Recept na 3 výtečné domácí bagety

Homemade garlic bread with salt. Baguette with garlic. Italian cuisine.
Zveřejněno: 2.2.2024

Milujete street food a nevadí vám, že si na oběd nedáváte omáčku s pěti, ale plněnou bagetu? Pak jste tady správně. Dnes se totiž podíváme na TOP 3 plněné bagety z celého světa, které si zcela určitě najdou stálé místo ve vašem gastronomickém repertoáru. Tak poďme na to!

Francouzskou bagetu zná asi téměř každý. Jde o dlouhé válcové pečivo se zaoblenými okraji, které může mít i skutečně úctyhodnou délku. S bagetou se dá naložit mnoha různými způsoby. Například z ní můžeme udělat vydatný oběd pro 1-2 lidi. (Za předpokladu, že bagetu rozkrojíme na půlku.)

Jenže, co dát dovnitř? Zrovna trvanlivý salám, který se přímo nabízí, asi moc neprospěje našemu celkovému zdraví, ani štíhlé linii. A dát dovnitř třeba mrkev? To do plněné bagety snad ani nepatří, nebo ano? Přitom, pokud si vyberete dobře, může jít vlastně o poměrně fitness oběd.

Jaké recepty na bagetu tedy v brzké době vyzkoušet?

Vietnamská bageta (Báhn mí)

Vietnamská bageta recept

Budete potřebovat:

  • 4 menší francouzské bagetky, případně větší bagetu rozkrojte na několik dílů
  • 600 g kuřecích stehenních řízků
  • 200 ml majonézy
  • 1 lžičku pálivé omáčky sriracha
  • Čerstvé lístky koriandru
  • 1 salátovou okurku
  • 2 zelené pálivé papričky
  • Sojovou omáčku
  • Marinádu na maso (¼ lžičky cukru, ¼ lžičky soli, 1 lžičku pepře, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžíci šťávy z limetky, 1 a ½ lžíce rostlinného oleje, 1 stéblo citronové trávy, 1 stroužek česneku)

V případě, že byste ještě dodatečně stáli o nakládanou zeleninu, připravte si: 1 bílou ředkev, 2 mrkve, sůl, 105 g cukru krupice, 300 ml bílého vinného octa, 240 ml vlažné vody

Začněte tím nejnáročnějším, což je příprava nakládané zeleniny. Mrkev i ředkev očistěte, oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí nudličky. Do misky pak přidejte sůl a 2 lžičky cukru. Tuto směs zhruba 3 minuty důkladně míchejte rukama. Změklá zelenina by se měla opláchnout ve vodě, přebytečnou vodu vymačkejte a ukliďte zeleninu do čisté skleničky. Zelenina se pak přelije lákem z cukru krupice, vlažné vody a octa. Sklenici pak nechte po vychladnutí odpočívat 1 hodinu v lednici.

Mezi tím si připravte maso. Očistěte ho a naklepejte citronovou trávu a následně ji s česnekem nakrájejte nožem. V misce smíchejte ¼ lžičky cukru a soli, pepř, rybí omáčku, limetku, olej a česnek s citronovou trávou. Maso nechte v této směsi 30 minut odpočívat a poté ho grilujte z obou stran. Nakonec rozkrojte bagety, potřete je majonézou a pálivou omáčkou a přidejte nakrájenou okurku a pálivou papričku. Všechny ingredience pak naskládejte dovnitř.

Polská zapiekanka

zapiekanka recept

Budete potřebovat:

  • 1 bagetu
  • Žampiony a máslo
  • Strouhaný sýr
  • Kečup
  • Jarní cibulku
  • Sůl a pepř

Očistěte žampiony, nakrájejte je na menší kousky a orestujte je na másle. Trochu je také nezapomeňte ochutit kořením. Mezi tím rozkrojte napůl bagetu, dejte na ni žampiony a sýr. Poté bagetu pečte v troubě na 190 °C tak dlouho, dokud se sýr neroztopí a bageta nebude mít nazlátlou barvu. Po vytažení ozdobte kečupem a nakrájenou jarní cibulkou.

Bageta s uzeným lososem

Bageta s lososem recept

Budete potřebovat:

  • 4 bagety
  • 6 lžic majonézy
  • 8 plátků uzeného lososa
  • 6 vajec
  • ½ okurky
  • pažitku

Bagety postupně rozkrojte a spodní část potřete majonézou. Na ni pak hezky naskládejte uzeného lososa a nakrájenou okurku. Poté asi budete chvíli čekat, protože následně do bagety potřebujete přidat vejce uvařená nahniličko, která se vaří asi 4 minuty. Nakonec posypejte čerstvě sklizenou a nakrájenou pažitkou.

Jak vidíte, některé tyto recepty mohou být ideální i jako rychlé fitness večeře, takže je můžete v dohledné době vyzkoušet.

Mohlo by vás zajímat:  Delikátní máslová dýně: Zkuste její chuť s těmito 4 recepty
Štítky: , , , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení