Kapusta je výborná superpotravina, kterou máte na dosah ruky. Je jen málo podobných druhů zelenin, které jsou tak prospěšné. Má mnoho blahodárných účinků, které jistě oceníte.
Všechny druhy kapusty jsou velmi bohaté na vlákninu, výborné pro naše trávení a snižování cholesterolu. Zanedbatelný není ani její obsah kvalitních rostlinných bílkovin. Kapusta obsahuje vitamíny C, B, E a K. Z minerálů zejména draslík, fosfor, hořčík, selen, vápník, železo, kyselinu listovou s důležitým chlorofylem. Zvyšuje imunitu, hojí ekzémy i kožní potíže. Nejvíce karotenů obsahuje kadeřavá kapusta. Růžičková odrůda vydrží na záhonu i dlouho do zimy, přečká i mráz -15 °C a pak je křehčí. Kapusta vám pomůže i od kocoviny po požití nadměrného množství alkoholu.
Obsah článku
Kapusta a antioxidanty
Kapusta obsahuje silné antioxidanty, jako je kvercetin, někdy označovaný jako quercetin a kaempferol, beta-karoten, flavonoidy i polyfenoly. Antioxidanty vám pomohou se vypořádat s volnými radikály, které oxidací ničí buňky našeho těla a narušují metabolické dráhy. S kapustou tak můžete bojovat proti stárnutí, mnoha onemocnění, včetně rakoviny.
Vaření kapusty
Kapusta obsahuje sirné sloučeniny a jejich nepříjemný zápach odstraníte před vařením blanšírováním neboli krátkým spařením horkou vodou. Kapusta je košťálovina a někdy způsobuje nadýmání. Ke kapustě přidejte více bylinek a koření, jako je šalvěj, tymián, kmín, bazalka, oregano, majoránka, saturejka, libeček, bobkový list, koriandr, zázvor, fenykl, anýz a mořské řasy.
Z masem i bez masa
Kapustu stačí doplnit drobnými kostičkami špeku a nemusíte k němu ani dávat maso. Velmi dobře chutná posypaná opečenou strouhankou. Vařená růžičková kapusta a pak lehce orestovaná na másle, osolená a opepřená, je velmi lahodná. Chutně jsou zelené růžičky zapečené se sýrem a se smetanovou omáčkou. Kapusta se dá připravit i jako hlávkové zelí.
Recepty z kapusty
Z kapusty lze dělat karbanátky, polévku, nebo orestovat listy na olivovém oleji s česnekem a zeleným pepřem. Dusit ji lze jako špenát a přidat do těstovin, rýže a halušek. Výborná je i s bešamelem. I černý pepř jí dodá super chuť. Listy lze povařit ve slané vodě, nakrájet na jemné proužky, přidat nahrubo nastrouhaný celer, mrkev a pár lístků rukoly. Zálivku vytvořte z olivového oleje, vinného octa, hrubě mletého zeleného pepře. Výborná je s česnekem a zadělávaným vepřovým masem. Pokud ji dusíte se skopovým masem, zjemní jeho chuť.
Kapusta není jen tmavě zelená
Pro obsah vitamínů a nutričních látek není u kapusty rozhodující její tmavě zelená barva. U raných odrůd jsou typické spíše žluté a světle zelené odstíny, pro letní a podzimní sklizeň pak tmavozelené, u zimních odrůd se objevuje stříbrošedá barva. Stačí sníst 100 g kapusty a vašemu tělu dodáte ¾ doporučované denní dávky vitamínu A.