Mléčný kefír jako přírodní probiotikum

, Kefír

Možná jste už slyšeli o klasickém kefíru, ale doslechli jste se už také o tom méně klasickém – kefíru z tibetské houby? Někdo říká, že vám pomůže dožít se 100 let. Já osobně si to nemyslím (důležitou roli hrají také další faktory), ale z vlastní zkušenosti s užíváním kefíru mohu jeho účinky potvrdit. V tomto článku si tedy povíme něco o tom, co je to vlastně kefír a proč je dobré jej užívat.

Co je to zač ta tibetská houba?

Kefírová houba, která se často nazývá tibetskou houbou ve skutečnosti pochází z Kavkazu a je mnoho tisíc let stará (dle mého názoru pravděpodobně mnohem mnohem více). Vypráví se, že ji lidem daroval samotný prorok Mohamed. V devatenáctém století začali kefír zkoumat ruští doktoři a dokonce publikovali vědecké studie o pozitivních účincích mléčného kefíru. Obyvatelé Kavkazu používali kefír pro uchování kozího, koňského nebo kravského mléka bez ledniček (mléko uchovávali v kožených vacích) a díky němu se dožívali extrémně vysokého věku. Některé nemoci (jako tuberkulóza a rakovina) tam byly a myslím, že pořád víceméně jsou, úplně neznámé.

Co je tedy kefír?

Kefír vzniká kvašením pomocí kefírové kultury. Domněnka některých lidí, že stačí nechat „zkazit“ krabicové mléko je opravdu nesmylná. Obecně existují dva druhy kefírové kultury. Jeden druh – mléčný, žije a rozmnožuje se v mléce, má mazlavou gelovitou konzistenci bílé barvy (vypadá jako malé měkké růžičky květáku) a krmí se laktózou, zatímco druhý – vodní, žije ve sladké vodě, je pružný, průsvitný a křehký. Kefírová houba je vlastně společenství různých druhů kvasinek a bakterií.

Proč je kefír tak zdravý?

Nápoj z kefíru zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyseluje organismus (i když je chuťově kyselý, vyvolává zásaditou reakci organismu), produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky, rozkládá těžce stravitelné látky. Mlečná kefírová houba přeměňuje mléčnou laktózu v jiné sloučeniny a proto je kefír vhodný pro lidi trpící intolerací laktózy. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a účinně stimuluje imunitní systém.

Je obecně známo, že imunitní systém je v takové kondici, v jaké je vaše zažívání a hlavně vaše střevní mikroflóra. Schopnosti kefíru, jakožto přírodního probiotika, je tedy udržovat vaši střevní mikroflóru v perfektní kondici. Pokud byste srovnali obsah užitečných bakterií s klasickým, běžně prodávaným jogurtem, jogurt by pravděpodobně velmi pohořel.

Jenom pro představu uvádím výčet probiotických kultur obsažených ve vašem domácím kefíru:

LACTOBACILLI

  • Lactobacillus acidophilus
  • Lb. brevis
  • Lb. casei subsp. casei
  • Lb. casei subsp. rhamnosus
  • Lb. paracasei subsp. paracasei
  • Lb. fermentum
  • Lb. cellobiosus
  • Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus
  • Lb. delbrueckii subsp. lactis
  • Lb. fructivorans
  • Lb. helveticus subsp. lactis
  • Lb. hilgardii
  • Lb. helveticus
  • Lb. kefiri
  • Lb. kefiranofaciens subsp. kefirgranum
  • Lb. kefiranofaciens subsp. kefiranofaciens
  • Lb. parakefiri
  • Lb. plantarum

STREPTOCOCCI/LACTOCOCCI

  • Streptococcus thermophilus
  • St. paracitrovorus
  • Lactococcus lactis subsp. lactis
  • Lc. lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis
  • Lc. lactis subsp. cremoris
  • Enterococcus durans
  • Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
  • Leuc. mesenteroides subsp. mesenteroides
  • Leuc. dextranicum

Tak, myslím, že v této fázi je jogurt ze supermarketu s dechem u konce. A co víc? Váš domácí kefír rozhodně neobsahuje oproti kupovaných jogurtů konzervanty a éčka!

Jak často kefír užívat a v jakém množství?

