Milujete street food a nevadí vám, že si na oběd nedáváte omáčku s pěti, ale plněnou bagetu? Pak jste tady správně. Dnes se totiž podíváme na TOP 3 plněné bagety z celého světa, které si zcela určitě najdou stálé místo ve vašem gastronomickém repertoáru. Tak poďme na to!
Francouzskou bagetu zná asi téměř každý. Jde o dlouhé válcové pečivo se zaoblenými okraji, které může mít i skutečně úctyhodnou délku. S bagetou se dá naložit mnoha různými způsoby. Například z ní můžeme udělat vydatný oběd pro 1-2 lidi. (Za předpokladu, že bagetu rozkrojíme na půlku.)
Jenže, co dát dovnitř? Zrovna trvanlivý salám, který se přímo nabízí, asi moc neprospěje našemu celkovému zdraví, ani štíhlé linii. A dát dovnitř třeba mrkev? To do plněné bagety snad ani nepatří, nebo ano? Přitom, pokud si vyberete dobře, může jít vlastně o poměrně fitness oběd.
Jaké recepty na bagetu tedy v brzké době vyzkoušet?
Vietnamská bageta (Báhn mí)
Budete potřebovat:
- 4 menší francouzské bagetky, případně větší bagetu rozkrojte na několik dílů
- 600 g kuřecích stehenních řízků
- 200 ml majonézy
- 1 lžičku pálivé omáčky sriracha
- Čerstvé lístky koriandru
- 1 salátovou okurku
- 2 zelené pálivé papričky
- Sojovou omáčku
- Marinádu na maso (¼ lžičky cukru, ¼ lžičky soli, 1 lžičku pepře, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžíci šťávy z limetky, 1 a ½ lžíce rostlinného oleje, 1 stéblo citronové trávy, 1 stroužek česneku)
V případě, že byste ještě dodatečně stáli o nakládanou zeleninu, připravte si: 1 bílou ředkev, 2 mrkve, sůl, 105 g cukru krupice, 300 ml bílého vinného octa, 240 ml vlažné vody
Začněte tím nejnáročnějším, což je příprava nakládané zeleniny. Mrkev i ředkev očistěte, oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí nudličky. Do misky pak přidejte sůl a 2 lžičky cukru. Tuto směs zhruba 3 minuty důkladně míchejte rukama. Změklá zelenina by se měla opláchnout ve vodě, přebytečnou vodu vymačkejte a ukliďte zeleninu do čisté skleničky. Zelenina se pak přelije lákem z cukru krupice, vlažné vody a octa. Sklenici pak nechte po vychladnutí odpočívat 1 hodinu v lednici.
Mezi tím si připravte maso. Očistěte ho a naklepejte citronovou trávu a následně ji s česnekem nakrájejte nožem. V misce smíchejte ¼ lžičky cukru a soli, pepř, rybí omáčku, limetku, olej a česnek s citronovou trávou. Maso nechte v této směsi 30 minut odpočívat a poté ho grilujte z obou stran. Nakonec rozkrojte bagety, potřete je majonézou a pálivou omáčkou a přidejte nakrájenou okurku a pálivou papričku. Všechny ingredience pak naskládejte dovnitř.
Polská zapiekanka
Budete potřebovat:
- 1 bagetu
- Žampiony a máslo
- Strouhaný sýr
- Kečup
- Jarní cibulku
- Sůl a pepř
Očistěte žampiony, nakrájejte je na menší kousky a orestujte je na másle. Trochu je také nezapomeňte ochutit kořením. Mezi tím rozkrojte napůl bagetu, dejte na ni žampiony a sýr. Poté bagetu pečte v troubě na 190 °C tak dlouho, dokud se sýr neroztopí a bageta nebude mít nazlátlou barvu. Po vytažení ozdobte kečupem a nakrájenou jarní cibulkou.
Bageta s uzeným lososem
Budete potřebovat:
- 4 bagety
- 6 lžic majonézy
- 8 plátků uzeného lososa
- 6 vajec
- ½ okurky
- pažitku
Bagety postupně rozkrojte a spodní část potřete majonézou. Na ni pak hezky naskládejte uzeného lososa a nakrájenou okurku. Poté asi budete chvíli čekat, protože následně do bagety potřebujete přidat vejce uvařená nahniličko, která se vaří asi 4 minuty. Nakonec posypejte čerstvě sklizenou a nakrájenou pažitkou.
Jak vidíte, některé tyto recepty mohou být ideální i jako rychlé fitness večeře, takže je můžete v dohledné době vyzkoušet.