Diabetická dieta je nedílnou součásti léčby cukrovky. Každý cukrovkář by měl být lékařem řádně poučen o potravinách, které jsou pro diabetiky vhodné a které naopak vůbec. Přesto se někteří lidé trápí obavami, zda se správně stravují či zda o svého blízkého, který trpí cukrovkou, správně pečují. Proto zde přikládáme rámcové jídelníčky vhodné pro diabetickou dietu.
Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle množství je pak nutné upravit jídelníček. Přikládáme zde tedy 4 rámcové jídelníčky, podle kterých by se měli lidé postižení diabetem stravovat.
Obsah článku
- 1 Diabetická dieta – 6150 kJ = 1470 kcal (175 g sacharidů, 50 g tuku, 75 g bílkovin)
- 2 Diabetická dieta 7400 kJ = 1770 kcal (225 g sacharidů, 60 g tuku, 75 g bílkovin)
- 3 Diabetická dieta 9000 kJ = 2150 kcal (275 g sacharidů, 80 g tuku, 75 g bílkovin)
- 4 Diabetická dieta 10200 kJ = 2440 kcal (325 g sacharidů, 85 g tuku, 85 g bílkovin)
Diabetická dieta – 6150 kJ = 1470 kcal (175 g sacharidů, 50 g tuku, 75 g bílkovin)
Snídaně – 35 g S
- 1/4 bílé kávy nebo čaj s mlékem
- 50 g chleba nebo žemle
- 50 g sýra nebo tvarohu, masa, uzeniny, 1 vejce
Přesnídávka – 15 g S
- 100 g ovoce nebo dia kompotu nebo 30 g chleba (žemle)
Oběd – 40 g S
- 150 g tuku rostl.
- 10 g mouky
- 1/4 vejce
- 150 g zeleniny nebo 100 g ovoce
- 70 g masa
- 100 g brambor nebo 80 g vař. těstovin (4 polévkové lžíce), nebo 70 g dušené rýže (3 a 1/2 polévkové lžíce), nebo 70 g bramborového knedlíku (2 plátky), nebo 60 g houskového knedlíku ( 2 plátky), nebo 100 g vařených luštěnin (9 pol. lžic), nebo 130 g bramborová kaše (4 polévkové lžíce) nebo 40 g chleba nebo žemle
Svačinka – 25 g S
- 2 dl mléka
- 30 g chleba nebo žemle
Večeře: 40 g S
- 150 g tuku rostl.
- 10 g mouky
- 1/4 vejce
- 150 g zeleniny nebo 100 g ovoce
- 70 g masa
- 100 g brambor nebo viz oběd
2. večeře: 20 g. S
- 150 g ovoce nebo dia kompotu nebo 40 g chleba (žemle)
Diabetická dieta 7400 kJ = 1770 kcal (225 g sacharidů, 60 g tuku, 75 g bílkovin)
Snídaně: 40 g S
- 1/4 bílé kávy nebo čaj s mlékem
- 60 g chleba nebo žemle
- 10 g másla rostlinného
- 50 g sýra nebo tvarohu, masa, uzeniny, 1 vejce
Přesnídávka: 35 g S
- 150 g ovoce nebo dia kompotu, nebo 40 g chleba
Oběd: 50 g S
- 150 g tuku rostl.
- 10 g mouky
- 1/4 ks vejce
- 150 g zeleniny nebo 100 g ovoce
- 70 g masa
- 150 g brambor nebo 120 g vařených těstovin (6 pol. lžic), 100 g dušené rýže ( 5 pol. lžic), 100 g bramborového knedlíku (3 plátky), 80 g houskového knedlíku (3 plátky), 140 g vařených luštěnin ( 13 pol. lžic), 200 g bramborové kaše (6 pol. lžic), 60 g chleba nebo žemle
Svačinka: 30 g S
- 2 dl mléka
- 40 g chleba nebo žemle
Večeře: 50 g S
- 150 g tuku rostl.
- 10 g mouky
- 1/4 ks vejce
- 150 g zeleniny nebo 100 g ovoce
- 70 g masa
- 150 g brambor nebo viz. oběd
2. večeře: 20 g S
- 150 g ovoce nebo dia kompotu, 40 g chleba (žemle)
Diabetická dieta 9000 kJ = 2150 kcal (275 g sacharidů, 80 g tuku, 75 g bílkovin)
Snídaně: 45 g S
- 1/4 l bílé kávy nebo čaj s mlékem
- 70 g chleba nebo žemle
- 15 g másla rostlinného
- 50 g sýra nebo tvarohu, masa, uzeniny, 1 vejce
Přesnídávka: 45 g S
- 150 g ovoce nebo dia kompotu
- 50 g chleba nebo žemle
- 10 g másla rostl.
Oběd: 65 g S
- 20 g tuku rostl.
- 15 g mouky
- 1/4 ks vejce
- 150 g zeleniny nebo 100 g ovoce
- 70 g masa
- 200 g brambor nebo 160 g vařených těstovin (8 pol. lžic), 140 g dušené rýže (7 pol. lžic), 140 g bramborového knedlíku (4 plátky), 110 g houskového knedlíku (4 plátky), 190 g vař. luštěnin (17 pol. lžic), 270 g bramborové kaše (8 pol. lžic), 80 g chleba nebo žemle
Svačinka: 40 g S
- 2 dl mléka
- 60 g chleba nebo žemle
Večeře: 60 g S
- 200 g tuku rostl.
