Zdravé dezerty nejen pro štíhlou linii

zdrave dezerty

Pokud si chcete udržet linii a vysněnou postavu, se zdravými recepty to hravě zvládnete. Tradiční pamlsky ze zdravých surovin vám dodají spoustu potřebné energie.                                                           

I zdravý dezert si můžete zamilovat!

Pokud máte rádi sladké, naučte se hřešit zdravě, ať si udržíte svou vysněnou postavu. S našimi zdravými recepty to hravě zvládnete. Připravte si velmi chutné pamlsky vyrobené ze zdravých surovin. Vašemu tělu dodají potřebnou energii, nerozhází hladinu krevního cukru a pochutnáte si i na zdravých dezertech. Potěšte své blízké netradičním nápadem. Zkuste si vytvořit zdravé dezerty.

Zdravé recepty

Co přesně si pod zdravým dezertem představit?

Zdravé dezerty nejsou určeny pouze pro sportovce a dietáře. Cílem je nahradit cukr ve sladkých dezertech tak, aby nám stále chutnaly a současně nebyly kalorické. Zdravé dezerty proto obsahují alternativy cukru, jako je stévie, flavdrops, popřípadě med nebo ovoce, které osladí spoustu dezertů.

Pro sportovce a aktivní jedince se dá přidat do svých receptů protein pro dodržení doporučeného denního příjmu bílkovin. To jsou 2 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Zdravé dezerty si můžete dát i jako zdravou svačinu po cvičení. Navíc si můžete zdravé dezerty upéct o víkendu do krabiček do lednice a pak si je celý týden ke svačinám užívat. Díky použitým surovinám zůstávají dlouho čerstvé.

Pár receptů, které vám zlepší den

V receptech se objevuje xylitol, což je přirozeně se vyskytující sacharid, který vypadá a chutná stejně jako stolní cukr. Jde o přírodní sladidlo, které lze získat z jakéhokoli dřevnatého vláknitého rostlinného materiálu. Xylitol se přirozeně vyskytuje v našem těle a tělo si vyrobí až 15 gramů xylitolu denně. Čistý xylitol je bílá krystalická látka, vypadá a chutná jako cukr.

Zdravé recepty

  • nepečené dezerty

Nepečený fit matcha cheesecake

Matcha tea neboli produkt ze zeleného čaje v podobě krémového cheesecaku je jednoduchý na přípravu, časově nenáročný a obsahuje mnohem méně tuku a cukru než klasické cheesecaky. Korpus je slazený datlemi a nádivka medem. Pokud si chcete množství sacharidů v koláči snížit, můžete nahradit med třeba xylitolem nebo stévií. Matcha cheesecake stojí za vyzkoušení. V případě zájmu lze přidat i odměrku proteinu třeba v příchuti bílá čokoláda.

Ingredience na 8 porcí

Na korpus:

  • 150 g ovesných vloček
  • 3 polévkové lžíce strouhaného kokosu
  • 2 až 3 polévkové lžíce vody
  • 1 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 100 g datlí odmočených alespoň hodinu v teplé vodě nebo datlové pasty

Na nádivku:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 150 g mascarpone nebo light cream cheese
  • 1 kokosové mléko v plechovce v množství 450 ml, pouze ztuhlá část
  • 4 až 5 polévkových lžic medu nebo xylitolu
  • 20 g želatiny
  • 50 ml horké vody
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžičku až 1 polévkové lžíce matcha prášku

Postup:

Kokosové mléko v plechovce dáme na noc do chladničky. Když jsou datle změklé, přecedíme je a v sekáčku nebo výkonném mixéru je rozmixujeme spolu s ostatními surovinami na korpus. Vodu přidáváme do těsta podle potřeby tak, aby nebylo příliš mokré ani suché. Když nám vznikne homogenní těsto, rukou jej sjednotíme a pak zatlačíme na dno dortové formy o průměru zhruba 18 cm.

Ve větší misce si rozmícháme tvaroh s mascarpone, citronovou šťávou, medem a následně přimícháme i tuhou část z kokosového mléka, která se nám v něm přes noc vytvořila.

V 50 ml horké vody si rozpustíme želatinu. Do želatiny přidáme dvě lžíce krému a pořádně zamícháme. Vzniklý želatinový krém pořádně vmícháme do zbylého krému.

Polovinu bílého krému vylijeme na připravený korpus a dáme ho do chladničky, dokud tato část alespoň částečně ztvrdnou.

Do zbylého krému zamícháme matcha prášek podle chuti. Vzniklý zelený krém opatrně vylijeme na první, ztuhlou vrstvu krému.

Cheescake uložíme do chladničky alespoň na 6 hodin a následně jej můžeme podávat politý horkými malinami a kokosem.

  • tvarohový dezert

Strouhaný jablečno-tvarohový koláč Fit

Špaldový strouhaný koláč s jablečno-tvarohovou náplní je jako od babičky, jen s nižším obsahem kcal a tuku.

Ingredience na 9 porcí

Na těsto:

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 40 g změklého kokosového oleje
  • 50 g xylitolu nebo třtinového cukru
  • 3 až 4 polévkové lžíce vody
  • 2 žloutky

Na tvarohovou náplň:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 2 bílky nebo 20 g pudinkového prášku nebo proteinu
  • 70 g xylitolu nebo třtinového cukru
  • 1 lžičku vanilkového aroma

Na jablečnou náplň:

  • 5 menších jablek
  • 1 polévkových lžic medu
  • 1 lžičku skořice
  • 1 polévková lžíce pudinkového prášku nebo zlatého klasu

Postup:

V míse si rukou smícháme všechny suroviny na těsto dohromady. Hotové těsto zakryjeme a následně jej odložíme na několik minut do mrazničky.

Jablka nastrouháme najemno a necháme je mezitím odstát, aby pustily co nejvíce vody.

V misce si utřeme bílky na pěnu a přimícháme k nim zbylé suroviny na tvarohovou náplň.

Těsto vyjmeme z mrazničky a nahrubo ho nastrouháme na struhadle. Polovinu nastrouhaného těsta rozložíme na spodek formy vystlané pečícím papírem o rozměrech 20 x 20 cm. Na spodní těsto vylijeme tvarohovou náplň.

Nastrouhaná jablka co nejvíce vyždímáme a následně je smícháme s medem, skořicí a pudinkovým práškem. Jablka navrstvíme na tvarohovou náplň.

Koláč posypeme zbylým nastrouhaným těstem, drcenými vlašskými ořechy a pečeme ho přibližně 35 až 40 minut při 180 °C. Po dopečení necháme koláč vychladnout a doporučujeme jej nakrájet a podávat až poté, co postojí několik hodin v chladničce.

  • rychlý dezert

Mražený tvarohovo-ovocný krém

Jednoduchý, zdravý a osvěžující recept, na jehož přípravu vám postačí jen 2 základní suroviny, zbytek můžete přidat podle vlastní chuti. Tento krém je nízkokalorický, nízkotučný a má vysoký obsah bílkovin. Oblíbíte si ho zejména v teplých letních dnech, protože nabízí rychlé zchlazení a vynikající krémovou konzistenci ve spojení se sladkou chutí bez přidaného cukru.

Ingredience na 2 porce

  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g mraženého ovoce jako maliny, lesní směs, borůvky nebo mango aj.

Volitelné přídavky:

  • 2 polévkové lžíce rozmixovaných ovesných vloček
  • 1 odměrka proteinového prášku
  • špetka skořice
  • med
  • ořechy
  • chia semínka
  • ořechové máslo

Postup:

Tvaroh rozmixujeme ponorným mixérem spolu s mraženým ovocem. Do krému můžeme následně podle vlastních preferencí přidat i jiné suroviny. Mražený krém podáváme co nejdříve.

Štítky: , , ,

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zdravé dezerty nejen pro štíhlou linii
Ohodnoťte tento článek
0 sdílení