Kefír byste měli ideálně pít denně. Nemusí to být denně, důležitější je pravidelnost. Co se týče množství je důležité, aby vám jeho užívání bylo příjemné. Kefír má podobnou chuť jako bílý jogurt. Sám například piji kefír pouze 2x týdně zato však v množství okolo 3/4 litru například namísto večeře. Občas si dávám také trochu po těžké večeři, kterou doprovází nadýmání a lehká nevolnost. Pomůže to rychlejšímu trávení a po hodině nebo dvou jsou problémy pryč. Někdo zase pije kefír před každým jídlem, někdo jiný hrnek kefíru ráno a hrnek kefíru před spaním. Pokud budete pít kefír před spaním, doporučuji vyčistit si zuby, protože některé bakterie obsažené v kefíru se kamarádí se zubními kazy. Také je vhodné jednou za čas na pár dnů vysadit.

Pokud s kefírem vaše tělo nemá zkušenost, může to být pro něj zpočátku „šok“, raději tak pijte menší množství např. 1 dcl několikrát týdně, aby si tělo postupně zvyklo na některé pro něj neznámé bakterie a kvasinky. V opačném případě mohou nastat různé problémy typu průjem, vyrážka, bolení břicha, které ale po krátké době vymizí. Jedná se v podstatě o proces detoxikace organismu, který kefír ve vašem trávicím traktu může nastartovat. Pokud ale vydržíte konzumovat kefír i nadále, časem se i těchto problémů zbavíte – čím víc kefíru pijete, tím se jich zbavíte rychleji, i když často bouřlivěji. Hlavně se toho nezalekněte a nepřestávejte s kefírem úplně.

Kdy pít kefír během dne? Někdo pije kefír před každým jídlem, někdo jiný hrnek kefíru ráno a hrnek kefíru před spaním. Pokud ho pijete před spaním, doporučuje se alespoň vypláchnout si ústa nebo vyčistit zuby, protože některé bakterie v kefíru se kamarádí s kazy.

Kefír se ovšem dá nejen pít a jíst, můžete s ním zevně potírat různé vyrážky a ekzémy.

Mléčný kefír jako všelék

Mléčný kefír je mnohými považován za všelék. Bakterie mléčného kvašení dokáží s vaší imunitou opravdové divy (v pozitivním slova smyslu). Pomáhá léčit nemoci nervů, vnitřní onemocnění, bronchiální katary, veškeré sklerózy, infarkt myokardu, onemocnění žlučníku, jater, ledvin, infekční žloutenka, žaludeční a střevní onemocnění, průjem, zácpa, nemoci krve, vyrážka, ekzémy, candida (kvasinky) a mnoho jiných nepříjemných nemocí.

Protože kefír zlepšuje imunitu a vitalitu organismu, tak se s jakoukoli chorobou lépe vypořádáme a spoustě nemocem se vyhneme. Navíc mnoho chorob souvisí se špatným trávením a zácpami.

Z vlastní zkušenosti mohu doporučit užívání kefíru v okamžiku (a nejen tehdy), kdy cítíte, že „na vás něco leze“. Opravdu to zabírá! 1/2 litru před spaním a ráno jste jako rybička. Pokud se vám nemoc už „rozjela“, pak bývá její průběh mírnější a nemoc rychleji odezní. Také mi pomohl s mým cholesterolem a úspěšně tlumí sezónní alergickou rýmu a alergický nebo astmatický kašel. Pokud trpíte alergií nebo astmatem, užívejte kefír v období problémů ve zvýšeném množství. Každopádně od doby, co užívám kefír, netrpím zažívacími problémy jako je pálení žáhy nebo špatné trávení.

V dalším článku si napíšeme o přípravě a skladování kefíru a také pro vás přepravím nějaké zajímavé tipy a recepty s kefírem.

Štítky:, ,

Podobné články

od
Předchozí článek Další článek

Komentáře

    • Jana Zvěřinová
    • 30.10.2011
    Odpovědět

    Dobrý den,
    chtěla bych získat nějaké recepty s kefírem.Kefír již pijeme pár týdnů a taky bych chtěla zkusit něco jiného.
    Děkuji Jana

      • Radim
      • 20.2.2012
      Odpovědět

      Já třeba dělám kefír 4 dny, pak scedím. Nechám pár dnů uležet v chladu a dostane to takovou hutnější konzistenci. Pak to lze používat jako jogurt či později jako tvaroh na různé pomazánky, zálivky atd.

