Med – opravdu léčí stejně dobře jako chutná?

Med

V dobách, kdy farmaceutické firmy ještě neexistovaly, byl v každé domácnosti med. Med je totiž skvělým přírodním prostředkem při léčbě dýchacích cest. Med můžete užívat v kombinaci s léčivými čaji, s česnekem (případně s česnekem medvědím), s cibulí, lékořicí, citronem, mlékem nebo i samostatně. Med byl využíván především v době nachlazení, kdy jsme se potýkali se zánětem horních cest dýchacích. Předci si byli velmi dobře vědomi síly medu, která dokáže zničit zárodky těchto nemocí již v samotném počátku, jakmile se začneme cítit hůř.  Současně med také posiluje imunitní systém, čistí organismus od škodlivých látek, a proto se právě med považuje za skvělý způsob prevence proti civilizačním chorobám

S medem je však nutné zacházet opatrně, protože díky svému vysokému obsahu cukru nám může i uškodit, budeme-li jej pojídat ve velké míře. Na druhou stranu, právě díky vysokému obsahu cukru můžeme používat med také jako náhražku za cukr. Med je výborné sladidlo. Chcete-li si však zachovat štíhlou postavu, pak s medem šetřete.

Propolis

Pokud se trošičku zajímáte o produkty našich včeliček, pak vám jistě není cizí pojem “Propolis”. Propolis je látka, díky které včely čistí stěny úlů a plásty. Propolisem kryjí včeličky medové buňky, které si tak mohou udržet svou kvalitu a med se nekazí. Propolis má skvělé antibakteriální účinky, které zvyšují obranyschopnost organismu. Existují však jedinci, u kterých se může vyskytnout alergická reakce na tuto složku. Zjistit, zda jste či nejste alergičtí na propolis, můžete poměrně jednoduchým testem. Potřete si ruku propolisovou tinkturou a nechte ji zaschnout. Jestliže se do 24 hodin objeví na tomto místě zarudnutí, svědivost, pupínky nebo jiná reakce, raději se propolisu vyhněte. Propolis a mateřskou kašičku by neměli užívat ani lidé trpící astmatem.

Mohlo by vás zajímat:  Léčivé látky v potravinách

Mateří kašička

Mateří kašičkou krmí včeličky své larvy. Současně je to také potrava včelí matky. Mateří kašička se nejčastěji využívá v kosmetickém průmyslu a současně také ve farmakologii. Obsahuje minerální látky, tuky, cukry, hormony, puriny a samozřejmě také vitaminy.

Včelí pyl

Včelí pyl je velmi cennou látkou pro svůj vysoký obsah bílkovin, železa, kalcia, fosforu, draslíku, hořčíku, chloru, mědi, kobaltu, křemíku, sodíku, nenasycených mastných kyselin, aminokyselin a vitaminů. Včelí pyl je nutné uchovávat v naprostém suchu nebo v mrazničce. Včelí pyl pomáhá snížit krevní tlak, hladinu cholesterolu, podporuje tvorbu červených krvinek a upravuje činnost střev. Také muži, kteří se potýkají s prostatickým onemocněním mohou sáhnout po včelím pylu.

Díky antibiotickým a antiseptickým účinkům můžeme med a všechny jeho produkty používat na léčbu různých kožních potíží. Med pomáhá hojit drobná poranění na kůži, léčí vředy, urychluje hojení popálenin, omrzlin a proleženin. Jak jsme již psali, med se hojně využívá v kosmetickém průmyslu, proto jej můžete najít v šamponech, krémech, balzámech na rty, mýdlech, pleťových maskách apod.

Proč bychom měli pojídat med?

Pojďme si vyjmenovat pár základních důvodů, proč je pro nás med vhodný:

  • med dokáže pomáhat při nespavosti
  • zmírňuje nervové napětí
  • zmírňuje stres, deprese a migrény vznikající nervovým původem
  • uklidňuje a zlepšuje náladu
  • upravuje vysoký krevní tlak
  • rozšiřuje a čistí cévy
  • posiluje srdce
  • urychluje léčbu žaludečních vředů
  • zlepšuje trávení
  • zmírňuje zánětlivost žlučníku
  • regeneruje játra
  • čistí organismus
  • detoxikuje organismus
  • pomáhá s kocovinou
  • působí jako prevence některých druhů rakoviny – především tlustého střeva

[yop_poll id=“12″]

Štítky:

Podobné články

od
Zdravá strava, pohyb a odpočinek. To vše potřebujete k tomu, abyste se cítili lépe. Mám ráda přírodu, bylinky a čerstvý vzduch. Snažím se poznávat své tělo a zjišťovat, co na něj funguje. Preferuji alternativní medicínu. A o tom všem s chutí píši.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Med – opravdu léčí stejně dobře jako chutná?
Ohodnoťte tento článek
0 sdílení