Diabetická dieta – potraviny vhodné a nevhodné pro cukrovkáře

, Dieta

Byla vám či vašemu blízkému diagnostikována cukrovka a musíte nyní dodržovat dietu? Nejste si jisti potravinami, které byste měli zařadit do svého jídelníčku a které naopak z něj vyřadit? Připravili jsme pro vás tedy seznam vhodných, méně vhodných a zcela nevhodných potravin, kterým by se měli diabetici vyhýbat. 

Vhodné potraviny:

  • zelenina: téměř veškerá zelenina – zelí, hlávkový salát, čínský salát, okurka, paprika, ředkvičky, rajčata, cuketa, patizon
  • luštěniny: hrách, čočka, fazole
  • mlýnské a pekárenské výrobky : tmavé pečivo, celozrnný chléb a pečivo, křehký chléb, bezvaječné těstoviny, celozrnné těstoviny, celozrnná rýže
  • z mléka a mléčných výrobků: nízkotučné mléko, jogurt, tvaroh apod., sýry do 30 % tuku v sušině, tavený sýr s jogurtem, dezertní sýr, Olomoucké tvargle, tvrdý sýr Eidam 30 %
  • z masa a masných výrobků: mladá a netučná masa jako je kuře, krůta, holoubě, telecí králík, dále vepřová kýta, hovězí maso zadní, párky drůbeží, salám šunkový
  • z ryb: mořská štika, filé, treska, okoun, pstruh, bolen apod.
  • z uzenin: drůbeží ev. vepřová dušená šunka, drůbeží tlačenka
  • z nápojů: vše, co je označované light nebo nízkoenergetické, minerálky bez příchuti, stolní vody, čaj
  • z volných tuků: oleje, rostlinná másla, pomazánková másla
  • ze sladidel: jakákoliv nekalorická sladidla

Méně vhodné potraviny:

  • z mléka a mléčných výrobků: polotučné výrobky – mléko, jogurty, tvaroh apod.
  • z ovoce: banány, švestky, hrušky, hroznové víno
  • z mlýnských a pekárenských výrobků: bílé pečivo, veka, světlý chléb, těstoviny více vaječné
  • z nápojů: suchá vína, nízkostupňové pivo

Nevhodné potraviny:

  • z tuků: sádlo, máslo, lůj, palmový olej, kokosový olej, ztužené tuky
  • z masa a masných výrobků: prorostlé hovězí, vepřové, bůček, krkovice, mleté maso, ovar, husa, kachna, vnitřnosti, tučné ryby, smažené ryby, jikry, mlíčí, salám – uherský, paprikový, turistický, krkonošský, gothajský, točený, vuřty, paštiky, médský salám, máslovky, slanina, jitrnice, jelita, škvarky, tučná tlačenka
  • smažené pokrmy z masa i ryb, tučné vývary z mas a kostí, kůže z mas, drůbeže či ryb
  • z mléka a mléčných výrobků: tučné sýry nad 40 % tuku v sušině (Ementál, Primátor, šunkový, s ořechy, smetanový sýr apod), smetanové jogurty, plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, majolka apod.
  • z mlýnských a pekárenských výrobků: tučné pečivo, loupáčky, briošky, koblihy, kynuté koláče apod., více vaječné těstoviny
  • ze zeleniny: smažená zelenina – např. smažený květák
  • z ovoce, ořechů a semen: přezrálé ovoce, kompotované, sušené, kandované, všechny druhy ořechů – vlašské, lískové, burské, pistáciové, kokosové, slunečnicová semínka apod.
  • ze sladkosti: veškeré cukrářské výrobky – dorty, sušenky, čokolády, bonbóny, smetanové zmrzliny, koláče
  • z nápojů: tvrdý alkohol, sladké víno, burčák, více stupňové pivo, sladké nápoje, čokoládové nápoje
  • ze sladidel: Sorbit, Fruktóza

Nevhodné jsou také některé potraviny označované DIA, protože obsahují téměř stejné množství cukru, stejné nebo větší množství kalorií a mají značné množství náhradních sladidel. Je nutné sledovat složení na výrobku na obalu.

A jaké jsou zásady pro zdravou přípravu jídel pro diabetiky?

Technologická úprava pokrmů může přispívat k přibírání na váze a tím zhoršovat zdravotní stav diabetika. Dají se používat všechny technologie vaření. Smažení pokrmů se však považuje za nepříliš vhodné.

Je dobré omezit tuk na přípravu pokrmů – maso opékat zprudka nasucho, podlít, a pak dusit, mouku pražit nasucho, zalít vodou, rozmíchat a povařit. Vhodné je používat takové technologie vaření, při kterých není třeba používat tuk – grilování, vaření ve vodě, vaření v páře. Používat takové nádobí, ve kterém není nutno použít tuk, nebo minimální množství tuku – teflonové nádobí, varné sklo, alobal, horkovzdušná trouba, parní hrnec, tlakový apod.)

Jídla smažit na teflonu s malým množstvím tuku – nevhodné je smažit ve fritovacím hrnci. Smažené pokrmy prokládat  papírovými ubrousky, nebo pokrm rychle ponořit a následně rychle vyjmout z vařící vody – pokrmy nezahušťovat nebo použít na zahuštění minimální množství mouky.

Zdroj: Kuchařka pro diabetiky a nejen pro ně – Antonín Fňašek, Vladimíra Havlová, Alexandra Jirkovská, Vlastislav Kaplan, Zdenka Krejsová, Josef Švejnoha

Štítky:,

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Komentáře

    • Vlada Musil
    • 27.8.2014
    Odpovědět

    Z tohoto přehledu je dost nemožné vyčíst, kolik uhlovodanů / dle starého názvosloví/ obsahují brambory, rýže, houskové knedlíky ect

    • Pavel Knytl
    • 23.10.2014
    Odpovědět

    Jsem diabetik na práškách, dlouhodobou hladinu cukru mám 5,5. Mohu sladit medem? Děkuji

    • Burešová
    • 15.2.2016
    Odpovědět

    Dobrý den. prosím Vás, je vhodné při diabetu avokádo, banán, hruška, jablko a med?
    Tj.elixír ráno na lačno: med, skořice + teplá voda+ šťáva z citronu a cca 2 dcl vypít?
    Děkuji za odpověď.
    Burešová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Diabetická dieta – potraviny vhodné a nevhodné pro cukrovkáře
3.89 (77.78%) 9 hlasů
0 sdílení