Vajíčková pomazánka čtyřikrát jinak: Jak si ji vychutnáte vy?

pexels-polina-tankilevitch-4110226

Vajíčková pomazánka je rychlovka, kterou připravíte během klábosení s návštěvou, nebo k ranní snídani. V závislosti na tom, jaké ingredience do ní dáte může být buď vysoce kalorická, nebo vyvážená a výživná. A pokud ji nenecháte v teple, můžete ji vzít klidně i na výlet. Pokud vás stará klasika už ale nebaví, vyzkoušejte některý z našich dnešních receptů.

Vajíčka jsou potravina, kterou má doma téměř každý. Přidáváme je do trojobalu řízků, do pečení a různých zapečených pokrmů, které se hodí na rychlou večeři po náročném dni. Nesmíme ale zapomínat ani na to, že jsou skvělou ingrediencí do pomazánek a obložených chlebů, které si bereme na piknik, či na výlet. (Je ale hodně důležité, abychom je nenechávali na vyhřátém místě. Jinak si koledujeme o nějakou zažívací potíž.)

sara-cervera-4caIPcmVDII-unsplash

Pokud se chcete tohle léto blýsknout, zkuste některý z těchto čtyř receptů na vajíčkovou pomazánku. Uvidíte, že váš výtvor zmizí z ledničky dřív, než řeknete švec!

Vajíčková pomazánka do obložených chlebů

Budete potřebovat: 8 vajec, ½ balení majonézy, 1 lžičku hořčice, ¼ hrnku nakrájené šalotky, ¼ lžičky papriky, sůl, pepř

Dejte vejce do hrnce, zalijte je vodou a postavte je na plamen. Jakmile se začne voda vařit, sejměte vejce ze sporáku pryč, zakryjte je pokličkou a nechte je stát v horké vodě po dobu 10-12 minut. (Pokud této technice nedůvěřujete, vejce udělejte natvrdo.) Následně vejce ponořte do studené vody, zbavte je skořápky a nakrájejte je na menší kousky. (Pokud máte, protlačte je přes mřížku.)

Do misky s vejci dejte majonézu, nakrájenou cibuli a hořčici. Opepřete a osolte, přidejte trochu papriky (zda bude sladká, nebo pálivá závisí na vás a vaší chuti) a vše opatrně zamíchejte do sebe. Nechte pomazánku vychladit a ve správnou chvíli ji natřete na chleba.

Mohlo by vás zajímat:  5+1 receptů z ovesných vloček

Vajíčková pomazánka s lahodným dresinkem

Budete potřebovat: 8 vajec, 2 lžíce nakrájeného celeru, 3 lžíce nakrájené červené cibule, 3 lžíce nasekaného kopru, 3 lžíce pažitky, ⅓ balení majonézy, 2 lžičky citronové šťávy, 2 lžičky Dijonské hořčice, ½ lžičky papriky, sůl, pepř, 1 stroužek česneku

pexels-karolina-grabowska-4197908

Uvařte vejce natvrdo, nechte je vychladnout, oloupejte je a nakrájejte je na kousky. K vejcím přidejte najemno nakrájený celer, cibuli, pažitku a kopr.

V jiné míse společně smíchejte majonézu, citronovou šťávu, hořčici, papriku, sůl, pepř a utřený česnek. Opatrně dresink vmíchejte do vaječné směsi, nechte pomazánku vychladit v ledničce a podávejte ji na toastech, nebo si ji namažte na chleba.

Pikantní vajíčková pomazánka

Budete potřebovat: 3 vejce, ¼ hrnku majonézy, 2 lžičky Dijonské hořčice, 2 lžičky medu, 1 lžičku strouhaného křenu, ¼ lžičky kajenského pepře, sůl, pepř, 1 lžíci pikantní omáčky

pexels-aditya-moses-2632292

Uvařte vejce natvrdo, zbavte je skořápky a nakrájejte je na co nejmenší kousky. Přidejte k nim majonézu, hořčici, med, nastrouhaný křen, kajenský pepř a pikantní omáčku a vše opatrně zamíchejte do sebe. Nakonec pomazánku dochuťte solí a pepřem a můžete ji podávat.

Keto vajíčková pomazánka

Budete potřebovat: 8 vajec, ¼ hrnku majonézy, 1 lžíci Dijonské hořčice, 1 stonek celeru, ¼ hrnku nakrájené červené cibule, 1 lžíci nakrájené pažitky, 1 lžíci nakrájeného kopru, sůl, pepř

Uvařte vejce natvrdo, zchlaďte je, zbavte je skořápky a nakrájejte je na malé kousky. Do misky k nim přidejte najemno nakrájenou cibuli, pažitku, kopr a jemně pokrájený celer. Nakonec smíchejte majonézu s Dijonskou hořčicí, zamíchejte je do vaječného základu a vše dochuťte trochou pepře a soli.

Další tipy, co do ní můžete zkusit dát

pexels-pixabay-236813

Pokud vám schází inspirace, můžete svou vaječnou pomazánku ozvláštnit dalšími ingrediencemi, které najdete ve své kuchyni.

Chutnat vám bude vaječná pomazánka s:

  • Bílým jogurtem
  • Avokádem
  • Se slaninou
  • Se sýrem
  • Olivami
  • Bazalkou
  • Rajčaty

Jaký nejlepší recept na vaječnou pomazánku znáte vy? Určitě budeme rádi, když nám ho napíšete do komentářů pod článkem.

Mohlo by vás zajímat:  Nejlepší recepty z cukety: Těchto 6 musíte zkusit!
Štítky: , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek
0 sdílení