- 10 g mouky
- 150 g zeleniny nebo 100 g ovoce
- 70 g masa
- 200 g brambor nebo viz. oběd
2. večeře: 20 g S
- 150 g ovoce nebo dia kompotu nebo 40 g chleba (žemle)
Diabetická dieta 10200 kJ = 2440 kcal (325 g sacharidů, 85 g tuku, 85 g bílkovin)
Snídaně: 50 g S
- 1/4 l bílé kávy nebo čaj s mlékem
- 80 g chleba (žemle)
- 15 g másla rostl.
- 50 g sýry nebo tvarohu, masa, uzeniny, 1 vejce
Přesnídávka: 50 g S
- 150 g ovoce nebo dia kompotu, nebo 40 g chleba
- 60 g chleba nebo žemle
- 10 g másla
Oběd: 80 g S
- 20 g tuku rostl.
- 20 g mouky
- 1/4 ks vejce
- 150 g zeleniny nebo 100 g ovoce
- 70 g masa
- 250 g brambor nebo 200 g vař. těstovin (10 pol. lžic), 170 g duš. rýže (8 a 1/2 pol. lžic), 170 g bramborového knedlíku (5 plátků), 130 g houskového knedlíku (5 plátků), 240 g vařených luštěnin (21 pol. lžic), 320 g bramborové kaše (9 pol. lžic), 100 g chleba či žemle
Svačinka: 50 g S
- 2 dl mléka
- 80 g chleba nebo žemle
- 10 g másla rostl.
Večeře: 75 g S
- 20 g tuku rostl.
- 15 g mouky
- 150 g zeleniny nebo 100 g ovoce
- 70 g masa
- 250 g brambor nebo viz oběd
2. večeře: 20 g S
- 150 g ovoce nebo dia kompotu, 40 g chleba
Zpočátku by si měl každý diabetik vážit své potraviny a přepočítat si to na své lžíce. Uvedený počet lžic v rámcových jídelníčcích je pouze orientační!!!
Zdroj: Kuchařka pro diabetiky a nejen pro ně – Antonín Fňašek, Vladimíra Havlová, Alexandra Jirkovská, Vlastislav Kaplan, Zdenka Krejsová, Josef Švejnoha
Zkontrolujte množství tuku,které máte v jídelníčku.150 g tuku k obědu?Dost dobrá tisková chyba,která se neopakuje jen jednou.
Dobrý den,
děkuji za upozornění. Zjistím si bližší informace a případné chyby opravím. Jak je v článku uvedeno, zdrojem je kuchařka pro diabetiky. Prodiskutuji jídelníček v nejbližší době s kvalifikovanou osobou, abych si byla zcela jistá, jak to tedy skutečně je. Ještě jednou děkuji a přeji hezký zbytek dne 🙂
To bych musel umřít hlady.
Pane Jiří, Váš vulgární příspěvek jsem upravila do takové podoby, aby všem bylo jasné, co si o tom myslíte a současně aby nikoho nepobuřoval. Prosím, zdržujte se příště jakýchkoliv vulgarismů a neslušnosti. Děkuji.
Manžel je diabetik, mám nachystané nějaké suroviny a jdu vařit, diky za inspiraci.
Pozor na ovoce! Ovoce bych doporučila jen malé množství (malé jablko – 100g nebo polovinu banánu) a to hlavně v dopoledních hodinách. Na večeři raději ne. Večer míváme totiž méně pohybu a hladina glykemie může stoupnout na dost vysoko. Večer jedině jen v tom případě, pokud máme odpoledne víc pohybu a po fyzické zátěži hladina cukru v krvi klesne (= hypoglykemie) a nebo v případě večerního cvičení. A také bych diabetikům doporučila hodně si během dne glykémii měřit (často i 5krát dennně). Jedině tak může mít diabetik na inzulínu dlouhodobě uspokojivé výsledky a uspokojivě kompenzovaný diabetes. Sama mám cukrovku už 15 let a vím o čem mluvím 😉
Dobrý den.
Na stránce http://www.jakbytfit.cz/zdrava-strava/diabeticka-dieta-potraviny-vhodne-a-nevhodne-pro-cukrovkare/ je mezi nevhodnými potravinami i kompotované ovoce. Na jiné stránce http://www.jakbytfit.cz/zdrava-strava/ramcovy-jidelnicek-pro-diabetiky/ se v jídelníčcích vyskytuje i dia kompot. Jde to k sobě?
Dia kompoty jsou určené přímo pro diabetiky. 🙂 Ostatní kompoty pro diabetiky vhodné nejsou. Je to stejné jako dia čokolády a klasické čokolády.
Dobrý den.Manžel má zvýšený cukr.Bere léky Siofor 850 a Maninil 5.Má rád sladké,tak jsem mu koupila diaoplatky.Lékařka se zhrozila,že tam je tukový krém a že je také nesmí.Je to pravda?Děkuji za odpovědˇ.
Dobrý den. Moje žena má cukrovku a od mala nepije mléko a nejí mléčné výrobky.
Dá se to něčím nahradit? Děkuji za odpověď.
Já nechci vybírat tolik toho a tolik toho ,já chci napsané menu na celý den a celý týden .
Třeba ráno -krajíc chleba na to 2 plátky šunky .
svačina jablko –
oběd vařené kuřecí , brambor okurek-
svačina jogurt-
1 večeře: vařené hovězí ,třeba s fazolkama zelenýma-
2 večeře:nějakký kousek ovoce nebo zeleniny –
A tak celotýdení jídelníček – gramy si už dosadím a pohlídám. Stravoval bych se podle toho.
Kdo to má celý týden vymýšlet a hlídat zda to mám správně. Nechám to na odbornících.
Sestavte jídelníček na celý týden a já se podle něj budu řídit a vařit podle něj.
Skvělá volba, odborníci naštěstí existují, takže obrátit se na ně v dnešní době už není žádný problém 🙂
Přeji mnoho zdaru.
S pozdravem
Jana Malá