      Špatné kombinace ve stravě a s tím související zažívací problémy lze odstranit dělenou stravou

  1. Odpovědět

    Dobrý den ja piju Tibetskou houbu už nějakú dobu a mé problémy jsou pryč 😀 Kefíry a pod.věci se supermarketu už nekupuju….Na začátku pití jsem měla problémy s bolesti bricha ale to brzo ustúpilo ….

      • Jana Medková
      • 1.9.2013
      Odpovědět

      prosím,mám problémy s močákem a prosila bych ,jestli mi můžete napsat kde tuto houbu sehnat,chtěla bych to vyzkoušet díky moc

      1. Odpovědět

        Dobrý den,
        Tibetskou houbu můžete sehnat velmi snadno na internetu 🙂 Podívejte se na Aukro, tam ji určitě najdete 🙂
        Přeji hodně zdraví.
        Mějte se moc krásně 🙂

    • Jana
    • 1.3.2015
    Odpovědět

    Prosím Vás, můžete mi odpovědět. kde si přečtu odpovědi, které denně dostávám, ale nemohu je najít.
    Děkuji předem za odpověď

    • petr
    • 8.6.2015
    Odpovědět

    Prosim vas je take zdravy ten kupny kefir nebo se musi jen domaci vyroby dekuji.

    1. Dobrý den,
      kupovaný kefír má v sobě jistě také velké množství probiotických kultur, avšak kefíru z tibetské houby se nevyrovná. Máte-li tedy možnost dělat si kefír domácí, volte raději tuto cestu. Pokud tuto možnost nemáte, pak si dopřávejte alespoň ten kupovaný 🙂
      Přeji krásný zbytek dne. 🙂
      S pozdravem
      Jana

        • petr
        • 20.6.2015
        Odpovědět

        zdravim kdybych si chtel kefir delat sam kde sezenu ingredience a postup dekuji petr

        1. Dobrý den,
          kefíráčky resp. tibetské houby můžete sehnat na internetu. My osobně jsme je zakoupili poprvé na aukru a podruhé jsme je dostali od příbuzných.
          Postup pro výrobu domácího kefíru není nijak složitý. Podmínkou však je použití kvalitního mléka – tzn. ne toho z krabičky. Ideální je bio mléko přímo od krávy popř. červené mléko (musí to být skutečně tučné mléko, nikoliv ty odtučněné vody) v plastovém obalu.
          A pak už jen dáte kefíráčky do skleněné nádoby, zalijete ho tím mlékem a kefíráčci se už postarají o všechno ostatní. 🙂 Budete-li mít skleněnou nádobu s mlékem a kefíráčky umístěnou na teplejším místě, tak budete mít kefír hotový za den dva… pokud budete mít nádobu umístěnou v chladu ( např. v lednici), budou si s kefírem dávat kefíráčcci na čas – může to trvat 5 – 7 dní.
          Záleží tedy na vás, jak často chcete kefír popíjet 🙂
          S pozdravem
          Jana Malá

            • petr
            • 26.6.2015
            Odpovědět

            dekuji za info vyzkousim a dam vedet prijemny vikend petr

            • petr
            • 27.6.2015
            Odpovědět

            staci jednou denne

            • Eva Winklerová
            • 23.3.2016
            Odpovědět

            Dobrý den,

            proč píšete, že nejde použít mléko z krabičky? Dělám si kefír z tohoto mléka a nemám s tím žádný problém, myslíte to tedy tak, že není tak hodnotný a nemá tolik prospěšných látek jako z čerstvého mléka od kravičky? (O bio mléce nemluvím, na bio mám svůj názor).
            Děkuji za odpověď.

