Držíte dietu, ale nehubnete? Důvodem mohou být kalorie v alkoholu

pexels-burst-545058
Zveřejněno: 21.9.2020

Alkohol je nedílnou součástí naší kultury. Alkoholickým přípitkem zahajujeme oslavy a svatby, zapíjíme svobodu a vítáme jím nový rok. Také v něm ale topíme svůj žal, používáme ho jako stimul k rozproudění konverzace, nebo si ho lokáme pár kapek na kuráž. Už jste ale někdy přemýšleli nad tím, kolik kalorií se v alkoholu ukrývá? Což je možná pravý důvod toho, proč nemůžete zhubnout!

Jak už bylo řečeno, alkohol patří k různým životním situacím a oslavám. Když si ho dopřejeme jednou za čas a střídmě, patrně se nám nic závažného nestane. Pravidelné a zároveň nadměrné pití ale nehrozí jen alkoholismem, se kterým se pojí vznik některých vážných nemocí (které často odskáčou játra), ale i přibíráním na váze.

pexels-kaboompics-com-6290

Zvlášť, když si ke skleničce vína donesete smažené chipsy, plněné olivy, kalorické sýry, klobásky a další laskominy, na které se vám už při nákupu sbíhají sliny. (V bezpečí ostatně nejste ani po pití. Jakmile přijdete domů, je pravděpodobné, že na vás přijde vlčí hlad, kvůli kterému podniknete nájezd na svou ledničku.)

Dnes se ale nebudeme zaměřovat na to, co je okolo. Uděláme si malý přehled kalorií u vybraných druhů alkoholu a mrkneme se na to, jak je to s popíjením alkoholu a dietou.

Kolik kalorií vypiju?

Když sedíme v hospodě, kavárně nebo v baru, chceme si to pořádně užít. Takže nám občas ujede ruka a vypijeme toho víc, než kolik by se hodilo. Zatímco do teď jste na tom možná (krom ranního bolehlavu a provětrané peněženky) neviděli nic zvláštního, poté, co zjistíte, kolik kalorií jste do sebe v alkoholu dostali si možná příště dáte trochu větší pozor.

Mohlo by vás zajímat:  Jak ochránit své dítě před nástrahami drog?

Pro představu:

  • 175 ml vína = 160 kilokalorií
  • 1 sklenice šampaňského = 90 kilokalorií
  • cca 450 ml piva = 180 kilokalorií
  • cca 450 ml cideru = 220 kilokalorií
  • 25 ml destilátu = 60 kilokalorií

Samozřejmě, tento přehled je čistě orientační. Nezáleží jen na tom, kolik toho vypijete, ale i na procentu alkoholu, nebo na množství přírodního cukru ve víně. (Jak víte, víno nedělíme jen na bílé, růžové a červené, ale i na suché, polosuché, polosladké, sladké…)

pexels-prem-pal-singh-602750

Alkohol a přibírání na váze

Jak můžete snadno vydedukovat, s alkoholem do těla dostáváte obrovské množství prázdných kalorií, které dost zásadně převyšují váš běžný kalorický příjem. (Kalorie z alkoholu se dají celkem snadno přirovnat třeba k extra zkonzumovaným donutům, uzeninám, nebo jiným vysoce energetickým jídlům.)

To znamená, že při častém flámování, nebo uklidňování sebe sama skleničkou můžete rychle dospět k nadváze.

Také počítejte s:

  • Menší kontrolou jídla
  • Ukládáním rizikového tuku na břiše
  • Odčerpáním, nebo horším vstřebáváním živin
  • Horším spánkem
  • Horším trávením
  • Dehydratací

Co pít během diety

pexels-isabella-mendes-1304540

Kdo drží dietu, nebo se úzkostlivě stará o svou váhu se chce málokdy vzdát alespoň občasného pití. Abyste během oslav nemuseli smutně z kola ven, podíváme se na druhy alkoholu, které z hlediska počtu kalorií vycházejí nejlépe.

Pokud chcete alespoň trochu pít, povolena je:

  • Vodka (45 ml 80% vodky má okolo 100 kalorií)
  • Gin (45 ml 90% ginu má okolo 115 kalorií)
  • Tequila (45 ml tequily má okolo 100 kalorií)
  • Brandy (45 ml brandy má okolo 100 kalorií)

Aby byly kalorie z alkoholu trochu méně hrozivé, ve dnech oslav, nebo jiných společenských událostí si víc hlídejte co jíte. Během rautu si taky vybírejte méně kalorická jídla. Například zeleninový salát, libovou šunku nebo plátky masa s přírodní úpravou. Případně si alespoň naordinujte extra porci cvičení.

Mohlo by vás zajímat:  Vakuum cvik: Trénink, kterým posílíte své břicho

Zajímali jste se někdy o to, kolik kalorií vypijete během mejdanu? Případně, vypozorovali jste, že vám abstinence pomohla se snížením váhy?

Štítky: , , , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení