Vánoce se přiblížily zase o krok blíž. Je proto nejvyšší čas nakoupit poslední dárky a pustit se do příprav vánočního cukroví. Pokud ale už teď víte, že nestíháte, můžete vsadit na některé z těchto nepečených druhů cukroví. Jdete do toho s námi?
Není potřeba si nic nalhávat. Konec roku bývá ve znamení naprostého chaosu. Nejen, že musíte chodit do práce a starat se o domácnost, jako kdykoliv jindy během roku. Také se musíte popasovat s velkým předvánočním úklidem, balením dárků a pečením alespoň několika málo druhů cukroví. (Které musíte dát dětem na besídku do školy, donést ho ochutnat do práce a přivézt na Vánoce rodičům.)
Abyste se z toho nezbláznili, musíte vědět, kde můžete trochu ubrat. Bez toho, aniž by nějak utrpěla sváteční atmosféra a pocit pohody. Nejlépe to jde právě u již zmíněného cukroví. Rodině totiž bude úplně jedno, jestli letos budete stát několik hodin u plotny, nebo vše zvládnete během pár hodin z ingrediencí, které nevyžadují náročnou tepelnou úpravu. Zároveň je větší šance, že příprava nepečeného cukroví bude bavit i vaše děti, které se samy pohrnou do toho, aby vám s ním mohly pomoci.
Pokud nemáte dostatek inspirace, vyzkoušejte některý z těchto 6 receptů.
Obsah článku
Kuličky z arašídového másla
Budete potřebovat:
- ½ hrnku arašídového másla
- 60 g krémového sýra
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- ¼ hrnku (rozpuštěného) kokosového oleje
- Trochu rozpuštěné čokolády na ozdobu
Vezměte misku a do ní dejte sýr, máslo a javorový sirup. Všechny ingredience můžete zamíchat lžicí, nebo ručním mixérem. Výsledkem vašeho snažení by měla být kompaktní světle hnědá a mírně našlehaná hmota. Poté dejte do misky rozpuštěný kokosový olej spolu s vanilkovým extraktem a opět se snažte, aby se všechny složky řádně spojily.
Hotový základ dejte na několik minut do ledničky, nebo do mrazáku. S těstem se vám pak bude mnohem lépe pracovat. (Obvykle stačí 10-15 minut.) Potom formujte jednotlivé kuličky, které dejte (opět) na několik minut do chladu. Mezi tím si rozpusťte čokoládu a nechte ji trochu vychladnout. Vyndejte kuličky z lednice a ozdobte je čokoládou podle libosti. Z lednice pak kuličky vyndejte až těsně před podáváním.
Oreo kuličky
Budete potřebovat:
- 1 balíček sušenek Oreo
- 1 vaničku krémového sýra
- Špetku soli
- 350 g čokolády
Vysypte sušenky z balíčku a rozemelte je v mixéru na co nejjemnější prášek. Poté dejte tuto drť do dostatečně velké mísy. Zhruba dvě lžíce z ní ale nechte v nádobě mixéru. K Oreu přidejte sýr a špetku soli. Vše důkladně promíchejte a začněte s pomocí lžičky formovat malé kuličky. Ty dejte na půl hodiny do chladu a mezi tím rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Jakmile trochu zchladne, přelijte jí kuličky a posypejte je odloženou sušenkovou drtí. Kuličky opět držte v chladu co nejdéle to bude možné.
Čokoládové sušenky se semínky a ořechy
Budete potřebovat:
- ½ hrnku medu
- ¼ hrnku tmavého (Holandského) kakaa
- ¼ hrnku kokosového oleje
- ½ hrnku arašídového másla
- Špetku soli
- 1 hrnek slunečnicových semínek
- 1 a ¼ hrnku pražených nasekaných arašídů (mohou být solené, sladké i bez chuti)
Vezměte rendlík a do něj odměřte kakao, med a kokosový olej. Zahřívejte na mírném plamenu, dokud se všechny složky nespojí. Poté vše krátce povařte. (Stačí 1 minuta.) Sejměte rendlík z plotny a zamíchejte do něj arašídové máslo. To by se mělo rozpustit a spojit se s již existující hmotou. (Když tak mu trochu pomozte.)
Potom začněte do nádoby sypat slunečnicová semínka a další ořechy. Zamíchejte je, tak, aby se všechny pokryly čokoládovou hmotou. Následně vezměte lžičku a na plech (nebo tácek) vyložený pečicím papírem dělejte malé hrudky. Ty potom dejte do chladu a vyndejte je až těsně před podáváním.
Piškoty s karamelem a čokoládou
Budete potřebovat:
- 1 balení karamel
- ¼ hrnku kondenzovaného mléka
- 1 balení piškotů
- 350 g mléčné čokolády
- Sekané pekanové, nebo vlašské ořechy
Dejte do rendlíku karamely s mlékem a nechejte je, ať se v něm kompletně rozpustí. Pokud možno jejich stav neustále hlídejte. (Vhodnější je je rozpouštět na mírnějším plamenu, aby se nepřipalovaly a nelepily ke dnu.)
Mezi tím vyložte piškoty na plech s pečicím papírem a nakrájejte čokoládu na malé kousky. (Takové, které budou držet na špičce piškotu.) Poté rozpalte troubu na cca 100 °C.
Jakmile bude karamelová směs hotová, dejte ji na vršek každého piškotu a na něj položte kousek čokolády. Potom je dejte na 2-3 minuty do trouby. Po vytažení ven dejte na každý piškot pekanový, nebo nakrájený vlašský ořech.
Skořicové tolárky
Budete potřebovat:
- 340 g bílé čokolády
- 1 lžičku skořice
- 30 slaných/sladkých krekrů (podle preferencí)
- 12 nasekaných skořicových bonbónů
- Ozdobné sypání
Rozpusťte čokoládu a do ní zamíchejte skořici. Aby se vám to dělalo lépe, doporučujeme, abyste si na to připravili vodní lázeň. Rozbalte krekry a na vidličce je obalte v čokoládě ze všech stran. Potom je pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Než čokoláda na krekrech úplně ztuhne, nasekejte skořicové bonbóny. Ty potom (spolu s libovolným zdobením) nasypte na vrch všech tolárků. Opět je skladujte v lednici do chvíle, kdy je budete chtít naložit na podnos s cukrovím.
Kokosové myšky
Budete potřebovat:
- 3 hrnky strouhaného kokosu
- 2 hrnky cukrářského cukru
- 1/3 hrnku kondenzovaného mléka
- ¼ hrnku na plátky nakrájených mandlí
- 2 lžičky malých čokoládových lupínků
- 38 ks lékořice (stačí, když bude kratší a tenká, jako provázek)
Do mísy robota či mixéru vložte kokos, cukr a kondenzované mléko. Jakmile budou všechny ingredience spojené, sejměte víko a pomocí lžíce tvarujte přiměřeně velké koule. Ty na jedné straně stlačte tak, aby měly tvar podlouhlé kapky.
Z nakrájených mandlí udělejte myším uši, z čokoládových kousků oči a z lékořice ocas. Myši vložte do bezpečného obalu a dbejte na to, aby v něm měly prostor (aby z nich něco neodpadlo). Z lednice je vyndávejte až před podáváním.
Jaké jsou vaše nejoblíbenější druhy nepečeného cukroví? Podělte se s námi o ně do komentářů.