V poslední době se těší velké oblibě nejrůznější náhražky mléka. Speciálně ty, které jsou na rostlinné bázi. Každé z nich je ale trochu jiné, takže pokud si chcete začít rostlinné mléko pravidelně kupovat, je docela dobře možné, že svého oblíbence budete nějakou dobu hledat. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? A co dalšího byste o nich měli vědět?
Zatímco někteří lidé volí používání rostlinných mlék z důvodu alergie na laktózu nebo kasein, pro další je důležité, že je v souladu s jejich životní filozofií, jež zapovídá konzumaci živočišných výrobků. V neposlední řadě pak také existuje něco mezi. Konzument sice žádný zdravotní problém nemá a ani mu nevadí občasná konzumace živočišného mléka, rostlinná mléka ale bere jako zpestření svého jídelníčku/pitného režimu.
Je jedno, do které z výše uvedených kategorií spadáte. Ve všech případech byste měli vědět, jaké jsou mezi rostlinnými mléky rozdíly. Případně i to, pro jaké druhy potravin a nápojů se jejich použití nejvíc hodí.
Obsah článku
Sójové mléko
Sójové mléko patří mezi oblíbené rostlinné alternativy, které jsou zároveň poměrně dobře cenově dostupné. Některým lidem ale nemusí jeho pití sedět, protože sója může zatěžovat jejich trávení. Na sóju jsou navíc někteří lidé alergičtí, takže pokud se u vás objeví přecitlivělost, měli byste s jeho pitím okamžitě přestat.
Mezi jeho výhody patří to, že přirozeně obsahuje draslík. Ten pak může být ještě doplněn o další živiny fortifikací (obohacením).
Mandlové mléko
Mandlové mléko se skvěle hodí pro pečení dezertů a pro přípravu ovocných smoothies. Stejně jako u sóji ale hrozí, že na mandle mohou mít někteří lidé alergickou reakci. Z toho důvodu je opět důležité na začátku používání sledovat, zda se u vás náhodou neobjeví nějaká nečekaná patálie.
Kokosové mléko
Plechovku kokosového mléka snadno seženete v supermarketu nebo v obchodě s asijskými potravinami. Ne každé je ale dostatečně kvalitní, případně obsahuje ještě další přidané látky. Kromě toho, že ho můžete přidávat do pečení (i z důvodu toho, že úplně nahoře se tradičně vysráží tuk, který je také možné použít), hodí se například do exotických omáček a polévek. (Tradičně kari.) Kvůli výše uvedeným důvodům se kokosové mléko nedoporučuje pro denní pití, ale jen pro občasné vaření.
Rýžové mléko
Rýžové mléko má nejmenší potenciál vyvolávat alergické reakce, proto po něm mohou sáhnout lidé, kterým nevyhovují výše uvedené varianty. V poslední době se ale hovoří o tom, že může být kontaminováno arzenem. I když by používání rýžového mléka na našem území, které má přísnou kontrolu bezpečnosti potravin, mělo být bezpečné, rýžové mléko by se mělo pro vlastní klid používat opět jenom občasně.
Ovesné mléko
Ovesné mléko je chutné a dokážete si ho snadno vyrobit i doma. Na druhou stranu, nemusí vyhovovat lidem, kteří mají přecitlivělost/alergii na lepek. Z toho důvodu by se mu měli obloukem vyhnout. Jinak by vám ale neměl hrozit žádný další potenciální problém.
Jak si správně vybrat?
Vzhledem k tomu, že některá z výše uvedených rostlinných mlék obsahují látky, které nejsou vhodné pro alergiky a pro další skupiny osob (například pro celiaky), v první řadě vám doporučíme, abyste se orientovali na základě znalosti své osobní anamnézy. To znamená, že celiak by si neměl vybírat ovesné mléko a člověk s alergií na sóju by si neměl vybírat to sójové. (Což zní docela logicky.)
Dále se můžete orientovat podle toho, zda je vybrané mléko obohaceno o další látky, tak, jako se to někdy dělá u klasického mléka, džusů a cereálií. Může jít například o vitamín D, vitamín B12, vápník a podobně. Díky tomu budete mít jistotu, že vám nebude žádná z těchto látek dlouhodobě chybět.
U kokosového mléka hraje velkou roli zvýšený obsah tuku, proto ho používejte jen občas. U ostatních mlék sledujte složení i kvůli tomu, abyste měli pod kontrolou obsah soli a přidaného cukru. (Některá mléka se doslazují.) Když mléko obsahuje něco, co není z vašeho úhlu pohledu úplně potřeba, sáhněte po jiném.
V neposlední řadě, pokud jste na vegetariánské/veganské stravě, nezapomínejte se informovat o tom, jak vhodně doplnit proteiny, které mohou organismu dlouhodobě chybět, a jejichž bohatým zdrojem jsou živočišné výrobky.
Jaké je vaše nejoblíbenější rostlinné mléko? A jak často po něm saháte?
Zdroje informací
https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/oat-almond-milk-alternative-veganuary-b2267358.html – Jak si vybrat rostlinné mléko (anglicky)
https://www.healthline.com/health/milk-almond-cow-soy-rice – Klasické mléko vs. rostlinná mléka (anglicky)