Nejlepší recept na pórkovou polévku

pórková polévka
Zveřejněno: 1.10.2018 , datum poslední aktualizace: 9.10.2018

Pórek je dlouhá léta součástí naší kuchyně a pro svou chuť je do většiny polévek i omáček téměř nepostradatelný. Často se používá i nakrájený na krajíc chleba, stejně jako cibule. Tradiční krémová pórková polévka má jednoduchý recept. Polévka je levná a velmi chutná i zdravá.

Podle různých krajových a rodinných zvyků se občas do pórkové polévky přidávají i brambory. Záleží tedy na vás. V jižních Čechách se dokonce tradičně pórková polévka vaří s kvasnicemi. Pórek povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při zácpách, nadýmání, při střevních potížích a na detoxikaci.

To nejdůležitější o pórku

  • vysoký obsah vitamínů a minerálů

Pokud hledáte pro příjem všech důležitých živin vhodnou potravinu, jezte pórek pravidelně. Je výborným zdrojem vitaminu C, K a B6. Nabízí velké množství draslíku, vápníku, fosforu, kyseliny listové a polynenasycené, zdraví prospěšné tuky.

  • efektivní posilovač imunity

Pórek je výbornou prevencí proti mikroorganismům, které navozují mnoho zdravotních komplikací. Jeho unikátnímu složení a schopnosti zlepšují imunitu a obranyschopnost těla před napadením různými bakteriemi, viry a infekcemi.

  • prevence srdečních chorob

Pórek má opravdu významný vliv na snižování krevního tlaku a tak pomáhá zabránit vzniku kardiovaskulárních chorob. Sem patří arterioskleróza, mrtvice i srdeční selhání.

  • působí proti křečovým žilám

Varixy neboli křečové žíly jsou velkým nebezpečím pro mnoho z nás. Můžete nosit speciální punčochy, užívat léky, ale také jíst pórek. Díky vysokému podílu účinných aktivních látek totiž velmi dobře působí proti nadměrnému zahušťování krve.

pórek

Recept na nejlepší polévku

Pórková polévka – ingredience:

  • 1 litr vody
  • 1 pórek
  • 2 vrchovaté lžíce hrubé mouky
  • 3 kuličky pepře
  • 1/2 kostky bujónu
  • 1/2 lžičky soli

Příprava:

Pórek nejprve důkladně omyjeme a nakrájíme jej na tenká kolečka. V hrnci si rozpustíme máslo a na něm necháme pórek zesklovatět. Přisypeme mouku a trochu ji necháme zasmahnout. Následně pak do hrnce přilijeme vodu a přivedeme ji k varu. Přidáme do ní bujón, sůl, pepř a necháme vařit 10 minut.

Mohlo by vás zajímat:  Cuketové placičky se sýrem – RECEPT
Štítky: , , ,

Podobné články

od
Píše témata o zdraví, zabývá se psychologií a probírá důležitá témata týkající se životního stylu.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení