Zdravé dezerty nejen pro štíhlou linii

zdrave dezerty

Pokud si chcete udržet linii a vysněnou postavu, se zdravými recepty to hravě zvládnete. Tradiční pamlsky ze zdravých surovin vám dodají spoustu potřebné energie.                                                           

I zdravý dezert si můžete zamilovat!

Pokud máte rádi sladké, naučte se hřešit zdravě, ať si udržíte svou vysněnou postavu. S našimi zdravými recepty to hravě zvládnete. Připravte si velmi chutné pamlsky vyrobené ze zdravých surovin. Vašemu tělu dodají potřebnou energii, nerozhází hladinu krevního cukru a pochutnáte si i na zdravých dezertech. Potěšte své blízké netradičním nápadem. Zkuste si vytvořit zdravé dezerty.

Zdravé recepty

Co přesně si pod zdravým dezertem představit?

Zdravé dezerty nejsou určeny pouze pro sportovce a dietáře. Cílem je nahradit cukr ve sladkých dezertech tak, aby nám stále chutnaly a současně nebyly kalorické. Zdravé dezerty proto obsahují alternativy cukru, jako je stévie, flavdrops, popřípadě med nebo ovoce, které osladí spoustu dezertů.

Pro sportovce a aktivní jedince se dá přidat do svých receptů protein pro dodržení doporučeného denního příjmu bílkovin. To jsou 2 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Zdravé dezerty si můžete dát i jako zdravou svačinu po cvičení. Navíc si můžete zdravé dezerty upéct o víkendu do krabiček do lednice a pak si je celý týden ke svačinám užívat. Díky použitým surovinám zůstávají dlouho čerstvé.

Pár receptů, které vám zlepší den

V receptech se objevuje xylitol, což je přirozeně se vyskytující sacharid, který vypadá a chutná stejně jako stolní cukr. Jde o přírodní sladidlo, které lze získat z jakéhokoli dřevnatého vláknitého rostlinného materiálu. Xylitol se přirozeně vyskytuje v našem těle a tělo si vyrobí až 15 gramů xylitolu denně. Čistý xylitol je bílá krystalická látka, vypadá a chutná jako cukr.

Mohlo by vás zajímat:  Chlorella a její účinky

Zdravé recepty

  • nepečené dezerty

Nepečený fit matcha cheesecake

Matcha tea neboli produkt ze zeleného čaje v podobě krémového cheesecaku je jednoduchý na přípravu, časově nenáročný a obsahuje mnohem méně tuku a cukru než klasické cheesecaky. Korpus je slazený datlemi a nádivka medem. Pokud si chcete množství sacharidů v koláči snížit, můžete nahradit med třeba xylitolem nebo stévií. Matcha cheesecake stojí za vyzkoušení. V případě zájmu lze přidat i odměrku proteinu třeba v příchuti bílá čokoláda.

Ingredience na 8 porcí

Na korpus:

  • 150 g ovesných vloček
  • 3 polévkové lžíce strouhaného kokosu
  • 2 až 3 polévkové lžíce vody
  • 1 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 100 g datlí odmočených alespoň hodinu v teplé vodě nebo datlové pasty

Na nádivku:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 150 g mascarpone nebo light cream cheese
  • 1 kokosové mléko v plechovce v množství 450 ml, pouze ztuhlá část
  • 4 až 5 polévkových lžic medu nebo xylitolu
  • 20 g želatiny
  • 50 ml horké vody
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžičku až 1 polévkové lžíce matcha prášku

Postup:

Kokosové mléko v plechovce dáme na noc do chladničky. Když jsou datle změklé, přecedíme je a v sekáčku nebo výkonném mixéru je rozmixujeme spolu s ostatními surovinami na korpus. Vodu přidáváme do těsta podle potřeby tak, aby nebylo příliš mokré ani suché. Když nám vznikne homogenní těsto, rukou jej sjednotíme a pak zatlačíme na dno dortové formy o průměru zhruba 18 cm.

Ve větší misce si rozmícháme tvaroh s mascarpone, citronovou šťávou, medem a následně přimícháme i tuhou část z kokosového mléka, která se nám v něm přes noc vytvořila.

V 50 ml horké vody si rozpustíme želatinu. Do želatiny přidáme dvě lžíce krému a pořádně zamícháme. Vzniklý želatinový krém pořádně vmícháme do zbylého krému.