    • Luboš
    • 25.12.2015
    Odpovědět

    dobrý den,
    chtěl bych se jen zeptat – pokud bych chtěl místo keféru používat podmáslí, jaký je v tom rozdíl?
    děkuji předem za odpověď.LC

    1. Dobrý den,
      ano, je v tom rozdíl. Podmáslí vzniká stloukáváním másla případně se vyrábí kysáním mléka. Podmáslí má nízky obsah tuku. Kdežto kefír je kvašený nápoj, který vzniká z mléka a kefírových zrn. Pak máme ještě zákys, který vzniká kysáním mléka. U pasterizovaného mléka je třeba k tomuto procesu dodat kultury.
      Stačí takto? 🙂
      S pozdravem
      Jana Malá

    • Luboš
    • 4.1.2016
    Odpovědět

    ano,
    stačí úplně. Děkuji moc Jano.
    Luboš

    • Hanka
    • 3.2.2016
    Odpovědět

    Dobrý den,
    měl by někdo navíc tibetskou houbu,nejlépe z Olomouce,případně poštou?
    Děkuji a všem přeji pěkný večer Hanka

      • Jana
      • 1.5.2016
      Odpovědět

      Dobrý den,
      zkuste si tibetskou houbu objednat přes Aukro.
      Přeji hezký den Jana

    • josef
    • 31.3.2016
    Odpovědět

    Nejméně před třiceti léty vyšel v Dikobraze obrázek od Švandrlíka.Byl na něm senior s nákupem,hovořící k druhému.Pod tím text přibližně. „Každý den vypiju litr podmáslí.Pokaždé se poseru,ale dožiji se devadesátidevíti let!“

    • kamila
    • 14.4.2016
    Odpovědět

    Vážení, jsem vášnivým přítelem tibetské houby a žiji s ní více, než 15 let. poněvadž není, jako léčivo použivatelná denně hospodařím s ní takto: Když ji nepotřebuji, je vymytá v uzavřené sklenici v ledničce a to mnohdy i týden bez použití.Houba znatelně „zhubne“ Před použitím ji propláchnu vlažnou vodou, scedím a nakrmím malým množstvím mléka a to ji nechám v pokojové teplotě do druhého dne. Vytvořený kefír je silně kyselý a vylévám ho. Houba pěkně nabobtná, takže jsou „květáčky“ i na omak pevné. Pak ji zaliji teplým mlékem a v uzavřené sklenici umístím poblíž topení a když jdu kolem, hlídám konzistenci. Jakmile začíná houstnout (poznáte pohybem sklenice) dám ji od zdroje tepla a nechám „dojít“ na kuchyňské lince. Když je kefír v optimální hustotě, uložím do ledničky ke zchladnutí pak přecedím do hliněného hrnce a buď hned použiji, nebo mi v ledničce několik dní vydrží bez zhoršení chuti.Hříbek vyperu na sítku ve studené vodě a ve sklenici ve vodě zase uložím do ledničky. Pokud je kefír dlouho na teple začne ostře kyselat,pokud je teplota u topení vyšší,kefír zraje urychleně a tvarohovatí.

    Poměry: jedna plévková lžíce hříbku vyrobí popsaným způsobem v litrové zavařovací sklenici mléka kefír asi za 24 hodin. Mléko používám krabicové 1,5% tuku. Odtučněné zpracuje taky, ale není to dobré. U plnotučného mléka se to zlepšení nijak moc neprojevilo. Při denním používání se hříbek dost rozmnožuje. Když ho ale použijete více, než kolik je třeba, je chuť kefíru nevyvážená a ne vždy dobrá,zvláště pak konzistence není optimální. Potěšilo mě, když jsem zjistila, jak mnoho živočišných kamarádů v hříbku krmím a kolik jich pro mě pracuje.

    • Lenka
    • 27.7.2016
    Odpovědět

    Tak u mě jako vegana kefír nepřipadá v úvahu, ale dá se to řešit i jinak. Například mě jako probiotikum v běžném životě nejvíce pomáhá kváskový chleba, který je logicky plný živých bakterií a nedávno jsem se dočetla i o vodní kefíru, ze kterého se dají doma udělat třeba limonády, tak ten bych chtěla taky vyzkoušet. Ale při obdobích náročnější pro tělo a střeva se stejně radši spoléhám na tablety, například při antibiotikách nebo na dovolených, letos jedeme zase po třech letech k moři, tak už jsem předem koupila biopron forte přímo na cestovatelský průjmy a příští týden ho už asi radši začnu brát, protože na dovolenou jedeme za tři týdny, tak aby stihl začít účinkovat a snad mi to pomůže jako vždycky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mléčný kefír jako přírodní probiotikum
4.67 (93.33%) 3 hlasů
5 sdílení