Vajíčková pomazánka je rychlovka, kterou připravíte během klábosení s návštěvou, nebo k ranní snídani. V závislosti na tom, jaké ingredience do ní dáte může být buď vysoce kalorická, nebo vyvážená a výživná. A pokud ji nenecháte v teple, můžete ji vzít klidně i na výlet. Pokud vás stará klasika už ale nebaví, vyzkoušejte některý z našich dnešních receptů.
Vajíčka jsou potravina, kterou má doma téměř každý. Přidáváme je do trojobalu řízků, do pečení a různých zapečených pokrmů, které se hodí na rychlou večeři po náročném dni. Nesmíme ale zapomínat ani na to, že jsou skvělou ingrediencí do pomazánek a obložených chlebů, které si bereme na piknik, či na výlet. (Je ale hodně důležité, abychom je nenechávali na vyhřátém místě. Jinak si koledujeme o nějakou zažívací potíž.)
Pokud se chcete tohle léto blýsknout, zkuste některý z těchto čtyř receptů na vajíčkovou pomazánku. Uvidíte, že váš výtvor zmizí z ledničky dřív, než řeknete švec!
Obsah článku
Vajíčková pomazánka do obložených chlebů
Budete potřebovat: 8 vajec, ½ balení majonézy, 1 lžičku hořčice, ¼ hrnku nakrájené šalotky, ¼ lžičky papriky, sůl, pepř
Dejte vejce do hrnce, zalijte je vodou a postavte je na plamen. Jakmile se začne voda vařit, sejměte vejce ze sporáku pryč, zakryjte je pokličkou a nechte je stát v horké vodě po dobu 10-12 minut. (Pokud této technice nedůvěřujete, vejce udělejte natvrdo.) Následně vejce ponořte do studené vody, zbavte je skořápky a nakrájejte je na menší kousky. (Pokud máte, protlačte je přes mřížku.)
Do misky s vejci dejte majonézu, nakrájenou cibuli a hořčici. Opepřete a osolte, přidejte trochu papriky (zda bude sladká, nebo pálivá závisí na vás a vaší chuti) a vše opatrně zamíchejte do sebe. Nechte pomazánku vychladit a ve správnou chvíli ji natřete na chleba.
Vajíčková pomazánka s lahodným dresinkem
Budete potřebovat: 8 vajec, 2 lžíce nakrájeného celeru, 3 lžíce nakrájené červené cibule, 3 lžíce nasekaného kopru, 3 lžíce pažitky, ⅓ balení majonézy, 2 lžičky citronové šťávy, 2 lžičky Dijonské hořčice, ½ lžičky papriky, sůl, pepř, 1 stroužek česneku
Uvařte vejce natvrdo, nechte je vychladnout, oloupejte je a nakrájejte je na kousky. K vejcím přidejte najemno nakrájený celer, cibuli, pažitku a kopr.
V jiné míse společně smíchejte majonézu, citronovou šťávu, hořčici, papriku, sůl, pepř a utřený česnek. Opatrně dresink vmíchejte do vaječné směsi, nechte pomazánku vychladit v ledničce a podávejte ji na toastech, nebo si ji namažte na chleba.
Pikantní vajíčková pomazánka
Budete potřebovat: 3 vejce, ¼ hrnku majonézy, 2 lžičky Dijonské hořčice, 2 lžičky medu, 1 lžičku strouhaného křenu, ¼ lžičky kajenského pepře, sůl, pepř, 1 lžíci pikantní omáčky
Uvařte vejce natvrdo, zbavte je skořápky a nakrájejte je na co nejmenší kousky. Přidejte k nim majonézu, hořčici, med, nastrouhaný křen, kajenský pepř a pikantní omáčku a vše opatrně zamíchejte do sebe. Nakonec pomazánku dochuťte solí a pepřem a můžete ji podávat.
Keto vajíčková pomazánka
Budete potřebovat: 8 vajec, ¼ hrnku majonézy, 1 lžíci Dijonské hořčice, 1 stonek celeru, ¼ hrnku nakrájené červené cibule, 1 lžíci nakrájené pažitky, 1 lžíci nakrájeného kopru, sůl, pepř
Uvařte vejce natvrdo, zchlaďte je, zbavte je skořápky a nakrájejte je na malé kousky. Do misky k nim přidejte najemno nakrájenou cibuli, pažitku, kopr a jemně pokrájený celer. Nakonec smíchejte majonézu s Dijonskou hořčicí, zamíchejte je do vaječného základu a vše dochuťte trochou pepře a soli.
Další tipy, co do ní můžete zkusit dát
Pokud vám schází inspirace, můžete svou vaječnou pomazánku ozvláštnit dalšími ingrediencemi, které najdete ve své kuchyni.
Chutnat vám bude vaječná pomazánka s:
- Bílým jogurtem
- Avokádem
- Se slaninou
- Se sýrem
- Olivami
- Bazalkou
- Rajčaty
Jaký nejlepší recept na vaječnou pomazánku znáte vy? Určitě budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů pod článkem.