Polovinu bílého krému vylijeme na připravený korpus a dáme ho do chladničky, dokud tato část alespoň částečně ztvrdnou.

Mohlo by vás zajímat:  Neobyčejně léčivé obyčejné zelí

Do zbylého krému zamícháme matcha prášek podle chuti. Vzniklý zelený krém opatrně vylijeme na první, ztuhlou vrstvu krému.

Cheescake uložíme do chladničky alespoň na 6 hodin a následně jej můžeme podávat politý horkými malinami a kokosem.

  • tvarohový dezert

Strouhaný jablečno-tvarohový koláč Fit

Špaldový strouhaný koláč s jablečno-tvarohovou náplní je jako od babičky, jen s nižším obsahem kcal a tuku.

Ingredience na 9 porcí

Na těsto:

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 40 g změklého kokosového oleje
  • 50 g xylitolu nebo třtinového cukru
  • 3 až 4 polévkové lžíce vody
  • 2 žloutky

Na tvarohovou náplň:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 2 bílky nebo 20 g pudinkového prášku nebo proteinu
  • 70 g xylitolu nebo třtinového cukru
  • 1 lžičku vanilkového aroma

Na jablečnou náplň:

  • 5 menších jablek
  • 1 polévkových lžic medu
  • 1 lžičku skořice
  • 1 polévková lžíce pudinkového prášku nebo zlatého klasu

Postup:

V míse si rukou smícháme všechny suroviny na těsto dohromady. Hotové těsto zakryjeme a následně jej odložíme na několik minut do mrazničky.

Jablka nastrouháme najemno a necháme je mezitím odstát, aby pustily co nejvíce vody.

V misce si utřeme bílky na pěnu a přimícháme k nim zbylé suroviny na tvarohovou náplň.

Těsto vyjmeme z mrazničky a nahrubo ho nastrouháme na struhadle. Polovinu nastrouhaného těsta rozložíme na spodek formy vystlané pečícím papírem o rozměrech 20 x 20 cm. Na spodní těsto vylijeme tvarohovou náplň.

Nastrouhaná jablka co nejvíce vyždímáme a následně je smícháme s medem, skořicí a pudinkovým práškem. Jablka navrstvíme na tvarohovou náplň.

Koláč posypeme zbylým nastrouhaným těstem, drcenými vlašskými ořechy a pečeme ho přibližně 35 až 40 minut při 180 °C. Po dopečení necháme koláč vychladnout a doporučujeme jej nakrájet a podávat až poté, co postojí několik hodin v chladničce.

  • rychlý dezert

Mražený tvarohovo-ovocný krém

Jednoduchý, zdravý a osvěžující recept, na jehož přípravu vám postačí jen 2 základní suroviny, zbytek můžete přidat podle vlastní chuti. Tento krém je nízkokalorický, nízkotučný a má vysoký obsah bílkovin. Oblíbíte si ho zejména v teplých letních dnech, protože nabízí rychlé zchlazení a vynikající krémovou konzistenci ve spojení se sladkou chutí bez přidaného cukru.

Mohlo by vás zajímat:  Šípky – zdraví z přírody

Ingredience na 2 porce

  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g mraženého ovoce jako maliny, lesní směs, borůvky nebo mango aj.

Volitelné přídavky:

  • 2 polévkové lžíce rozmixovaných ovesných vloček
  • 1 odměrka proteinového prášku
  • špetka skořice
  • med
  • ořechy
  • chia semínka
  • ořechové máslo

Postup:

Tvaroh rozmixujeme ponorným mixérem spolu s mraženým ovocem. Do krému můžeme následně podle vlastních preferencí přidat i jiné suroviny. Mražený krém podáváme co nejdříve.



Mohlo by vás zajímat

Štítky: , , ,

Podobné články

od
Mám ráda život se vším, co přináší. Zajímá mě zdravý životní styl, nutričně hodnotná strava, všechny způsoby cvičení a druhy sportů, aktivní způsob života, témata kolem rodiny, vztahů, módy i krásy. Stejně jako vy mám ráda kvalitní pomocníky usnadňující práci, potraviny, bylinky, produkty, zboží i služby. Sleduji novinky v mnoha odvětvích a snažím se je vnášet v podobě návodů a informací i na Jak být fit.cz.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zdravé dezerty nejen pro štíhlou linii
Ohodnoťte tento článek
0 sdílení