Jak na sušenky z ovesných vloček

ovesné sušenky
Zveřejněno: 6.4.2020 , datum poslední aktualizace: 19.7.2021

Ovesné vločky jsou dokonalou a zdravou surovinou. Jsou oblíbené u sportovců a výživových specialistů, protože představují perfektní zdroj energie a živin.

Ovesné vločky obsahují spoustu vitaminů, minerálů, živin a zdraví prospěšných látek. Jsou výborné během hubnutí, zajistí lepší pleť, přispějí k prevenci před zdravotními komplikacemi a vyplatí se je jíst pravidelně.

sušenky z ovesných vloček

Sušenky z ovesných vloček

  • 250 g rozpuštěného másla
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 malá lžička skořice
  • 1 vejce
  • 1,5 hrnku ovesných vloček
  • 0,5 hrnku nahrubo nasekaných ořechů, mohou být i semínka
  • 80 g nalámané vysokoprocentní čokolády
  • pár lžiček medu

Postup:

Vajíčko s rozpuštěným tukem promícháme a postupně vmícháme všechny suché suroviny na husté těsto. Navlhčenou rukou nebo malou lžičkou tvoříme kuličky o průměru asi 2,5 cm, které dáme na plech s pečícím papírem a trošku je zmáčkneme na placku. Pečeme na 180 °C do růžova. Po upečení jsou ovesné sušenky křehké. Sundejte je na pečícím papíru a nechte na něm vychladnout.

ovesné sušenky

Více energie

Ovesné vločky obsahují mnoho vitaminů, antioxidantů a komplexních sacharidů, a proto nám dodají hodně energie. Nechybí v jídelníčku sportovců i kulturistů. Jsou ideální po ránu, před tréninkem a fyzicky náročnými výkony. Jsou dobré, zasytí a zaženou hlad a dají se připravit na mnoho způsobů. Hodí se do mléka, jogurtu, snídaňových směsí, do lívanců, sušenek i kaší. Hodí se i do slaných pokrmů.

Lepší zažívání

Vysoký obsahy vlákniny ve vločkách napomáhá lepšímu zažívání a má příznivý vliv na trávicí systém. Nasají do sebe toxiny usazené ve střevech a v rámci detoxikace a očisty těla je odvedou z organismu. Odstraní zácpu, sníží riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Při pravidelné konzumaci opravdu pomáhají.

Hubnutí

Ovesné vločky mají navíc schopnost absorbovat vodu a navozovat pocit sytosti na dlouhou dobu. Vláknina betaglukan se částečně rozpouští ve vodě a ve střevech, tam vytvoří hustý gel, sníží hladinu cukru i cholesterolu v krvi, podpoří růst prospěšných bakterií v trávicím traktu a navodí pocit plnosti. Hubnutí jde snadno.

Mohlo by vás zajímat:  Syrovátka: Opravdu je to zázračný všelék?

sušenky z ovesných vloček

Mladistvý vzhled

Vločky obsahují lecitin, vápník, fosfor, draslík, zinek, mangan, křemík, ale i hodně bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Domácí maska pomáhá na akné i unavenou pleť. Půlkou šálku horké vody zalijte třetinu šálku vloček. Za 5 minut přidejte lžičku medu, lžíci jogurtu a bílek. Rozmíchanou směs dejte na obličej a za 15 minut opláchněte vodou. Můžete si je dát i do vany. Přidejte šálek mléka, šálek vloček a lžíci medu. Koupel hydratuje, uvolní napjatou pokožku a zregeneruje svaly.

Pevné zdraví

Vločky pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a riziko srdečních chorob. U žen je doporučená denní dávka 30 až 40 gramů a u mužů 40 až 50 gramů. Ovesné vločky obsahují složené sacharidy, bílkoviny a tuk. Vločky mají vyšší obsah vitaminu B1, který pomůže s přeměnou sacharidů na energii, a B6 pomáhá proti infekcím. Vitamin E je antioxidant, který mírní dopad fyzické zátěže na náš organismus.

Štítky: , , , , , ,

Podobné články

od
Píše témata o zdraví, zabývá se psychologií a probírá důležitá témata týkající se životního stylu.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení