mohlo by vás zajímat:  Oslaďte si léto meruňkovým kompotem

Oreo kuličky

Budete potřebovat: 

  • 1 balíček sušenek Oreo
  • 1 vaničku krémového sýra
  • Špetku soli
  • 350 g čokolády

photo-1565333280022-580f5c6213dd

Vysypte sušenky z balíčku a rozemelte je v mixéru na co nejjemnější prášek. Poté dejte tuto drť do dostatečně velké mísy. Zhruba dvě lžíce z ní ale nechte v nádobě mixéru. K Oreu přidejte sýr a špetku soli. Vše důkladně promíchejte a začněte s pomocí lžičky formovat malé kuličky. Ty dejte na půl hodiny do chladu a mezi tím rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Jakmile trochu zchladne, přelijte jí kuličky a posypejte je odloženou sušenkovou drtí. Kuličky opět držte v chladu co nejdéle to bude možné.

Čokoládové sušenky se semínky a ořechy

photo-1523035274455-b2e5c6d5c2e0

Budete potřebovat: 

  • ½ hrnku medu
  • ¼ hrnku tmavého (Holandského) kakaa
  • ¼ hrnku kokosového oleje
  • ½ hrnku arašídového másla
  • Špetku soli
  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 1 a ¼ hrnku pražených nasekaných arašídů (mohou být solené, sladké i bez chuti)

Vezměte rendlík a do něj odměřte kakao, med a kokosový olej. Zahřívejte na mírném plamenu, dokud se všechny složky nespojí. Poté vše krátce povařte. (Stačí 1 minuta.) Sejměte rendlík z plotny a zamíchejte do něj arašídové máslo. To by se mělo rozpustit a spojit se s již existující hmotou. (Když tak mu trochu pomozte.)

Potom začněte do nádoby sypat slunečnicová semínka a další ořechy. Zamíchejte je, tak, aby se všechny pokryly čokoládovou hmotou. Následně vezměte lžičku a na plech (nebo tácek) vyložený pečicím papírem dělejte malé hrudky. Ty potom dejte do chladu a vyndejte je až těsně před podáváním.

Piškoty s karamelem a čokoládou

Budete potřebovat: 

  • 1 balení karamel
  • ¼ hrnku kondenzovaného mléka
  • 1 balení piškotů
  • 350 g mléčné čokolády
  • Sekané pekanové, nebo vlašské ořechy

Dejte do rendlíku karamely s mlékem a nechejte je, ať se v něm kompletně rozpustí. Pokud možno jejich stav neustále hlídejte. (Vhodnější je je rozpouštět na mírnějším plamenu, aby se nepřipalovaly a nelepily ke dnu.)

Mohlo by vás zajímat:  Jak na domácí pickles: Jednoduchý recept v 10 krocích

Mezi tím vyložte piškoty na plech s pečicím papírem a nakrájejte čokoládu na malé kousky. (Takové, které budou držet na špičce piškotu.) Poté rozpalte troubu na cca 100 °C.

Jakmile bude karamelová směs hotová, dejte ji na vršek každého piškotu a na něj položte kousek čokolády. Potom je dejte na 2-3 minuty do trouby. Po vytažení ven dejte na každý piškot pekanový, nebo nakrájený vlašský ořech.

Skořicové tolárky

Budete potřebovat: 

  • 340 g bílé čokolády
  • 1 lžičku skořice
  • 30 slaných/sladkých krekrů (podle preferencí)
  • 12 nasekaných skořicových bonbónů
  • Ozdobné sypání

Rozpusťte čokoládu a do ní zamíchejte skořici. Aby se vám to dělalo lépe, doporučujeme, abyste si na to připravili vodní lázeň. Rozbalte krekry a na vidličce je obalte v čokoládě ze všech stran. Potom je pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.

Než čokoláda na krekrech úplně ztuhne, nasekejte skořicové bonbóny. Ty potom (spolu s libovolným zdobením) nasypte na vrch všech tolárků. Opět je skladujte v lednici do chvíle, kdy je budete chtít naložit na podnos s cukrovím.

Kokosové myšky

Budete potřebovat:

  • 3 hrnky strouhaného kokosu
  • 2 hrnky cukrářského cukru
  • 1/3 hrnku kondenzovaného mléka
  • ¼ hrnku na plátky nakrájených mandlí
  • 2 lžičky malých čokoládových lupínků
  • 38 ks lékořice (stačí, když bude kratší a tenká, jako provázek)

pexels-photo-1652001

Do mísy robota či mixéru vložte kokos, cukr a kondenzované mléko. Jakmile budou všechny ingredience spojené, sejměte víko a pomocí lžíce tvarujte přiměřeně velké koule. Ty na jedné straně stlačte tak, aby měly tvar podlouhlé kapky.

Z nakrájených mandlí udělejte myším uši, z čokoládových kousků oči a z lékořice ocas. Myši vložte do bezpečného obalu a dbejte na to, aby v něm měly prostor (aby z nich něco neodpadlo). Z lednice je vyndávejte až před podáváním.

Jaké jsou vaše nejoblíbenější druhy nepečeného cukroví? Podělte se s námi o ně do komentářů.  

Štítky: , , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení