Překvapte své nejbližší luxusní večeří jako od pravého Itala. Pasta al pomodoro chutnají všem a příprava je snadná a rychlá. Do 20 minut hravě vykouzlíte skvělé jídlo, které nádherně provoní celý byt.
Obsah článku
Ohromte svou rodinu nejen chutí!
Naservírujte rodině jídlo s historií. Jako téměř každý italský pokrm, mají i tyto špagety dlouhou historii. Špagety se totiž v Itálii servírovaly už ve 12. století, kam se dostaly přes arabské obchodníky ze Sicílie. Než však vznikl tento pokrm, museli si Italové počkat až na příjezd rajčat v roce 1492 z Ameriky. Červená zelenina se rychle stala oblíbenou a od 18. století si už téměř všichni Italové pochutnávali na pasta al pomodoro.
Co budete potřebovat?
Na skvělé těstoviny al pomodoro budete potřebovat jen pár surovin. Pokud chcete, aby váš výsledek chutnal stejně jako talíř od pravého Itala, dbejte na čerstvost a kvalitu surovin. Dnes jsou i v České republice k dostání speciální suroviny z Itálie. Nakupte si tedy domů zásobu kvalitních těstovin, pro sýr zajděte do sýrárny a pro čerstvá rajčata na farmářský trh. Nepodceňte ani kvalitu olivového oleje, na chuti to poznáte. Uvidíte, že rozhodně nebudete litovat. Podívejte se na jednoduchý recept na špagety. Na přípravu těstovin budete potřebovat:
- 300 g špaget
- 400 g čerstvých cherry rajčat nebo nakládaných rajčat
- čerstvá bazalka
- 2 stroužky česneku
- extra panenský olivový olej
- sůl, pepř
- sýr pecorino (případně Parmigiano-Reggiano či jiný tvrdý sýr; sýr můžete také vynechat)
Jak na ty nejlepší těstoviny?
Začněte tím, že si všechny suroviny připravíte na pracovní linku, abyste měli vše „po ruce“.
- Cherry rajčata důkladně omyjte a nožem je rozřízněte na poloviny. Pokud používáte rajčata nakládaná, rukama je rozmačkejte.
- Na pánev nalijte kvalitní olivový olej a rozmačkejte do něj dva stroužky česneku, který opékejte do jeho zezlátnutí.
- Na rozpálený olej přidejte rajčata, osolte, opepřete a krásně je opečte ze všech stran.
- Až rajčata pustí šťávu, přidejte lístky čerstvé bazalky, která omáčku krásně provoní.
- Vařečkou rajčatům trochu pomozte, aby pěkně pustila šťávu a omáčka tak byla chutnější.
- Omáčku nechejte prohřát asi 10 minut, poté vyndejte lístky bazalky.
- Rajčatovou omáčku přendejte do mixéru a krátce promixujte tak, aby v ní zbyly kousky rajčat.
- Mezitím si připravte velký hrnec s vodou, kterou přiveďte k varu a dejte do ní jednu lžíci mořské soli.
- Až bude voda vřít, přidejte špagety, které vařte na skus, zhruba 13 minut. Odeberte jeden hrneček horké vody z těstovin, který si dejte stranou. Poté špagety slijte.
- Na pánvi prohřejte rozmixovanou rajčatovou omáčku, do které přidejte natrhané lístky bazalky. Špagety přidejte do pánve k omáčce a společně promíchejte. Postupně přilívejte hrneček vody, ve které se vařily špagety.
- Na závěr polijte rajčatové těstoviny olivovým olejem, přidejte lístky bazalky a sýr pecorino a vše dobře promíchejte.
- Skvělé italské těstoviny naservírujte na talíř a ozdobte čerstvou bazalkou.
Pár rad na závěr
Rychlý a jednoduchý recept zvládnete připravit do pár minut a chutnat bude všem milovníkům té pravé Itálie. Je také ideálním receptem ve chvílích, když nevíte, co například k obědu. Navíc je velice zdravý, a pokud těstoviny vyměníte za těstoviny z červené čočky, litovat také nebudete. Dobrou chuť nebo spíše Buon appetito!