5 nejúčinnějších přírodních antidepresiv, které byste měli znát

pexels-anna-shvets-3683101
Zveřejněno: 1.3.2021 , datum poslední aktualizace: 11.6.2021

Skleslou náladou trpí čas od času každý. Co když ale nejde jen o chvilkovou záležitost, ale o opravdovou depresi? Pokud jde o mírné, až střední potíže, zkuste nejúčinnější přírodní antidepresiva. Jelikož jsou bez předpisu a na přírodní bázi, rozhodně máte o čem přemýšlet.

Deprese není nějaká chvilková záležitost, která by vycházela ze špatného pracovního dne, kdy se vám nic ani trochu nedaří. Jde o vážnou nemoc, která se může postupem času neúnosně zhoršovat. Člověk není schopen se postarat o sebe, ani o své blízké (což je nebezpečné třeba u poporodní deprese). A někdy dokonce uvažuje i o tom, že si sáhne na život.

Spousta nemocných ale tento problém neřeší. Stydí se vyhledat pomoc psychologa, který by si s nimi o jejich těžkostech promluvil. Pokud to nepomáhá, může je vyslat k psychiatrovi, který má pravomoc předepsat tradiční chemické léky na depresi, které jinak nejsou k sehnání. (Lidé se bojí předsudků okolí, stejně jako toho, že je psychiatr pošle do blázince.)

Co si ale budeme povídat. Neléčená deprese je problém. Ne každému ale psychiatrem doporučené léky sednou. Anebo je nemůže z nějakého důvodu užívat. Třeba kvůli nežádoucím účinkům, které tyto léky mají. (Otupělost, snížené libido…) Určitě je tedy dobré, abyste si (samozřejmě s odborníkem) pohovořili o antidepresivech na přírodní bázi, které by neměly způsobovat tak výrazný zásah do fungování těla.

Existuje něco jako nejlepší přírodní antidepresivum? A jaké všechny byliny a látky se vyplatí brát v této situaci v úvahu?

Nenasycené mastné kyseliny Omega-3

přírodní antidepresiva

Všichni víme, že nenasycené mastné kyseliny Omega-3 mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a na zdraví kardiovaskulárního systému. Mohou mít ale nějaký pozitivní dopad na zvládání deprese? Budete se divit, ale ano.

Mohlo by vás zajímat:  10 věcí, které byste v létě měli stihnout. Zvládli jste už něco?

Z analýzy, která proběhla v roce 2009 vyplynulo, že zvýšený příjem této látky může mít dobrý vliv na zlepšení nálady. A tím pádem i na lepší zvládání depresivních stavů. Zatím není úplně jasné, jak je to možné. Víme ale, že by si na Omega-3 měli dát pozor lidé, kteří berou léky na ředění krve.

Zdroje omega 3 mastných kyselin:

  • Lněný olej
  • Lněná semínka
  • Losos
  • Chia semínka
  • Vejce
  • Olej z tresčích jater

Levandule

Když vás trápí nespavost, pravděpodobně sáhnete po levandulovém oleji, který má zklidňující účinky. Z toho mohou těžit i lidé, kteří trpí úzkostmi a depresivními stavy, které jim znemožňují takzvaně zabrat.

Místo toho, abyste se dopovali prášky na spaní, na kterých si lze celkem snadno vypěstovat závislost, vsaďte raději na aromaterapii. Když po nějaké době nepomůže, teprve pak s lékařem řešte, jak budete postupovat dál.

nejúčinnější přírodní antidepresiva

Vitamín D

Také vitamín D může mít na depresi pozitivní vliv. Kromě toho, že má protizánětlivé účinky je zodpovědný za ochranu proti neurodegenerativním chorobám. Trochu se ale zapomíná na to, že jeho pravidelné užívání může mít pozitivní dopady na vaši náladu.

Obvykle si tělo vitamín D vyrobí ze slunečního záření. V zimě ho ale musíme doplňovat z jídelníčku, nebo z volně prodejných doplňků stravy.

Nejlepší zdroje vitamínu D:

  • Mořské ryby
  • Mléčné výrobky
  • Hovězí játra
  • Vejce
  • Celozrnné výrobky
    přírodní antidepresiva tablety

Třezalka tečkovaná

Z bylinek, které mají na naše tělo velmi pozitivní vliv, bychom mohli jmenovat třezalku tečkovanou. Tato bylinka se přidává do volně prodejných doplňků stravy, do čajů a do dalších přípravků, které si lze koupit v obchodech se zdravou výživou, či v lékárnách. Ovšem, to neznamená, že je možné ji brát bez jakéhokoliv omezení.

Vzhledem k tomu, že má třezalka tečkovaná kontraindikace k mnoha lékům, před jejím nasazením se vždy poraďte s lékařem, nebo s lékárníkem. (A to i třeba v případě, že berete hormonální antikoncepci. Třezalka může způsobit její nižší účinnost, což by mohlo vést k nechtěnému otěhotnění.)

Mohlo by vás zajímat:  Colostrum jako přírodní léčba alergie

Zinek

Posledním, avšak neméně důležitým přírodním antidepresivem je zinek, který se podílí na regulaci neurotransmiterových drah. Také je považován za antioxidant s protizánětlivými účinky. Bylo prokázáno, že lidé, kteří ho mají nedostatek v těle mají větší sklon k rozvoji depresivních stavů. Z toho plyne, že vaše dlouhodobě horší nálada může vycházet z jeho nedostatku ve stravě.

Zdroje zinku:

  • Dýňová semínka
  • Hovězí maso
  • Ústřice a mořské plody
  • Vejce

Máte raději tablety od lékaře, nebo dáváte raději přednost přírodním antidepresivům?

Zdroje informací

https://www.medicalnewstoday.com/articles/6-natural-antidepressants – 6 přírodních antidepresiv (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/herbs-supplements-for-depression – 11 přírodních látek, které mohou mít pozitivní vliv na depresi (anglicky)

Štítky: , , , , , , ,

Podobné články

od
Zdraví máme jen jedno. Proto je důležité znát své tělo a věnovat se prevenci. Alespoň to je moje nepsané krédo, kterým se pokouším řídit každý den. Také je to přístup, který se snažím dostat do každého jednoho článku. Věřím, že alespoň jednoho z vás motivuje k tomu, aby se k sobě choval s větším respektem.
Předchozí článek Další článek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

0 sdílení