Strollering – maminka v kondici

Maminka
Zveřejněno: 25.4.2013 , datum poslední aktualizace: 17.2.2017

Jste čerstvou pyšnou maminkou a jediné, co vás trošku trápí, jsou přebytečná kila, která po porodu ne a ne jít dolů? Chtělo by to nějaké cvičení, říkáte si možná. Ale jak to s malým dítětem udělat?

Ne každý má pevnou vůli na cvičení doma a možnosti hlídání také nebývají vždy ideální. A navíc sluneční paprsky a teplo přímo lákají vyrazit ven na čerstvý vzduch. To vše má jednoduché řešení – strollering. 

Co že to je? Název je odvozen z anglického slovíčka stroller, v překladu kočárek, a tak už sám o sobě napovídá, že jde o cvičení s kočárkem. Jinak řečeno o takovou akční procházku, při které děláte něco pro svou fyzičku.

 Jak to na takové lekci vypadá?

Lekce obvykle probíhají v parku nebo na podobně vhodném místě, kde je klid a prostor. Základem je rychlá sportovní chůze prokládaná kardio cviky s pravidelnými zastávkami na posilování problémových partií těla. Sama jsem si minulý rok několik lekcí vyzkoušela, a tak vám takovou klasickou hodinu mohu z vlastní zkušenosti popsat.

Naše lekce se konaly dopoledne, akorát v době, kdy byl můj tehdy půlroční syn zvyklý spávat. Před začátkem dostal svačinu, během prvních pár desítek metrů usínal a budil se většinou těsně před koncem. Ale i děti, které během té doby nespaly, byly spokojené. Při chůzi sledovaly dění kolem a při posilovací zastávce se bavily pohledem na své cvičící matky. A aby se při tom opravdu nenudily, zazpívaly jsme jim třeba nějakou písničku nebo řekly básničku. A pokud se i přesto všechno některému dítku něco nelíbilo nebo dostalo hlad, maminka se na chvíli oddělila, a pak nás díky zastávkám bez problémů opět dohonila.

Mohlo by vás zajímat:  Hypopresivní metoda

Zastávky jsme měly celkem čtyři: první na protáhnutí, druhá na posilování svalů rukou, další na posilování nohou a poslední na procvičení břišních svalů. To byla i příležitost vypustit děti z kočárků a dát jim trochu volnosti, pokud počasí dovolilo. My jsme si položily karimatky do kruhu a doprostřed rozložily deky pro naše zlatíčka. Tím byla hodina u konce a po závěrečném protažení byl čas i na trochu odpočinku a příjemného popovídání, pokud někdo nespěchal domů. Samozřejmě ale záleží na konkrétní lektorce jak přesně si cvičení rozvrhne, a tak se jednotlivé lekce mohou lišit.

Možná to podle mého popisu zní jako velká pohodička, ale věřte mi, že se během těch šedesáti minut pořádně zapotíte a určitě spálíte dost kalorií. Po prvních několika lekcích mě druhý den bolelo celé tělo a nejvíc stehna a zadek.

 Kdy mohu s cvičením začít?

Prakticky kdykoli. Jen je vhodné počkat minimálně do konce šestinedělí, kdy se tělo potřebuje nejdříve dát znovu dohromady po porodu. Při císařském řezu je potřeba počkat ještě o něco déle a nejlépe se poradit o vhodnosti cvičení se svým lékařem. A pak už samozřejmě záleží jen na vás, jak se cítíte.

 Co si vzít s sebou?

Na lekci je vhodné si vzít kromě sportovního oblečení a pohodlné obuvi právě zmiňovanou karimatku nebo deku. Jinak není potřeba nic víc. Jednotlivé cviky se provádějí u kočárků, s využitím laviček a podobně, nejsou potřeba žádné jiné pomůcky. A pokud chce lektorka hodinu obměnit třeba použitím posilovací gumy nebo overbalů, jistě je donese ona sama.

 Nebudu se na veřejnosti stydět?

Záleží na vaší povaze. Někdo zvědavé pohledy kolemjdoucích nesnese a někomu je to jedno. Mě bylo ze začátku trochu trapně, když se lidé zastavovali a pozorovali nás. A jejich někdy rádoby vtipné poznámky mi také vadily. Naštěstí posměváčků bylo minimum ve srovnání s těmi, kteří nás chválili a povzbuzovali. A můžu říct, že během druhé, možná třetí lekce jsem se už dokázala nad okolím naprosto povznést a soustředit se jen na sebe.

Mohlo by vás zajímat:  Jaké sporty dělat v zimě?

Co když mám už trochu větší dítě nebo druhého staršího sourozence?

Ani to vám nebrání zúčastnit se. Stačí mu vzít kolo nebo odrážedlo, aby stačil tempu, a máte po problému. Samotný kočárek vůbec není podmínkou, důležitější je chuť si zacvičit. Jednou se k nám dokonce přidala i starší sportovkyně, paní čerstvě v důchodu, která nás dřív viděla a moc se jí toto cvičení venku zalíbilo.

 Jak tedy začít?

Stačí si na internetu najít nejbližší místo konání lekcí a přihlásit se u konkrétní lektorky. A pak už jen v daný čas dorazit s dobrou náladou a náležitě si to užít.

 

Štítky:

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení